28.3 C
Budapest
2023. június. 2. péntek

Létezik egy szakma, amiben a mesterséges intelligencia jóval gyengébb az embernél

Dátum:

Megosztás:

A ChatGPT megjelenése után szóba került, hogy a mesterséges intelligencia átveheti többek közt az írók, a zenészek, a művészek és a programozók munkáját is, ellenben van egy szakma, melynek képviselői a jövőben is biztonságban érezhetik magukat, ez a szakma pedig nem más, mint a könyvelés.

Az amerikai Brigham Young University (BYU) tanulmánya szerint a könyvelők egyelőre jobban teljesítenek a szakmájukkal kapcsolatos teszteken, mint a ChatGPT. A tanulmánynak 327 szerzője van, ők 14 ország 186 oktatási intézményét képviselik, és összesen 25.181 számviteli vizsgakérdéssel járultak hozzá a tanulmány elkészítéséhez.

A kérdések a számviteli információs rendszerekre, a könyvvizsgálatra, a pénzügyi számvitelre, a vezetői számvitelre és az adózásra fókuszáltak, nehézségük és típusuk is változó volt,

  • akadt benne igaz-hamis kérdéssor,
  • feleletválasztós
  • és röviden megválaszolandó kérdés is.

A ChatGPT jól teljesített, ami aligha meglepő azok után, hogy korábban jogi vizsgákat is tett. A könyvelői vizsgán 47,4 százalékos eredményt ért el, a diákok azonban összességében jobban voltak, átlagjuk ugyanis 76,7 százalék volt.

David Wood, a BYU számviteli professzora, és egyben a tanulmány vezető szerzője közölte, hogy azért végezték a felmérést, hogy segítsék a mesterséges intelligencia nyelvi modelljeinek fejlesztését, és hogy azokat miként kellene használni az oktatásban.

A kutatók szerint az eredmények alapot adhatnak olyan fejlesztésekhez, mellyel a számvitel területén jobbá teszik a tanítás és a tanulás módját.

A tanulmány néhány más érdekes megállapításra is rávilágított, többek közt arra, hogy a ChatGPT nem mindig ismeri fel, hogy mikor végez matematikai feladatokat, és hibákat ejt egy-egy alapműveletben, sőt helytelenül megmagyarázza, hogy miért csinálta.

A kutatók szerint a kísérlet legígéretesebb eredménye, hogy a chatbot segíthet a tanítás és a tanulás során, de megjegyzik: bolondság kizárólag a ChatGPT használatával próbálkozva megtanulni a tananyagot.

Nyitókép: AFP

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis, Nomzamo Mbatha, Dominic Purcell – A bérgyilkos (Assassin) – (Az utolsó filmek egyike) – videó

Amikor forradalmi, kísérleti emberi dróntechnológia az ellenség kezébe kerül, egy elit C.I.A. csoport vezetőjének és csapatának kell szolgálatba...

Ő az! Fotókon az intézetis kisfiúk megrontója! (18+)

Őrizetbe vették azt a férfit, aki a gyanú szerint "intézetis" kisfiúkat csalt az otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal...

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the U.S. (18+)

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the...

Figyelmeztetést adott ki a Google: ne kattints rá, ha ezt látod a leveleid között

Egy újfajta nyereményjáték terjed a népszerű levelezőrendszerben. Amelyre ha valaki rákattint, adatai rossz kézbe kerülhetnek. A népszerű böngésző levelezőprogramját,...