34.4 C
Budapest
2022. július. 1. péntek

LMBTQ-mesék – Amikor a gyönyörű királylány és a boszorka egymásba szeret

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Alattomos mesekönyv, de nem is az, inkább …

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Hollie Adams)

Kívülről átlagosnak látszó mesekönyv

A 91. Ünnepi Könyvhétre időzítve megérkezett az első, kizárólag magyar szerzők tollából született LMBTQ-mesekönyv, Meseország mindenkié címmel. A könyv klasszikus mesék leszbikus, homoszexuális és transznemű motívumokkal átírt történetekkel kívánja már az óvodáskorban népszerűsíteni az azonos nemhez való vonzódást.

A mesekönyv megjelenése, a borító rajza alapján lehetne klasszikus mesekönyv is, ráadásul az ismert mesetörténeteket alakítja át. A most általunk kiemelt egyik történet szerint egy boszorkány elrabolja a gyönyörű királylányt, majd a bátor herceg és barátja elindulnak, hogy kiszabadítsák, és egyikük feleségül vegye. Azonban útjuk során ráébrednek homoszexuális énjükre, így egymásba szeretnek.

A mese végéhez közeledve megtudhatjuk azt is, hogy a királylány is a saját neméhez vonzódik,

és talán örök boldogságra lel a boszorkány oldalán.

„Ennek a mesekönyvnek minden gyerekszobában ott van a helye” – ajánlotta a könyvet a kiadó oldalán Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő. Felmerül persze az egyszeri olvasóban a kérdés, ha szinte minden szereplő úgymond másságháttérrel bír, mennyiben mindenkié ez a meseország.

Ismert mesék újraírt változatait alkották meg a szerzők, többek között meleg, leszbikus, transznemű, roma, örökbe fogadott, hallássérült és idős hősökkel találkozhatunk – szerepel a Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában megjelent kötet fülszövegében. Kérdés persze, hogy ezen irodalmi eszköz mennyire állja meg a helyét. Nemrég például a Rimbaud Barátai egyesület fogalmazta meg ellenvéleményét Rimbaud és Verlaine földi maradványainak egymás mellé helyezéséről a Pantheonban. Alain Tourneux egyesületi elnök elismerte, hogy Rimbaud számos homoszexuális számára emblematikus figura, de szerinte valószínűleg ezt a költő nem vállalná fel. „Rimbaud intenzíven és egyszerre több életet akart élni minden szempontból” – hangsúlyozta.

Alattomos módszer: a gonosz szereplők heteroszexuálisok

A kötetben szereplő mesék egyik közös vonása még, hogy a gonosz szereplők heteroszexuálisok. Az újraírt mesék ezzel nyilván azt hangsúlyozzák, hogy ez a gonosz szereplő nem képes haladni a korral, illetve az ósdi hagyományok valójában akadályok, amelyek eltorlaszolják az önmegvalósítás és kiteljesedés szabados útját.

A novemberi LMBTQ-szabadegyetem célja hogy vidéken is lobbistákat képezzenek ki – mondta Schittl Eszter, a CitizenGO magyarországi kampányfelelőse.

A Nyugatról érkező ideológia most kezd megerősödni hazánkban, bár a felnőttek körében kevés beolyásoló erőt rejt. A gyerekeket és a fiatalokat tudják leginkább elvinni az általuk kívánt irányba.

Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kifejtette: a gyermekeket összezavarják ezek a történetek. Az együttműködési készséget másfajta szereplőkkel, másfajta mesékben is előhívják, itt azonban a nemi identitás gyökereinek összezavarása.

Ez nagyon sokat árthat, hiszen a nemi identitás abban a korban még nem kialakult.

A természetről való ösztönös tudást zavarja össze ez a könyv

és rendkívül alattomosan, a klasszikus mesékbe csomagolja mondanivalóját – tette hozzá a neveléskutató.

hirado

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Dráma a Keletinél: a forró vonatkocsiban ragadtak az utasok, az ablakokat kellett kitörniúk, hogy menekülni tudjanak.. – A MÁV “széttette” a kezét.., aztán mégis...

A meghibásodás a klímát is tönkretette, ezért hamar borzalmas hőség lett a kocsiban. Csütörtökön a Keleti pályaudvaron műszaki hibát...

Tragédia: Megtalálták a Visegrádnál a Dunába veszett lány holttestét

A Duna budapesti szakaszán találták meg a Visegrádnál eltűnt kislány holttestét. Kajakozók bejelentése alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányág Dunai Vízirendészeti...

Kizuhant egy fesztiválozó az óriáskerékből a Balaton Soundon

Súlyos sérüléseket szenvedett egy feszitválozó a Balaton Soundon, miután kizuhant az óriáskerékből. A hírt a sérült bulizó egyik barátjától...

Rossz hír a Balatonra készülőknek: “elesett” az M7-es

A nagy forgalom mellett egy hármas baleset is lassítja a közlekedést az M7-es autópályán a fővárosból a Balaton...
facebook