0.6 C
Budapest
2023. december. 7. csütörtök

Lefotózta a Földet a villámlátogató Hajabusza-2

Dátum:

Megosztás:

forrás: DiscoveryNews/JAXA

Egy évvel felbocsátása után a japán Hajabusza-2 villámlátogatást tett anyabolygójánál, hogy még nagyobb sebességre tegyen szert. A december 3-i közeli randevú során számos fényképen örökítette meg planétánkat.

A fotózáshoz nagy látószögű kameráját használta. A közzétett képen az első és utolsó felvétel között megközelítőleg 9 óra telt el. A Hajabusza-2 elvégezte elrepülési manőverét, de még jó néhány napba telik, mire a szakemberek biztosan tudják, hogy a megfelelő irányba tart.

Végső célja, hogy 2018-ban elérje a Rjugu aszteroidát, és szó szerint begyűjtse a korai Naprendszer néhány titkát. Több landolóegységet – egy statikusat és néhány pattogósabbat – bocsát majd útjára, majd maga is „lemerül”, hogy mintát gyűjtsön be a felszínről, amit 2020-ban juttat haza a Földre.

Lefotózta a Földet a villámlátogató Hajabusza-2
A Hajabusza-2 felvétele a Földről az elrepülés során. (Fotó: JAXA)

Fotói november végén kezdtek ismét ömleni, amikor lencsevégre kapta a Föld-Hold párost. Ez egy olyan látószög, amelyhez az űrrepülés történetében csak maroknyi alkalommal fértek hozzá a szakemberek, többek között a Galileo és a Juno készített képeket a párosról közeli randevúja során.

A JAXA közleménye szerint a szonda japán idő szerint december 3-án, este 7 óra után néhány perccel jutott legközelebb a bolygóhoz, és a Hawaii-szigetek környékén haladt el a Csendes-óceán felett mintegy 3090 kilométeres magasságban. A szakemberek megállapítása szerint, jó „egészségnek” örvend.

A Hajabusza-2 azért látogatott haza, hogy még nagyobb sebességre tegyen szert. A hintamanőver általánosan bevetett technika az űrszondáknál az üzemanyag megtakarítása céljából. Ennek talán leghíresebb példája a két Voyager űrszonda, amely a külső bolygók ritka együttállásából kovácsolt előnyt, ezáltal egymás után meglátogatta a Jupitert, Szaturnusz, Uránuszt és Neptunuszt.

Lefotózta a Földet a villámlátogató Hajabusza-2A Hajabusza-2 november 26-án kapta lencsevégre a Föld-Hold párost, mintegy 3 millió kilométerről. (Fotó: JAXA)

A japán szonda a Hajabusza-misszió utódja, eme utóbbi 2010-ben tért vissza a Földre az Itokava üstökösről begyűjtött mintákkal. A Rjugu a várakozások szerint „hidratáltabb” ásványokat hordoz, ezért meglátogatása bővíthetné tudásunkat azzal kapcsolatban, hogyan jelent meg és terjedt el a víz Naprendszerünkben.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Scott Adkins: Tökéletes célpont 2 – videó

A második részben is folytatódik az embervadászat. Ezúttal Burma dzsungeleiben és Thaiföldön. A visszavonult harcmûvész Wes Baylor (Scott Adkins),...

Videóra vettek egy horrorisztikus keddi gázolást Solymáron, keresik a sofőrt

A német rendszámú BMW-s sérült kocsival, fékezés nélkül hajtott tovább. A rendőrség a lakosság segítségét kéri. Két embert gázolt...

A babérlevél antioxidánsként segíti a vesék egészségét

Napjainkban is sokan használnak a húsételek készítésekor, sütésekor babérlevelet. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy nagyon sok előnnyel...

Konyhai- és háztartási gépeket adományoztak rászorulóknak! Nemes cselekedet, köszönjük a rászorulók nevében is!

Nélkülöző családok juthatnak a mindennapi életet megkönnyítő készülékekhez Budapest, 2023. december 6. – Konyhai kisgépeket adományozott a Sencor magyarországi...