7.8 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeFőhírekGazdaságLekapcsolta a villanyt a kormány a napelemeknél – itt vannak a részletek

Lekapcsolta a villanyt a kormány a napelemeknél – itt vannak a részletek

Egyszerre jó és rossz hírt kaptak az új szerződést kötők.

Ahogy arról az Infostart is rendre beszámol, Magyarországon gyors ütemben növekszik a működő napelemek száma, és a rezsicsökkentés módosításáról szóló bejelentést követően brutálisan megnőtt az igény a háztartási méretű napelemes rendszerek iránt. Az új csatlakozás iránti kérelmek száma például az egy évvel ezelőttihez képest a hatszorosára nőtt az E.ON-nál.

A legfrissebb hírek itt!

Ugyanakkor ez azzal is jár, hogy az ország áramhálózatába egyre többen kívánnak olyan energiát betáplálni, amelyet ők maguk nem használnak fel. Már jó ideje ismert a kihívás, amit ez jelent: egyrészt az időjárástól függően nagy ingadozások vannak az országos hálózatba „betöltődő” energia mennyiségében, másrészt maga a hálózat sem bírja el a növekvő terhelést.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: mivel a hálózat ennyi energiát már nem tud felvenni, jó időre

felfüggesztik az eddig kötelező napelemes betáplálást.

A döntés a még elő nem jegyzett igényekre vonatkozik, a már működő napelemekre vagy a már leadott igényekre nem. Aki a jövőben háztartási kiserőművet telepít, az csak a saját háztartásában használhatja fel a megtermelt energiát.

A döntés annyiban könnyítés a háztartásoknak és a napelemet saját villamosenergia-ellátásra használó vállalkozásoknak, hogy egyszerűbb lesz a berendezések telepítése, hiszen nem szükséges az áramszolgáltató engedélye. Rossz hír azonban amiatt, hogy lassul a beruházás megtérülése, hiszen a fölösleges áramot nem lehet „eladni” az országos hálózatba, valamint ezen árammennyiség tárolására akkumulátort kell beszerelni.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kormányzat döntött a helyreállítási alap hitelének a lehívásáról, és ennek egy részét a villamosenergia-hálózat fejlesztésére fordítaná. Ha ez a folyamat lezajlik, akkor a betáplálást ismét lehetővé fogják tenni.

A legfrissebb hírek itt!

Elhangzott még, hogy a naperőműveknél maradnak a jelenleg érvényes szabályok.

A magyarországi és európai energiaellátásról a közelmúltban Szabó László, a Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem