3.7 C
Budapest
2022. november. 30. szerda

Lefoglalták egy orosz milliárdos 600 milliós szuperjachtját a szankciók miatt

Dátum:

Megosztás:

A hamburgi hatóságok lefoglalták Aliser Usmanov orosz milliárdos 600 millió dollár értékű szuperjachtját, amely a világ legnagyobb összsúlyú jachtja jelenleg.

A 156 méter hosszú, Dilbar nevű hajó tavaly október óta Hamburgban volt, mivel a Blohm&Voss nevű német cég javításokat, módosításokat végzett rajta. Szerdán azonban lefoglalták amiatt, hogy az orosz milliárdos neve is szerepel azon a szankciós listán, amelyet az Európai Unió tett közzé az invázió kezdete után.

fm6km4dx0aevydp

fm6km4bwuaa7rvg 42064298 59a56895dc14f3d682bbdacbda01dbd0 wm

A FORBES SZERINT 15 917 TONNÁJÁVAL EZ A VILÁG LEGNAGYOBB ÖSSZSÚLYÚ JACHTJA.

 

A hajót Aliser Usmanov 2016-ban készítette 600 millió dollárért a Lürssen nevű német hajóépítő céggel, amely 52 hónapig dolgozott a szuperjachton. A cég szerint a hajó „az egyik legkomplexebb yacht, amelyet valaha építettek, mind a méretét illetően, mind pedig az alkalmazott technológiákat tekintve”.

Korábban egyébként a híresztelések szintjén az is felmerült, hogy

MÉG LÉGVÉDELMI RAKÉTÁK IS LEHETNEK A SZUPERJACHTON.

Ezt az értesülést viszont a hajóépítő cég vezérigazgatója, Peter Lürssen teljesen alaptalannak nevezte.

A Reuters hírügynökség megkérdezte az ügyben a német hatóságokat, illetve az orosz milliárdost, de egyik fél sem reagált még. Anton Herascsenko ukrán belügyminiszteri tanácsadó viszont már posztolt egyet az üggyel kapcsolatban, ő azt javasolta, hogy

A JACHTOT ADJÁK ÁT UKRAJNÁNAK, ÉS KÉSZÍTSENEK BELŐLE RAKÉTACIRKÁLÓT.

Nemrég egyébként öt másik orosz milliárdos jachtját a Maldív-szigetekre mentették ki, mivel az országnak nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal. Ezek mozgását térképen is látni lehet. Vlagyimir Putyin már ennél is gyorsabban cselekedett, ő ugyanis még az invázió előtt két héttel kimentette a jachtját Hamburgból.

Arról, hogy mennyiben érinthetik a szankciók Vlagyimir Putyin közeli szövetségeseit, itt láthatod:

Az orosz elit szinte a világ összes pontján komoly befolyással rendelkezik. Nagyon nehéz őket csak Oroszországra korlátozni, és ez a szankciók sikerét is korlátozhatja, nem beszélve arról, hogy érdemi büntetőintézkedés erre a rétegre nehezen vethető ki. Szinte az egész világgal üzletelnek.

Vlagyimir Putyin, mielőtt 2000-ben átvette a hatalmat és orosz elnök lett, a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) irányította. Innen már olyan erőt hozott magával, hogy az első ciklusa alatt rögtön meg is tudta szilárdítani a hatalmát: KGB-s emberei ellensúlyként szolgáltak Borisz Jelcin oligarcháival szemben, és fokozatosan átvették az irányítást. Putyin azzal vetett véget hivatalosan is a Jelcin-rezsimnek, hogy a Jukosz olajvállalat elkobzásával a legnagyobb oligarchát, Mihail Hodorkovszkijt buktatta meg.

PUTYIN AKKOR AZT ÜZENTE A SAJÁT OLIGARCHÁINAK: MARADJANAK KI A POLITIKÁBÓL, CSERÉBE IRGALMATLAN HATALMUK MEGMARAD.

