7.5 C
Budapest
2022. november. 30. szerda

Lesz-e megosztott kormányzás Amerikában?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A teljes képviselőház, a szenátus harmada és 36 állam kormányzói széke – címszavakban ezek képezik a keddi egyesült államokbeli időközi választás tétjét.

A felmérések a demokraták többségbe kerülését vetítik előre a képviselőházban, és lehet, hogy a két párt megosztva kormányozza az USA-t a jövőben.

A The Wall Street Journal és az NBC televízió közösen készíttetett felmérése szerint az amerikaiak nem kedvelik Trump személyét – ugyanakkor elismerik a politikája eredményeit. Az Egyesült Államok gazdasága a makroadatok alapján kifejezetten jól teljesít. A munkanélküliség 49 év óta most a legalacsonyabb, a fogyasztói bizalom 18 éves csúcsra emelkedett.

Az emberek elégedettek a gazdaság eredményeivel, valamint azzal, hogy az elnök konzervatív bírákat alkalmaz a bíróságokon, és határozottan fellép az illegális migráció ellen is. Mindezek ellenére a lakosság több mint kétharmada nem kedveli Trump elnök személyét és stílusát sem, ami esélyt ad a demokratáknak a képviselőházi többség megszerzésére.

Az elemzők szerint a keddi voksolás referendum lesz Donald Trumpról, aki teljes erővel vetette bele magát a kampányba. A demokrata érzelmű szavazók taszítónak találják személyiségjegyeit, a saját szavazói viszont imádattal ünneplik őt. Pártja is egységesen mögötte áll, nincs már olyan politikus, aki szembeszállna vele. A dél-karolinai Lindsey Graham szenátor korábban éles kritikával illette, mára viszont feltétel nélküli támogatójává vált.

Donald Trump amerikai elnök támogatói (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera)

Fontos kampánytéma az egészségbiztosítás

Az időközi választások általában helyi jelöltekről és ügyekről szólnak – az idei voksolás viszont e tekintetben abszolút rendhagyó. Trump személye a középpontba került. Ez alól talán csak az egészségbiztosítás ügye kivétel.

Az előző elnök, Barack Obama biztosítási reformjával mindenki számára lehetővé akarta tenni az egészségügyi ellátást. Trump megválasztása után a republikánus többségű kongresszus az Obamacare több elemét is megszüntette, és a teljes program visszavonása is csak egyetlen szavazaton múlott. Mindkét párt számára tárgyalási alapként elfogadható törvénytervezet azóta nem született.

Az elemzések megmutatták, hogy a Demokrata Párttal rokonszenvező fiatalok nagy többsége a kormányzat által működtetett egészségbiztosítást látna legszívesebben, így a demokrata jelöltek is erre a témára összpontosítottak a kampány során. Különösen kiemelték az Obamacare azon kitételének megtartását, amely védelmet nyújt a komoly betegségben (cukorbaj, rákbetegség, sőt, ide tartozik a várandós állapot is) szenvedőknek.

A Pew kutatóközpont felmérése szerint a republikánus szavazók több mint fele, a demokratáknak pedig a háromnegyede gondolja úgy, hogy a megfizethető egészségügyi ellátás „nagyon nagy” probléma. Az AP amerikai hírügynökség és a NORC közpolitikai kutatóközpont felmérése pedig arról számolt be, hogy a Demokrata Párttal rokonszenvező fiatal amerikaiak 88 százaléka, a republikánusoknak pedig 40 százaléka a kormányzat által működtetett egészségbiztosítást látna a legszívesebben.

Ömlik a pénz a jelöltekhez 

Lapinformációk szerint az idei kampánypénzek értéke akár a 2016-os elnök- és kongresszusi választások kampányára fordított összeget is megközelítheti. Akkor csaknem 6,5 milliárd dollárt költöttek el az indulók és támogatóik. A demokrata jelöltek számára felajánlott adományok idén soha nem látott mértékben szárnyalták túl a republikánus jelölteknek juttatott támogatásokat.

Brian Walsh republikánus stratéga szerint július vége és október eleje között 70 olyan körzetben, ahol a legszorosabb a verseny, a republikánus jelöltek nagyjából 60 millió, a demokrata pártiak pedig 109 millió dollárt költöttek csak televíziós hirdetésekre. A demokraták több adományát a republikánus kampánybizottságok banki tartalékai ellensúlyozták valamelyest.

Az idei kampányköltségekhez a filmvilág és a szórakoztatóipar szereplői is nagylelkűen hozzájárultak. Meryl Streep, Steven Spielberg, Alec Baldwin, Barbara Streisand vagy Michael Douglas dollár tíz- vagy akár százezrei főként a demokrata jelöltek számláira vándoroltak.

