20.3 C
Budapest
2023. szeptember. 30. szombat

Letarolja a német boltlánc Magyarországot: retteghetnek a versenytársak..

Dátum:

Megosztás:

Egy éve nyitotta meg első magyarországi üzletét Budapesten a TEDi, ez azonban nem az első bolt volt az országban.

Valójában már 2021 nyarán, Pápán megnyitott a TEDi első üzlete hazánkban. Jelenleg négy boltjuk van a fővárosban, egy pedig Pápán, Hatvanban, Debrecenben, Székesfehérváron, Miskolcon, Berettyóújfaluban, Szegeden, és Zalaegerszegen.

A legfrissebb hírek itt!

Mivel a TEDi-nek már van egy lezárt üzleti éve, már össze lehet vetni a boltlánc teljesítményét a legnagyobb vetélytársaival: a Pepcóval és a KiKkel. Vajon sikerült-e a trónkövetelő német boltláncnak felvennie a kesztyűt a vásárlókért folytatott küzdelemben? Muatajuk.

A TEDi 2021-ben nyitotta itthon első üzletét, Budapestre pedig tavaly érkezett meg, viszont Európa-szerte már ekkor is a non-food iparág vezető szereplői közé tartozott a 2004-ben Dortmundban alapított vállalat. A honlapja szerint a TEDinek Európában több mint 2900 fióküzlete van és 13 országban közel 31 500 munkatársa. Azt hirdetik: hatalmas fiókvállalat hálózatával a TEDi mindenki számára és mindenhol könnyen elérhető, hiszen mind a városokban, mind a vidéki régiókban „otthon érzik magukat”. A vállalat terjeszkedése is folyamatos, keresik az új helyszíneket.

A Pepcónak a honlapja szerint jelenleg 230 üzlete van, melyből 30 található Budapesten. A KiKnek több mint 100 üzlete van, ebből 20 van a fővárosban. Ehhez képest a TEDi még kis hálózattal rendelkezik, viszont ez nem feltétlenül marad így sokáig. A TEDi és a KiK legfőképpen az anyaországukban, Németországban igazán domináns, több mint összesen több mint 5000 boltja van a két cégnek. Pepcót ugyanakkor alig találni Németországban, Lengyelországban viszont 1200 felett van a boltjaik száma – itt viszont jóval kevesebb a TEDi és a KiK.

Az viszont biztos, hogy a Pepco nem nyughat, amíg meg nem hódítja a német piacot is. A Welt értesülései szerint a cég a következő években mintegy 2000 üzletet tervez nyitni Németországban. A Pepcót nem ijeszti meg a TEDi és a KiK német dominanciája, a cég álláspontja szerint így is számos kiaknázatlan lehetőséget rejt a telítettnek látszó piac.

A legfrissebb hírek itt!

A Pepco, KiK, TEDi több országban közel azonos, párszáz bolttal rendelkezik, más helyeken viszont egyértelmű dominancia látszik. Ausztriában a KiK és a TEDi, Romániában vagy akár Magyarországon is a Pepco vezet, de ott van a többi lánc a sarkukban. Eközben a spanyoloknál a TEDi, a hollandoknál a KiK, a letteknél, vagy a szerbeknél például a Pepco az egyeduralkodó. Úgy tűnik, nagyban folyik a harc az olyan piacokért, mint a szlovák, horvát, olasz, a cseh, a szlovén, vagy akár a magyar: mindhárom lánc jelen van, és terjeszkedik.

Meg kell említeni, hogy Magyarországon sem a TEDi az egyetlen trónkövetelő lánc, még idén megnyithat ugyanis az ír disztkonthálózat, a Primark új boltja.

Sokat markolt, de keveset fogott a Pepco?

A bolthálózatok közötti verseny egyik fő fokmérője, ki ért el nagyobb árbevételt, illetve adózott eredményt az utolsó üzleti évében. Nettó árbevételt tekintve is látszik, hogy a TEDi bevételei az utolsó ismert üzleti évükben (2021. május 1. – 2022. április 30.) meg sem közelítik a két vetélytársét. A KiK 23,7 milliárdos, a Pepco 82 milliárdos nettó árbevétele is jelzi az erőviszonyokat. A Pepco 19,6 százalékos, a KiK 23,9 százalékos növekedést ért el árbevételben a megelőző üzleti évükhöz képest.

