15 C
Budapest
2024. február. 27. kedd

Levideózták a rendőrök a hajléktalanok bántalmazását, zajlik az eljárás

Dátum:

Megosztás:

Nem tett vallomást a két vádlott, akik az ügyészség szerint tavaly többször bántalmaztak két hajléktalan embert Mohácson. Az áldozatok képviselője szerint az ellátórendszer és a rendőri kiképzés hiányosságai miatt történnek ezek az esetek.

Bíróság elé állították a mohácsi rendőröket, akik tavaly januárban többször bántalmaztak két hajléktalan embert – írja a 444.hu. Az egyik áldozatuk egy idősebb, szállón lakó férfi volt, a másik pedig egy fiatalabb, mentális betegséggel élő, gondnokság alatt álló ember – mondta Molnár Noémi, aki az Utcajogász Egyesület ügyvédjeként képviseli a sértetteket.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A vádirat szerint az egyik rendőr többször fejen rúgta a magatehetetlenül fekvő idősebb férfit, a fiatalabbat pedig azzal alázták meg, hogy léggitározásra és éneklésre kényszerítették. Később könnygázspray-vel fújták le őket, a fiatalabb férfit pedig a lábán rúgták meg. Mindezt videóra vették, és elküldték Viberen egy kollégájuknak, aki nem tett feljelentést, és ezzel szintén bűncselekményt követett el.

Az ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, hivatali visszaélés és szolgálati kötelességszegés miatt emelt vádat a két rendőr ellen. Három és fél év börtönt, 150 ezer forintos pénzbüntetést, és öt év közügyektől való eltiltást kértek rájuk. Egyiküket azzal is vádolják, hogy valótlan jelentést írt a főnökeinek egy meg sem történt igazoltatásról. Női kollégájukat, akinek a videókat küldték, megrovásban részesítenék.

Az ügyvéd érvei

A bántalmazást elkövető, azóta elbocsátott 26 és 23 éves járőrök nem tettek vallomást az előkészítő tárgyaláson, viszont néhány kérdésre válaszoltak. Ügyvédjük szerint a mobilos videók alapján nem állnak meg az ügyészség vádjai, ráadásul olyan helyzet volt, ami mindenképpen indokolttá tette a fellépést.

Az ügyvéd felhozta azt is, hogy a hajléktalan emberek „viselkedése nem felel meg a társadalom által elvárható viselkedésnek”. Emellett kérte a mohácsi mentősök meghallgatását is, akik szerinte tanúsíthatnák, hogy a sértettek máskor „agresszív magatartást tanúsítottak”. Hasonló célból idéznének be mohácsi rendőröket is, akik az egyik vádlott szerint azt is el tudják majd mondani: „nem voltunk ilyenek, amilyennek be lettünk állítva”. Ügyvédjük szerint makulátlan az előéletük, még csak panasz sem volt rájuk sosem.

A következő tárgyalást október végén tartják, a tervek szerint az eljárás során meghallgatják a két hajléktalan embert is. A videókat is később fogják levetíteni.

Lehallgatták a rendőröket

A közleményből kiderül: azért szereztek tudomást a bántalmazásról, mert a két rendőrt titkosszolgálati eszközökkel figyelték meg. Arról nem tudni, ennek mi volt az oka, az viszont biztos, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat lehallgatta a járőrözéskor használt autójukat, amihez bírói engedélyre volt szükség.

Elképzelhető, hogy

a rendőrség helyi vezetői már korábban is problémásnak beosztottjaik bánásmódját a hajléktalan emberekkel.

Erre utal a megfigyelés során keletkezett irat: az egyik rendőr arra utalt a másiknak, hogy felettesük utasította, ne intézkedjenek az egyik későbbi áldozattal szemben.

Nem egyedi eset

Az Utcajogász nevű civil szervezet munkatársai szerint a két fiatal rendőrt nem véletlenül alkalmazták, hasonló esetek többször előfordultak. Tavaly decemberben Zalaegerszegen is rendőrök bántalmaztak egy hajléktalan férfit, akinek felmosóvödröt húztak a fejére, miközben videózták.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Molnár Noémi, a sértettek képviselője hatékonyabbnak látná, ha a rendőröket megfelelően kiképeznék arra, miként kezeljék a problémásnak tartott, sérülékeny helyzetű embereket. Szerinte a fiatalabb, fogyatékossággal élő hajléktalan férfi bár nincs olyan állapotban, hogy bentlakásos ellátásra legyen szüksége, a jelek szerint mégsem kap elegendő támogatást az ellátórendszertől.

Nyitókép illusztráció: Hirmagazin.eu

infostart, 444

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Túszul ejtettek egy fiatal nőt a VII. kerületben, lövés is dördült, túsztárgyalóval ment ki a TEK

Túszul ejtette a nőismerősét egy kábítószer hatása alatt álló férfi Budapesten, egy VII. kerületi lakásban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság...

Elhunyt Roberto Messina, a Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek egyik visszatérő mellékszereplője – videó

90 éves korában érte a halál Floridában, Isten nyugosztalja! Videó Hirmagazin.eu

Rövidesen tisztázódhat egy fontos dolog a kegyelmi ügy kapcsán

Hamarosan lezárul a vizsgálat, mely azt hivatott kideríteni, hogyan kerülhetett bele a Kúriai Döntések című folyóiratba a kegyelmi...