Szavazók várakoznak voksuk leadására az amerikai félidős választások korai szavazási időszakában Culver Cityben (Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson)

Jelöltek, akik történelmet csinálhatnak

Az USA politikai és társadalmi folyamatainak elemzői már az előválasztásokon felfigyeltek egy új jelenségre: minden korábbinál nagyobb arányban indultak női jelöltek, kisebbségiek, transzneműek és a politika világába még csak belekóstoló újoncok is. A két nagy párt 309 női jelöltet indított az előválasztásokon, akik közül 198-an győztek a képviselőjelöltségért folyó harcban, 19 politikusnőnek pedig megmaradt az esélye a szenátori, valamint 13-nak a kormányzói hely megszerzésére.

Mindkét tábor indított olyan jelölteket, akik elsők lehetnek valamiben. Maine államnak először lehet transznemű, Idahónak pedig indián kormányzója, a washingtoni képviselőházban pedig szomáliai-amerikai és indián női képviselő szeretne debütálni. A szakértők azonban esélyesebbnek tartják azokat a jelölteket, akik már korábban is részt vettek a politika vérkeringésében.

Lesz-e megosztott kormányzás?

Az amerikai elemzők egyetértenek abban, hogy a keddi választásokon a demokraták a szenátusban nem, a képviselőházban azonban többséget szerezhetnek. A felmérések alapján minimum 25, de akár 30–40 képviselői helyet is elnyerhet a baloldal, amivel többségbe kerülne a házban.

Ez az optimizmus lényegében két-három hét alatt erősödött meg. A politikai élet akkor jutott túl az elnök főbírójelöltje, Brett Kavanaugh meghallgatásán, amikor igaztalanul vádolták meg szexuális zaklatással Kavanaugh-t. A főbírójelölt azóta a legfelsőbb bíróság bírája, a közvélemény pedig a demokraták mesterkedését sejtette a háttérben, akik így veszítettek népszerűségükből.

A választói hangulat azonban meglehetősen változékony. A pittsburghi mészárlás után sokan Trump ellen fordultak, és a sajtó egy része is az elnököt hibáztatta a történtekért. A demokraták jelentős részét éppen az ő személye ösztönzi arra, hogy a republikánus jelöltek ellen voksoljanak. A baloldali aktivisták a 2016-os elnökválasztás óta járják az országot – olyan tagállamokat is, amelyekben hagyományosan a republikánusok népszerűbbek.

Donald Trump egy választási kampányrendezvényen (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Donald Trumptól néhány megnyilvánulása után felvetődik a kérdés, hogy lehet-e megosztott kormányzás, azaz republikánus elnök és demokrata többségű képviselőház a keddi választásokat követően? Az elnök pénteken Nyugat-Virginiában azzal lepte meg híveit, hogy szerinte „megtörténhet” a demokraták képviselőházi győzelme, még októberben viszont azt is elmondta, hogy: „Nem én leszek a hibás érte.”

Ha a jobboldal elveszíti a választásokat, akkor létrejön a megosztott kormányzás gyakorlata. Ekkor az egyik politikai párt jelöltje irányítja a végrehajtó hatalmat, vagyis kormányoz a Fehér Házban, a másik pedig a törvényhozás egyik vagy mindkét házát fogja uralni. A modell Európában sem ismeretlen, Franciaországban például kohabitációnak, vagyis együttélésnek nevezik.

A Bloomberg elemzése szerint az Egyesült Államokban 1860 óta mindössze háromszor fordult elő, hogy az elnök pártja nem veszített a félidős választásokon a törvényhozói helyekből. Az előrejelzések ugyanakkor azt is megmutatják, hogy a szenátusban megmarad a republikánus többség, így a lényeges ügyekben – például a bírák kinevezésében – az időközi választás után is Trump akarata érvényesül majd.

Forrás: MTI

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Műholdfelvételek bizonyítják, nő az orosz erők száma Fehéroroszországban

A csapattelepítések viszont nem Ukrajna északról történő újbóli megtámadásának előkészítésére utalnak. Az amerikai Institute for the Study of War...

Napelemesek veszélyben: akár már 2024-től megszűnhet az éves szaldóelszámolás

A Magyar Közlönyben megjelentek szakági értelmezése szerint mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás. Egy hónap telt el azóta, hogy a...

Kiélezett meccsen nyert és jutott tovább az Egyesült Államok

Anglia mellett az Egyesült Államok jutott tovább a katari labdarúgó-világbajnokság B csoportjából, mivel kedden este kiélezett csata végén,...

Kiderült, mikor mutatkozik be a Samsung új csúcsmobilja, a Galaxy S23

A Samsung Galaxy S23 sorozata iránt egyre nagyobb az érdeklődés, mert szokatlan új funkciókat kap a szivárogtatások szerint. Például...