27.8 C
Budapest
2023. június. 1. csütörtök

Legfrissebb bűnügyi-, határrendészeti- és napi hírek (képekkel, videókkal)

Dátum:

Megosztás:

Emlékezzünk halottjainkra biztonságban! A Budapesti Rendőr-főkapitányság állandó rendőri jelenléttel biztosítja a budapesti temetőket és környéküket. (2017. 11. 01., szerda, Budapesti Rendőr-főkapitányság)

A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai 2017. november 1-ig 14 budapesti temetőnél segítik a közlekedést – a temetők nyitvatartásához igazodva –, valamint 2017. november 4-ig visszatérő ellenőrzéseket tartanak a bűncselekmények és jogsértések megelőzése érdekében.

Kérjük, hogy ne megszokásból közlekedjenek, figyeljék a közúti jelzéseket, és ha tehetik, indulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról! A mindenszentekkel és halottak napjával kapcsolatos budapesti forgalmirend-változások a rendőrség honlapján tekinthetők meg.

A biztonságos közlekedés elősegítése mellett a rendőrség kutyás járőrökkel is fokozott ellenőrzéseket tart a budapesti temetőkben, megelőzve, illetve megakadályozva a gépkocsifeltörések, zseblopások, viráglopások, sírrongálások elkövetését. Az említett időszakban a segítő, vigyázó jelenlétet a rendőrök a polgárőrökkel és a Főváros Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyeletével közösen biztosítják.

Az Országos Rendőr-főkapitányság mindenszentekkel és halottak napjával kapcsolatos bűn- és balesetmegelőzési tanácsait az alábbiakban olvashatják:

A rendőrök országszerte segítik a biztonságos közlekedést a közutakon, illetve a temetők környékén valamint a polgárőrökkel közös járőrszolgálatot látnak el a jogsértések megelőzése érdekében.

A mindenszentek és halottak napja alkalmából elhunyt szeretteinkre emlékezünk és emiatt gyakorlatilag az egész ország útra kel. Vannak, akik a közeli temetőbe gyalogolnak ki, legtöbben viszont autóba ülnek és az ország távolabbi részeibe is elutaznak, hogy leróják kegyeletüket. Fontos tudni, hogy emiatt ez az időszak az átlagosnál nagyobb veszélyt jelent a közlekedők számára.

Ezekben a napokban a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő és az olykor zsúfolt utakon a megszokottnál lassabb haladás miatt a járművezetők könnyebben elveszíthetik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalást mindenképpen kerülni kell! A súlyos sérüléssel járó balesetek már alacsony haladási sebesség mellett is megtörténhetnek.

Ezért fokozottabb rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők 2017. október 27-től november 5-ig a közutakon (autópályákon, autóutakon, főútvonalakon és lakott területen belül), valamint a temetők környékén, amely elsősorban a forgalom segítésére irányul, de a rendőrök a szabálytalan közlekedők ellen is fellépnek. A segítő, vigyázó jelenlétet – mint az elmúlt években, úgy idén is – a polgárőrökkel közösen biztosítják kollégáink.

Ezekben a napokban a rendőrség a közút kezelőivel együttműködve számos ideiglenes parkolóhelyet jelöl ki, esetenként forgalomkorlátozást rendel el. Kérjük, hogy ne megszokásból közlekedjenek, figyeljék a közúti jelzéseket és ha tehetik, indulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról!

Javasoljuk, hogy az utazás előtt ellenőrizzék gépkocsijuk műszaki állapotát, s amennyiben még nem tették, szereltessék fel a téli gumiabroncsokat, amelyek használata a biztonságos közlekedés érdekében feltétlenül ajánlott. Az őszre jellemző ködös és esős időjárás miatt jelentősen csökkennek a látási viszonyok, az úttestre hulló falevelek miatt az útfelület csúszós, síkos lehet. Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe. Amennyiben nem rendelkeznek kellő helyismerettel, készítsenek útvonaltervet!

A gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Az előttünk álló időszakban főként a temetők környezetében megnő a gyalogosok száma. Kérjük a járművezetőket, hogy fokozott körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket!

A forgalomellenőrzés mellett a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata is fokozott ellenőrzéseket tart, megelőzve, illetve megakadályozva az ilyenkor gyakrabban előforduló bűncselekmények (gépkocsi feltörések, zseblopások, viráglopások, sírrongálások) elkövetését. A tömegközlekedésben résztvevők nagy száma, a növekvő személy- és gépjárműforgalom indokolttá teszi, hogy ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítsunk a gépjárműlopások- és feltörések, az alkalmi lopások, a „trükkös” lopások, valamint a zseblopások megelőzésére.

A tömegközlekedési eszközöket igénybe vevők – amennyiben van rá mód – lehetőség szerint használják a pályaudvari érték- és csomagmegőrzőket. A közlekedési eszközökön és a temetők környékén fokozottan figyeljenek a zsebtolvajok, alkalmi tolvajok megjelenésére.

A gépjárműlopások, illetve a járművekből történő lopások a bűncselekmények igen nagy százalékát teszik ki, ezért fontos, hogy a jármű ajtajait, az ablakokat, és a napfénytetőt mindig zárják le, mielőtt az autót elhagyják, még akkor is, ha csak rövid időre távoznak. A trükkös lopások megelőzése érdekében javasoljuk, hogy legyenek valamivel gyanakvóbbak, tartózkodóbbak, és ne hagyjanak látható helyen semmilyen iratot és értéket a gépkocsiban!

Amennyiben észlelték, hogy feltörték vagy ellopták autójukat, mielőtt bármihez hozzáérnének, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, vagy 112 központi segélyhívó telefonszámokon!

Az úgynevezett alkalmi lopások elkerülése érdekében, célszerű egyfajta védelmi mechanizmust kialakítani, amely hatásos az értékek megóvására.  Az őrizetlenül hagyott vagyontárgyak – mint például a kerékpárok, csomagok, táskák, illetőleg egyéb értékek – könnyű prédát jelentenek az elkövetőknek, amelyeket fizikai erőszak alkalmazása nélkül is, könnyedén eltulajdoníthatnak.

A zseblopásokat jellemzően az utcán, illetve közlekedési eszközökön, piacokon és bevásárlóközpontokban követik el. Pénzüket, bankkártyájukat, valamint egyéb értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem látható helyre, amikor elindulnak otthonról! Lehetőség szerint kabátjuk belső zsebében tárolják a pénztárcájukat, az irataikat és a telefonjukat!

A szeretteinkről való megemlékezés méltóságának megőrzése érdekében kérjük, legyenek körültekintőek, tartsák be a közúti előírásokat és tanúsítsanak türelmet a közlekedésben részt vevő embertársaik iránt, hogy a megemlékezés időszaka valóban a kegyeletről és az élet tiszteletéről szóljon!

Az ünneppel kapcsolatos forgalmirend-változások:

Halottak napja:

Ideiglenes forgalmirend-változás Marcaliban2017. 10. 30., h – 10:53
 Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

Mindenszentek és halottak napja időszakában a temető környékén ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítani.

Forgalmirend-változás Abonyban2017. 10. 30., h – 10:52
 Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Ideiglenes forgalomkorlátozásra számítsanak 2017. november 2-án 8 óráig Abonyban.

Forgalmirend-változás Cegléden2017. 10. 30., h – 10:06
 Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2017. október 30. és november 2. között Cegléden.

Mindenszentek és halottak napja Csongrádon2017. 10. 27., p – 13:46
 Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Ideiglenes forgalmirend-változásra számíthatnak a közlekedők Csongrádon, a temető környékén.

Ideiglenes forgalmirend-változás Bicskén2017. 10. 27., p – 13:09
 Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

Mindenszentek és halottak napja időszakában a temető környékén ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítani.

 2017. 10. 27., p – 11:15
 Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

Mindenszentek és halottak napjához kapcsolódóan forgalomkorlátozás lesz Keszthelyen.

Forgalmirend-változás Nagykanizsán

2017. 10. 27., p – 11:14

Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

Mindenszentek és halottak napjához kapcsolódóan forgalomkorlátozás lesz Nagykanizsán.

Forgalmirend-változás Zalaegerszegen

 2017. 10. 27., p – 11:12
 Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

Mindenszentek és halottak napjához kapcsolódóan forgalomkorlátozás lesz Zalaegerszegen.

Ideiglenes forgalomkorlátozás Pécsett

 2017. 10. 26., cs – 19:08
 Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Mindenszentek és halottak napja alkalmából ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2017. október 27-én 6 órától 2017. november 1-jén 21 óráig Pécsett.

Konferencia az igazságszolgáltatásért és a bűnüldözésért (2017. 10. 31., kedd, ORFK Kommunikációs Szolgálat)

Második alkalommal tartottak országos szakmai szimpóziumot a kriminalisztika szakértői.

A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara és a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ által szervezett, 2017. október 31-én megtartott rendezvényt két évvel ezelőtt azzal a céllal hívták életre, hogy a tanácskozással lehetőséget biztosítsanak a szakterületen dolgozók széleskörű eszmecseréjére.

A konferenciát – amelynek a Nemzetközi Oktatási Központ adott otthont – dr. Janza Frigyes nyá. r. vezérőrnagy, a Belügyminisztérium Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság főosztályvezetője nyitotta meg.

A rendezvény elnökségében dr. Agárdi Tamás, a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara elnöke, dr. Nagy Gábor főtanácsos, címzetes egyetemi docens, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ vezetője, valamint az Igazságügyi Minisztérium és Belügyminisztérium képviselői foglaltak helyet.

Az egésznapos értekezleten számos, az igazságszolgáltatás és a bűnüldözés területén dolgozó szakértő, technikai szakember és nyomozó vett részt, akik eszmecserét folytattak többek között az igazságügyi pszichológusok válóperek alkalmával szerzett tapasztalatairól, a rendkívüli halálesetek orvosszakértői gyakorlatáról, a nyomszakértők feladatairól, továbbá a kábítószerek összehasonlító vizsgálati lehetőségeiről is.

A kriminalisztikai témájú előadásokat követően a program zárásaként a konferencián megjelent szakembereknek és munkatársaknak lehetőségük nyílt a legújabb szakmai információk és kihívások megvitatására is.

Országos összesítő (2017. 11. 01., szerda, ORFK Kommunikációs Szolgálat)

Az elmúlt 24 óra eseményei számokban.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök 35 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek, melyből 3 közlekedési balesetben 5 személy életét vesztette. További 11 baleset súlyos és 21 könnyű sérüléssel végződött.

A szolgálatot ellátó állomány összesen 151 személyt fogott el, közülük 46 főt az ellenük érvényben lévő körözés alapján, 72 főt bűncselekmény elkövetésén értek tetten. 186 személyt állítottak elő, köztük 112 főt bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt és további 13 személyt ittas vezetés gyanúja miatt. Biztonsági intézkedést 93 esetben foganatosítottak.

Magyarország területén 2017. október 31-én 0 óra és 2017. október 31-én 24 óra közötti időszakban a rendőrök 25 jogellenesen tartózkodó külföldit tartóztattak fel, állítottak elő és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron.

A rendőrök és a katonák 3 főt megakadályoztak az ország területére történő belépésben a magyar-szerb határon.

Magyarország területén 3 személy ellen közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás

Emberölés Budapesten, a XXI. kerületben. Megölte barátját, majd feladta magát az elkövető. (2017. 10. 31., kedd, Budapesti Rendőr-főkapitányság)

Az 52 éves budapesti P. Ernő 2017. október 30-án 20 óra 30 perc körül bement a Budapesti Rendőr-főkapitányság XXI. kerületi Rendőrkapitányságára, ahol elmondta, hogy 2017. október 28-án egy Budapest XXI., Ady Endre úti lakásban megölte az ott lakó 63 éves ismerősét.

A bejelentés alapján a csepeli rendőrök a helyszínen megjelentek, ahol megtalálták az elhunyt személyt, akiről megállapították, hogy halálát bántalmazás okozta. A BRFK Életvédelmi Osztály nyomozói P. Ernőt előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki, aki részletes beismerő vallomást tett.

A férfival szemben – őrizetbe vétele mellett – az eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztálya folytatja le, egyben előterjesztést tesznek az előzetes letartóztatásának indítványozására.

A pomázi férfi 2017. október 28-án Budakalászon egy lopott gépkocsival hajtott rendőrautóknak. Előzetes letartóztatásba helyezték. (2017. 10. 31., kedd, Pest Megyei Rendőr-főkapitányság)

A pomázi férfi 2017. október 28-án Budakalászon egy lopott gépkocsival hajtott rendőrautóknak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, J. József a jelenlegi adatok szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2017. október 28-ára virradó éjszaka, egy budakalászi ingatlan előtt leparkolt Suzuki Swift típusú gépkocsit eltulajdonított. A Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai adatgyűjtést követően 2017. október 28-án délután megjelentek egy budakalászi háznál, ahol az utcán felfigyeltek a korábban ellopott Suzukira. A jármű vezetőülésében helyet foglaló J. Józseffel szemben a rendőrök ekkor intézkedést kezdeményeztek, amelynek során a férfi az egyik rendőrt megütötte, a gépkocsival pedig megkísérelte a helyszínt elhagyni. A rendőrök elugrottak a jármű elől, ami ezután két leállított szolgálati gépkocsinak ütközve állt meg.

A 33 éves férfit a helyszínen elfogták, ezt követően a Szentendrei Rendőrkapitányságra előállították, kihallgatását követően őrizetbe vették.

A Szentendrei Járásbíróság 2017. október 31-én elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását.

A Budapest, terézvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához, akit rongálással gyanúsítanak. (2017. 10. 31., kedd, Budapesti Rendőr-főkapitányság)

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. kerületi Rendőrkapitánysága 01060/2734/2017. bűnügyi számon rongálás vétség gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A rendelkezésre álló adatok alapján az ismeretlen férfi 2017. október 27-én 11 óra 30 perc körül megrongálta egy Budapest VI., Király utcai lakás ajtaját.

Az elkövetőről grafikai rajz készült.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a grafikai rajzon látható férfit felismeri, személyazonosságával, tartózkodási helyével, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöldszámán, a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Zsarolás és más bűncselekmények miatt börtönbüntetésre ítélt férfit fogtak el a Békés megyei rendőrök Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Öcsödön, aki ágyneműtartóba bújt a rendőrök elöl. (2017. 10. 31., kedd, Békés Megyei Rendőr-főkapitányság)

Zsarolás, személyi szabadság megsértése és okirattal visszaélés miatt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélt férfit fogtak el a rendőrök 2017. október 31-én, 5 óra 30 perc körül Öcsödön. A 33 éves férfi korábban Békés megyében élt. A bíróság 2016 novemberében hozott jogerős ítélete után szabadságvesztése letöltését nem kezdte meg, hanem elrejtőzött. A Gyulai Törvényszék Büntetés-végrehajtási Csoportja két elfogatóparancsot adott ki ellene, mert a kábítószer birtoklása vétség miatt kapott pénzbüntetését sem fizette be, és azt a bíróság fogházbüntetésre változtatta át.

A férfi elköltözött Békés megyéből, rokonainál rejtőzködött a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Öcsödön. A Gyulai Rendőrkapitányság nyomozói megtalálták, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Közterületi Támogató Alosztályának rendőrei pedig elfogták. Körülvették a házat, ahol lakott, és felszólították arra, hogy jöjjön ki az épületből. A férfi a felszólításnak nem tett eleget, egy ágyneműtartóban próbált elbújni. A rendőrök alaposan átkutatták a ház összes helyiségét és megtalálták az elítéltet, akit Gyulára, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe vittek.

A gyöngyösi rendőrök őrizetbe vették a helyi férfit, aki több alkalommal lopott. (2017. 10. 31., kedd, Heves Megyei Rendőr-főkapitányság)

A Gyöngyösi Rendőrkapitányság több rendbeli lopás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást egy 44 éves és egy 21 éves helyi lakos ellen.

A gyanú szerint a két férfi 2017. október 30-án 4 óra 15 perckor Gyöngyösön, a Budai Nagy Antal téren kihelyezett tejkiadó automatát dolog elleni erőszakkal megpróbálta kinyitni az abban lévő készpénz eltulajdonítása céljából, azonban cselekményüket a járőrök észlelték és a helyszínen elfogták őket.

A 44 éves F. László további, hasonló jellegű bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható, ezért a nyomozóhatóság őrizetbe vette és előterjesztést tett előzetes letartóztatásának indítványozására.

Vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást a Csornai Rendőrkapitányság egy 45 éves markotabödögei férfival szemben, aki több családi ház melléképületébe is betört. (2017. 10. 31., kedd, Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság)

A nyomozás adatai szerint 2017. január 3-án 17 óra és 20 óra között Markotabödögén az egyik családi ház melléképületének ajtaját ismeretlen elkövető benyomta, majd onnan 2 darab benzinmotoros láncfűrészt lopott el.

Néhány hónappal később – 2017. április 19-én az éjszakai órákban – egy másik markotabödögei családi ház garázsába is betörtek, ahonnan fúrót és fűkaszát loptak el.

A tanúkihallgatások és az adatgyűjtések eredményeképpen 2017. április 21-én a nyomozók látókörébe került egy 45 éves helyi férfi.

A rendőrök a férfinál tartott házkutatás során megtalálták a januárban és az áprilisban ellopott tárgyakat, amiket lefoglaltak.

A 45 éves helyi lakost elfogták és a rendőrkapitányságra előállították.

A Csornai Rendőrkapitányságon a férfit lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták.

A gyanúsított elismerte a bűncselekmények elkövetését. A rendőrkapitányság a nyomozást befejezte és az iratokat vádemelési javaslattal a Járási Ügyészségnek megküldte.

A külföldiek nem tudták hitelt érdemlően igazolni személyazonosságukat és Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat, így a rendőrök Kismarja külterületén elfogták őket és előállították az illetékes határrendészeti szervnél. (2017. 10. 30., hétfő este, Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság)

Hajdú-Bihar megyében, Kismarja és Nagykereki közötti területen 2017. október 30-án 21 óra 5 perc körül elfogtak a rendőrök kilenc külföldi személyt.

Mivel egyikük sem tudta hitelt érdemlően igazolni személyazonosságát és azt, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarország területén, ezért a rendőrök előállították őket a Létavértesi Határrendészeti Kirendeltségre, ahol meghallgatásuk folyamatban van.

Az ittas járművezetők kockázatot jelentenek a közúti közlekedés számára! Pácinban, egy kerékpáros hajtott egy kamionnak. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság folyamatosan kiemelt figyelmet fordít az ittas vagy bódult vezetők kiszűrésére! (2017. 10. 31., kedd, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság)

Pácinban, 2017. október 24-én 11 óra körül egy kerékpáros imbolygó mozgásából adódóan neki hajtott egy őt szabályosan kikerülő kamion hátsókerekének. A balesetben a biciklis nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett. A férfivel szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott. A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság vizsgálja a baleset körülményeit.

Többször is hangsúlyozni kell, hogy az ittas járművezetők magas kockázati tényezőt jelentenek a biztonságos közlekedés számára.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és tíz rendőrkapitányságának munkatársai folyamatos és kiemelt figyelmet fordítanak a közlekedés biztonságára, így az ittas sofőrök kiszűrésére is. A megye útjain 2017. október 23-a és 29-e között 91 közúti közlekedési baleset történt, ebből 3 balesetben volt ittas sofőr az okozó.

A járőrök az adott időszakban azonban 13 ittasan volán mögé ülő sofőrt szűrtek ki a forgalomból mielőtt még közúti közlekedési balesetet okozhattak volna. A velük szemben indított eljárások folyamatban vannak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya felhívja a figyelmet, hogy aki ittasan vagy kábítószer hatása alatt járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és mások életét is veszélyezteti!

A tapolcai és a sümegi rendőrök átfogó ellenőrzést tartottak polgárőrökkel és erdészekkel Sümeg és Zalaszentgrót térségében. (2017. 10. 30., hétfő, Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság)

Zala és Veszprém megyét érintő közös ellenőrzésen vettek részt a Tapolcai Rendőrkapitányság és a Sümegi Rendőrőrs munkatársai polgárőrökkel és erdészekkel 2017. október 28-án délelőtt.

Az akcióban közel 60 együttműködő vett részt, köztük lovas polgárőrök és kutyás rendőrök.

Az akció célja az erdőterületeken elkövetett jogsértések visszaszorítása, a közlekedési szabálysértések megelőzése, valamint mindenszentek és halottak napja közeledtével a közrend biztosítása volt.

A járőrök, polgárőrök és az erdészet munkatársai Veszprém és Zala megyék határán lévő településeket, azok külterületeit és az erdős területeket járták be, de a szolgálat kiterjedt a temetők környékére is.

Éber temetőszolgálatuknak köszönhetően, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési munkatársa a megadott személyleírás alapján tíz percen belül elfogta azt a férfit, aki a nyíregyházi temetőben egy sírról virágot tulajdonított el.  (2017. 10. 31., kedd, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság)

Egyik hozzátartozója sírját ment ki rendezni a nyíregyházi temetőbe 2017. október 30-án egy 56 éves balsai nő. Éppen vízért ment el a közeli kúthoz, amikor visszafelé haladva arra lett figyelmes, hogy egy ismeretlen férfi az általa gondozott sírról eltulajdonította a virágokat. A nő a férfi után eredt, azonban rövidesen szem elől tévesztette. Ekkor vette észre a temetőben éppen szolgálatot teljesítő Gurbán Csaba r. századost, akitől segítséget kért. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési munkatársa, aki éppen hasznos vagyonvédelmi tanácsokkal látta el a temetőbe látogatókat, azonnal megkezdte az elkövető felkutatását, közben megerősítést kért kollégáitól.

A kiemelt főnyomozónak tíz percen belül a temető környékén sikerült rátalálnia a megadott személyleírás alapján a feltételezett elkövetőre, akit azonnal elszámoltatott. A férfi kezdetben tagadta a lopás tényét, majd a rendőrkapitányságra előállítását követően beismerő vallomást tett. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársai a 49 éves nyírpilisi férfit tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt szabálysértési őrizetbe vették.

Közlekedés az ünnepi időszakban. (Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság)

Mindenszentek és Halottak napja alkalmából sokan útra kelnek, hogy emlékezzenek elhunyt szeretteikre. A Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság felhívja a figyelmet, hogy ebben az időszakban megnövekszik a forgalom az utakon és a temetők környékén, amely az őszi időjárás specialitásait is figyelembe véve kiemelt óvatosságot igényel a gépkocsivezetőktől.

A forgalom függvényében tehát számítani kell ideiglenesen forgalomkorlátozásokra és elterelésekre, továbbá fel kell készülni a megnövekedett gyalogos forgalomra is. Fontos, hogy az autósok ne rutinból közlekedjenek, célszerű figyelemmel kísérni az aktuális útinformációkat. Ezek alapján fontos figyelembe venni a következőket:

1.            A gépjárműveket ajánlatos a hosszabb utak előtt szakemberrel alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok és a fékrendszer ellenőrzése. Az őszi közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

2.            A köd, a szitáló eső, a nyálkás utak mindennapossá válnak. Szinte egész nap, de főleg éjszaka és a reggeli órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván.

3.            Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak!

4.            Használják a kötelező passzív biztonsági eszközöket (biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer), mert életeket menthetnek!

5.            Látni és látszani! A kerékpárosok és gyalogosok figyelmét is felhívjuk arra, hogy jól működő világítás, fényvisszaverő eszközök és megfelelő öltözék (feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők) esetén a sötétben is jól láthatóvá válnak.

6.            Továbbra is látni és látszani! A gépjárművek izzóinak fényereje sokévi használat után csökkenhet, szennyeződés, sár és vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért fontos a rendszeres ellenőrizés és a karbantartás!

Itt hívjuk fel a figyelmet, hogy a rendőrség ebben az évben is meghirdette a „Látni és Látszani 2017 – egymásért” elnevezésű kampányt. A program során arra buzdítjuk a gépjárművezetőket, hogy vizsgáltassák át a járműveik világítóberendezését és ellenőriztessék a látásukat, mindezt térítésmentesen. A kampányba szakszervizek és optikusok kerültek, és folyamatosan kerülnek bevonásra az ország különböző részein.

Bővebb információk a www.police.hu, a www.baleset-meeglozes.eu, valamint a www.latnieslatszani.hu weboldalakon találhatóak. Ajánljuk mindenki figyelmébe, hogy látogassa meg az oldalakat, éljen a felajánlott lehetőségekkel, és nem utolsó sorban vegye figyelembe a közelgő időszakra vonatkozó közlekedésbiztonsági ajánlásokat!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága a kerékpárosok és gyalogosok biztonságos közlekedését segítette prevenciós tanácsokkal és a láthatóságot segítő eszközökkel. (2017. 10. 31., kedd, Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság)

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály munkatársai 2017. október 30-án délelőtt Győrben, a Nép utcában állították meg az arra járó gyalogosokat és kerékpárosokat.

Az ellenőrzések célja az volt, hogy a balesetek megelőzése érdekében felhívják a két keréken és gyalogosan közlekedők figyelmét a „látni és látszani” szabályra, valamint a biciklik kötelező tartozékainak fontosságára.

Az ellenőrzések során a rendőrök – a jó láthatóság érdekében – különböző eszközökkel és tárgyakkal szerelték fel a közlekedőket: láthatósági mellényt, lámpát, fényvisszaverő matricákat adtak az ellenőrzésben résztvevőknek.

Az 51-es számú főúton, Dunaharaszti külterületén történt halálos kimenetelű közlekedési baleset, elgázolták az út szélén álló férfit. (2017. 11. 01., szerda, Pest Megyei Rendőr-főkapitányság)

Eddig ismeretlen körülmények között 2017. október 31-én 23 óra 56 perc körül az 51-es számú főút 21. kilométerében személygépkocsi vezetője járművével egy az út szélén, autója mellett álló gyalogos férfit gázolt. A Dunaharaszti külterületén bekövetkezett balesetben a gyalogos olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

A baleset körülményeinek feltárására a helyszíni szemle megkezdődött. Az utat lezárták a rendőrök, a forgalom gyér, a járműveket mindkét irányban visszafordítják.

Vezessenek óvatosan!

Tűzeset miatt lezárták a rendőrök a Budapest, XXI. kerület, II. Rákóczi Ferenc út egy szakaszát, mert kigyulladt egyí autókereskedés. (2017. 11. 01., szerda, Budapesti Rendőr-főkapitányság)

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2017. november 1-jén 1 óra 33 perckor bejelentés érkezett, miszerint Budapest XXI. kerületében, egy II. Rákóczi Ferenc úti autókereskedés területén tűz ütött ki.

Az oltási munkálatok idejére a rendőrség a II. Rákóczi Ferenc utat a Lámpás utca és az Almafa utca közötti szakaszt lezárta.

Kérjük a gépkocsivezetőket, hogy az érintett útszakaszon fokozott figyelemmel közlekedjenek!

Forrás: police.hu

 

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis, Kevin Dillon – Táv-felügyelő (Wire Room) – Bruce Willis egyik utolsó filmje – videó

Bruce Willis egyik utolsó filmje, amelyben ismét egy hőst alakít, .. fordulatos, izgalmas esti szórakozás! Teljes film magyarul: Táv-felügyelő (Wire...

Rendkívüli hír! .. Megszavazta az Európai Parlament: Magyarország alkalmatlan az uniós elnökségre

Az állásfoglalást 442 EP-képviselő támogatta, és csak 144 szavazott ellene. Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta azt az állásfoglalást, mely...

Az Európai Bizottság és a kínai vezetés is aggódik a mesterséges intelligencia veszélyei miatt

Az EB korlátozásokat vezetett be az MI-eszközök használatára, Kína pedig még szigorúbban tervezi ellenőrizni az internetes adatforgalmat. A ChatGPT...

Megosztó TRIANON

Trianon miért fontos a magyarok egy részének, és a másik részének miért nem? - erre a kérdésre keressük a...