Végül a hozzá hű emberek kerültek előre, és a jelcini elitet felváltotta Putyiné. Az orosz elnök legfelsőbb körének befolyása hatalmas, és nem csak Oroszországban. A Chelsea-től kezdve a Lukoilon át egészen a Gazpromig nagyon széles portfólióval rendelkeznek. Ennek a körnek komoly befolyása van nemcsak európai szinten, hanem világviszonylatban is. Naivitás azt gondolni, hogy ezek az emberek bármilyen szinten is Oroszországra korlátozhatók.

ŐK KORMÁNYOKON ÉS ÁLLAMOKON FELÜL ÁLLÓ, RÁADÁSUL EGY KOMOLY EGYSÉGET KÉPZŐ ELIT.

Roman Abramovics

Talán a legismertebb az összes közül, és az „orosz oligarchia” szókapcsolat ikonja is lehetne. De talán kevésbé ismert róla, hogy Jelcin alatt gazdagodott meg, a „loans-for-shares” privatizációs program keretében. Ennek az volt a lényege, hogy egy alulértékelt cég részvényeire hitelt vettek fel, így jutottak pénzhez, amiből már erős részvényeket tudtak venni.

Ő a tulajdonosa a Premier League-ben szereplő Chelsea labdarúgóklubnak. Abramovics 2,5 milliárd dollárt (nagyjából 815 milliárd forint) költött el Csukotka régióban, ahol 2001 és 2013 között kormányzóként és a helyi duma elnökeként dolgozott. Egyébként Abramovicsé a világ második legnagyobb jachtja. A brit befektetői vízuma amikor lejárt 2018-ban, és nem volt lehetősége megújítani, izraeli állampolgár lett.

Forbes szerint

NETTÓ VAGYONA 13,6 MILLIÁRD DOLLÁR (KÖZEL 4500 MILLIÁRD FORINT),

amivel a világ 142. leggazdagabb embere. Roman Abramovics vagyona főleg acélgyártásból és fémkereskedelemből származik.

Kiutasításával kapcsolatosan nemrég volt egy heves vita a brit parlamentben. A munkáspárti Chris Bryant úgy fogalmazott: „nem kellene többé klubot birtokolnia ebben az országban”,

az Egyesült Királyságnak meg kellene vizsgálnia, hogy lefoglalja-e egyes vagyontárgyait, beleértve 200 millió dolláros otthonát is.

Abramovicsnak a Chelsea több milliárd dolláros biztosíték. Ha korlátozzák, és kiveszi a pénzét a klubból, az 1905-ben alapított patinás egyesület azonnal tönkremegy.

Legfrissebb hírek a háborúról..

Vagit Alekperov

Kaszpi-tengeri egykori olajfúrótorony-munkás és a Szovjetunióban az olajipart felügyelő miniszterhelyettes volt. Vagit Alekperov 1991-ben három nagy minisztériumot ellenőrzött, majd az ehhez tartozó olajmezőket vette át. Így született meg a Lukoil, amely ma Oroszország legnagyobb független olajipari vállalata: több mint százezer embert foglalkoztat. A harmadik legnagyobb orosz vállalatot – a Sberbank és a Rosznyeft állami cégek után – egyébként 2014-ben amerikai szankciók sújtották. Alekperov vagyona – amivel a 66. a világranglistán –

22,1 MILLIÁRD DOLLÁR (TÖBB MINT 7200 MILLIÁRD FORINT)

Aliser Uszmanov

A 68 éves üzletember volt a Facebook korai felemelkedésének finanszírozója. 2018-ig birtokolta Abramovics Chelsea-jének örök ellenségét, az Arsenal labdarúgóklubot. A Gazprom volt vezetője úgy tett szert első nagyobb vagyonára, hogy amíg a Szovjetunió alatt olyan mértékű szegénység volt, hogy a műanyag zacskókat kimosták az emberek, ő megoldotta ezt a problémát, és sikerült olcsón gyártania szatyrokat.

