11.1 C
Budapest
2024. március. 1. péntek

Legalizálná az EU a tiltott kampányfinanszírozást

Dátum:

Megosztás:

Milliárd eurós uniós támogatásért lobbiznak a jogvédő civil szervezetek Brüsszelben. Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottság (LIBE) hétfői vitájában egy kétmilliárdos javaslat volt napirenden, amiből az unió által a demokrácia őrének titulált nem kormányzati szervezetek kaphatnának.

Jogok és értékek – ezt a nevet kapta a program, amely szerint jelentős uniós forrásokhoz kellene juttatni az Európában működő jogvédő civil szervezeteket. A javaslatot korábban a Liberties nevű, migránsokat is támogató civil szervezet vetette fel. Szerintük az uniónak támogatnia kellene a demokráciát őrző NGO-kat.

A tervezetet az ENSZ és az EU Alapjogi Ügynöksége is üdvözölte, április végén pedig az Európai Parlament képviselői túlnyomó többséggel szavaztak meg egy olyan határozatot, amely az alap létrehozására kéri az Európai Bizottságot.

A bizottság arra is javaslatot tett, hogy a következő, hétéves költségvetési ciklusban 650 millió euróval támogassák a jogvédő civileket, csakhogy az EP szerint ez nem elég: a testület csaknem kétmilliárd eurót szeretne adni az érintett NGO-knak.

A tervezet svéd zöldpárti jelentéstevője az EP Libe bizottságának ülésén hétfőn úgy fogalmazott: a civileknek járó uniós támogatásokról mielőbb dönteniük kell.

A holland liberális Sophie in’t Veld szerint egy öt százalékos vésztartalékot is biztosítani kellene, amelyet akkor adnának oda egy adott ország jogvédő civiljeinek, ha szerinte a tagállam kormánya egyértelműen megsérti az uniós jogokat.

Nem akarják, hogy változzon az EP-összetétele

A jogállamisággal kapcsolatos uniós bírálatokat az itthon működő, magukat jogvédőnek beállító civil szervezetek is rendszeresen üdvözölték. A Sargentini-jelentés elfogadását például a Helsinki Bizottság és az Amnesty International is sikerként értékelte.

Orbán Viktor miniszterelnök akkor arról beszélt, hogy a tagállamok demokratikusan megválasztott kormányai ellen lobbizó civil szervezetek jelentős támogatásokat várnak Brüsszeltől, ezért mindent megtesznek, hogy az Európai Parlament mostani összetétele ne változzon meg májusban.

Hatalommal rendelkező civil szervezetek?

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásznak meggyőződése, hogy a hétfői ülés témája és tárgya messze túlmutat azon, hogy bizonyos államokat megregulázzanak. Az M1 Ma este című műsorában a szakértő elmondta, ez a jelenlegi csata arról szól, hogy kiszervezik-e a legfontosabb döntéseket az Európai Unióban az úgynevezett NGO-knak, vagyis nem kormányzati szervezeteknek, az álcivileknek.

Véleménye szerint most kiderült, mekkora befolyása van – az akár az Egyesült Államokból finanszírozott – civil szervezeteknek az EU-ra és annak jövőjére.

Erős szövetségesek

Az alkotmányjogász hangsúlyozta: amennyiben valamelyik civil szervezet a liberális értékekért kampányol, a migráció barátja és a nyílt társadalomért küzd, akkor azzal Guy Verhofstadték és a liberálisok burkolt kampányfinanszírozás keretében kapnak szövetségest a 2019. májusi EP-választásokra.

Elmondása szerint ez büntetendő kellene, hogy legyen. Azonban amennyiben a bizottság és a parlament szentesíti a javaslatot, majd az Európai Tanács minősített többséggel megszavazza, akkor ez egy intézményesített, törvényesített csalást és kampányfinanszírozást hoz létre. Ez egy büntetőjogi kategória megszüntetését és egy új entitás létrehozását jelenti – hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán.

szerző: hirado.hu
forrás: M1

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Csak harmincezer távfűtéses lakás lehet most túlfűtött a fővárosban, de ott is van megoldás – hanganyag

A fővárosi távfűtés rugalmas, a megfelelő beállításokkal a külső hőmérséklethez igazítva biztosítja a megfelelő hőmérsékletet – mondta a...

Kikerült Alekszej Navalnij arcképe a Szabadság téri szovjet emlékműre – videók

A posztert kirakó aktivisták között sok a párhuzam az orosz és a magyar politikai helyzet között. Videó Egy Alekszej Navalnijra...

Ma este Silvester Stallone nagysikerű sorozata: Tusla királya (1-5. részek) – videók

Teljes film magyarul: Tusla királya 1 Tusla királya 2 Tusla királya 3 Tusla királya 4 Tusla királya 5 Kellemes szórakozást a filmekhez! Holnap a 6-9....

Omara Portuondo, a kubai zenei legendák egyike, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét – videó

Omara Portuondo, a kubai zenei ikon, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét. Bár pontos okokat nem...