33.3 C
Budapest
2022. augusztus. 15. hétfő

Lefényképezték a tünékeny erdei kutyát

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: DiscoveryNews

Egy kutatócsoportnak sikerült lencsevégre kapnia Közép- és Dél-Amerika tünékeny kutyaféléjét, amelynek pontos megoszlásáról is alig van adatuk.

A marjánál körülbelül 30 centiméteres erdei vagy őserdei kutya (Speothos venaticus), akár 10 egyedet is felölelő falkákban él, elsősorban trópusi esőerdőkben található meg. Táplálkozása főképpen rágcsálókat, alkalmanként tatut ölel fel.

Populációs megoszlása máig rejtély. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) szerint lakókörzete igen széles, Közép-Amerika keleti és Dél-Amerika déli részétől egészen Paraguayig és Északkelet-Argentínáig nyúlik.

De azt is megjegyzi, hogy az állat egész élőhelyén nagyon ritka. Észlelése rendkívül nehéz természetes környezetében, ezáltal állományának felmérése is akadályokba ütközik. Vörös listáján az erdei kutya jelenleg a mérsékelten fenyegetett kategóriába tartozik.

Lefényképezték a tünékeny erdei kutyátErdei kutya. (Fotó: AFP)

Panama félreeső szegleteiben kihelyezett automata kameracsapdákkal sikerült lencsevégre kapni a faj képviselőit. A készülékeket a Smithsonian Trópusi Kutatóintézet szakemberei helyezték ki egy szélesebb körű, a nagy testű emlősöket kutató vizsgálat részeként.

A Canid Biology & Conservation folyóiratban publikálták eredményeiket. Az intézet közleményében Ricardo Moreno, a vizsgálat társszerzője kifejti, az erdei kutya az egyik legritkább, lencsevégre került faj. Mindezt alátámasztja, hogy egyedei az összességében 32 ezer kameranapból csupán 11-en jelentek meg a készülékek előtt.

Elmondásuk szerint eme adatok birtokában már annyi biztos, hogy az állomány egyik élőhelye Panama. Kifejtik, az országban először 2012-ben és 2015-ben készültek róluk fotók, az új fényképekkel mindez megerősíti a faj széles és folytatólagos elterjedését a Panamai-földszoros mentén. Míg Panama az egyetlen ország Közép-Amerikában, ahol a faj bizonyítottan jelen van, úgy hiszik, hamarosan átruccanhat Costa Ricába is.

Moreno és csapata azt sugallja, komolyabb intézkedésekre lenne szükség, hogy pontosan felmérhessék az apró kutyafélék állományát Panamában, mivel az erdei élőhelyek gyors pusztulása és zsákmányfajaik eltűnése igencsak megnehezítheti életüket a régióban.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Életveszélyes időszak kezdődik Magyarországon – figyelmeztet a minisztérium

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban. Jelezték,...

Lebukott a Vodafone, milliókra bírságolták meg őket: így kompenzálják az érintett vásárlókat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a...

Megfosztaná az embereket a tulajdonuktól a Világgazdasági Fórum – írja a bitkoinbazis.hu

A 2020-as COVID-19 világjárvány alatt a világ bankjai, multinacionális vállalatai és nemzetközi szervezetei elkezdték népszerűsíteni a nagy visszaállítás...

Óvodába vitte a Viszkis a kislányát.. Bár ne tette volna..!! Ilyen gyomorforgató módon fogadta őket a többi szülő, csak mert az apukája bankrabló volt..

Megváltoztatta a szerelem és Anna lánya születése Ambrus Attila életét, ám az egykori Viszkis rabló mégsem szabadul a...
facebook