Uszmanovot 2012-ben az orosz Forbes az év filantrópjának, 2021-ben pedig a The Sunday Times a legbőkezűbb adakozónak nyilvánította. A világ 99. leggazdagabb embere, vagyona a Forbes szerint

16,2 MILLIÁRD DOLLÁR (KÖZEL 5300 MILLIÁRD FORINT).

Ezek után azt, hogy az orosz gazdaság csúcsragadozóit hogyan lehet szankcionálni, az olvasók megítélésére bízzuk.

Az ukrán elit a haza védelmében áll

Volodimir Zelenszkij nagy népszerűségre tett azzal szert, hogy azt állította: Ukrajna elsőrangú embereitől visszaveszi a hatalmat. Az ukrán elitben nem ment végbe az a centralizálódó folyamat, ami a Szovjetunió felbomlása után Jelcin és Putyin alatt végbement. Egyfajta hatalmi csoportosulások alakultak ki központosítás nélkül. Ezek külön-külön komoly befolyással bírtak az állam működésére, és néha látványosan össze is csaptak.

Legfrissebb hírek a háborúról..

Zelenszkij pragmatikaváltásának a leglátványosabb pontja az ukrán oligarchatörvény volt. A törvény lényege, hogy a politikusoknak jelenteniük kellett, ha nagy befolyású, egy adott listán szereplő emberrel találkoztak. Egyfajta nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti a törvény ezeket a randevúkat. Ahogy elfogadták a törvényt, rálőttek Zelenszkij titkárára:

Megtámadták Ukrajna elnökének első titkárát. Tizenkét lövést adtak le. Ebből három érte a sofőrt. Ez a változások, a reformok ára az országban

– mondta Zelenszkij az ENSZ közgyűlésén.

Az ukrán gazdaság jelentős része a láthatatlan vagy szürke zónában van. Hiába alakult ki demokratikus berendezkedés, a gazdasági fejlődést ez a réteg folyamatosan gátolta.

Az ukrán oligarchák most mind félretették a kormánnyal fennálló nézeteltéréseiket és a még meglévő oroszbarát érzelmeket is.

Volt egy hatalmas találkozó az ukrán mágnásoknak Zelenszkij elnökkel február 23-án. Mindannyian kijelentették, hogy készek segíteni

– mondta Taras Berezovets ukrán politikai elemző és televíziós műsorvezető.

Legfrissebb hírek a háborúról..

Ez a támogatás az ukrán hadsereg finanszírozásától kezdve a hatalmas ipari vagyonuk fegyvergyártásra való felhasználásáig terjed.

Az ukrán milliárdosok folyamatosan kezdtek visszatérni Ukrajnába, ahogy eszkalálódtak az események.

Úgy gondolják, hogy Putyin nemcsak Ukrajnát, hanem a vagyonukat is fenyegeti. Még Petro Porosenko volt elnök is hazatért, hogy segítsen országának. Ő és Zelenszkij felfüggesztették hosszú ideje tartó csatájukat, és Porosenko bemutatott egy tervet Ukrajna védelmi képességeinek megerősítésére.

Borítókép: Twitter

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Szőrnyű baleset Szabadegyházánál.., az idős sofőr a helyszínen elhunyt..

Borzalmas fotókon, ahogy átszúrta a kocsit a nyitott sorompó, esélye sem volt az idős sofőrnek Halálos kimenetelű közúti közlekedési...

Kitört a cukorhiány: Budapesten és vidéken is érdemes korán kelni, ha még vásárolnál

A budapesti és a vidéki üzleteket járva is az látszik, hogy lassan hiánycikknek számít a hatósági áras kristálycukor,...

Szülők figyelem! Tegnaptől indult el, hogy legalább 18 C-fokos léghőmérsékletet kell biztosítani a köznevelési – és oktatási intézményekben!

Közfoglalkoztatási Támogatások Keretrendszere: A köznevelési és szakképzési intézményekben hétfőtől (november 28-tól) minimum (legalább) 18 C-fok hőmérsékletet kell biztosítani! Azokban...

Ma este az Elvis-imitátorok viszik a prímet! – Milliókért a pokolba – videó

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...