Hiába viszont a hatalmas értékesítési volumen, ha a kiadások nagyobbak, mint ami befolyt a kasszákba. A Pepco a megelőző üzleti évében kimagasló, 8,1 milliárdos árbevétele után az utolsó ismert tárgyévében (2021. október 1. – 2022. szeptember 30.) közel 2 milliárdos mínusszal zárt. A TEDi szintén negatív adózott eredményt, 470 milliót mutatott fel 2021. május 1. és 2022. április 30 között. A KiK azonban a korábbi csekélyke 183 milliós adózott eredménye után 1,4 milliárdot mutatott fel, ami több mint 6-szoros növekedést jelent.

A Központi Statisztikai Hivatal Tájékoztatási Adatbázisának statisztikáiból kiderült, hogy az iparcikkes boltok forgalma évről évre nő, jellemzően decemberben éri el a csúcsot minden évben és január-február táján van mélyponton. 2021-ben a teljes forgalom 603,9 milliárd volt, míg 2022-ben 730,4 milliárd forint volt. Ez 21 százalékos növekedést jelent, amely jelentősen meghaladja az éves inflációt az iparcikkek terén.

A boltos átlagfizetéshez képest ez még mindig nem rossz

Az erőviszonyokat szintén jól illusztrálja, hogy amíg a Pepco az utolsó üzleti évében 2060 főt foglalkoztatott átlagosan, addig a KiK harmadannyit, 601 főt. Ez természetesen a boltszámokból is adódik. A TEDi átlagos foglalkoztatott létszáma 19 fő volt – viszont ne felejtsük el, hogy a vizsgált időszakban történt az első boltok megnyitása így ez a szám emiatt lehet ilyen alacsony.

A legfrissebb hírek itt!

A Pepco értelemszerűen a bérekre is jóval nagyobb költséget fordít, mint a vetélytársak, az utolsó üzleti évében 9,1 milliárd forintot, míg a KiK 1,9 milliárdot. A Pepcónál a bérköltség mindössze 0,6 százalékkal, vagyis alig emelkedett egy év viszonylatában, a KiK-nél viszont 15 százalékos növekedés volt. Azt nem szabad elfelejteni, hogy az üzleti évek még nem érintik a rezsiválság és rekordinfláció időszakát, amely tavaly ősszel kezdett elmélyülni.

A TEDi bérköltsége mindössze 99 millió forint volt, melyet ha leosztunk az átlagos foglalkoztatottszámmal és 12 hónappal, akkor havi 437 789 forintos bér jön ki egy hónapra. Ez azonban csalóka lehet, egyrészt abból következően, hogy a dolgozók átlagos létszáma a piacra lépés miatt lehet ilyen alacsony (19 fő), és értelemszerűen nem csak eladói bérek vannak a bérköltségben.

Így van ez a Pepco és a KiK esetében is, csakhogy ott a foglalkoztatottak jelentős része lehet eladó, és kisebb része vezető beosztású alkalmazott, vagy egyéb feladatokat ellátó személy. A Pepcónál az átlagos létszámból és bérköltségből számított havi átlagbér így 369 ezer forint, míg a KiKnél 259 ezer forint.

A Központi Statisztikai Hivatal adatbázisa szerint az iparcikkes kiskereskedelemben (mint amilyen a Pepco, a KiK és a TEDi is) A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos állományi létszáma 2021-ben 13 133 fő volt, 2022-ben 13 336 fő. Nem teljes munkaidőben, de havi legalább 60 órában 2021-ben 1646 főt, 2022-ben 1746 főt foglalkoztattak átlagosan.

A legfrissebb hírek itt!

Az adatbázisból az is kiderül, hogy a bruttó átlagkereset 2022-ben teljes munkaidőben 406 389 forint volt. A fizikai foglalkoztatásúak körében alacsonyabb, 360 878 forint, a szellemi foglalkoztatásúaké 517 812 forint. Viszont még mindig magasabb a fizikai dolgozók bruttó átlagkeresete, mint a bolti eladóké általánosságban a KSH szerint, ami 2022-ben 320 376 forint/hó volt. Már arról is van adat, hogy 2023 januárjára a bruttó átlagbér 447 945 forintra nőtt, mely 21 százalékos növekedést jelent 2022 januárjához képest.

Az iparcikkes kereskedelemben alkalmazottak nettó átlagfizetése teljes munkaidőben 297 884 forint volt 2023 januárjában.

Szellemi területen ez 364 165 forintot, míg fizikai területen 271 085 forintot jelent ez havonta. Ez viszont általánosságban a bolti eladói bérezéshez képest átlagosan jobbnak számít.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...