10.6 C
Budapest
2023. március. 22. szerda

Lecsaptak a hatóságok a hamis védettségi okiratosokra – videó

Dátum:

Megosztás:

A hatóságok beszámoltak az eddigi ügyekről – amelyek között hatalmasra duzzadt is akadt -, egyúttal igyekeztek tudatosítani, hogy bűncselekményt követnek el a közreműködő egészségügyisek és az ilyen dokumentumot beszerzők.

Rendőrség nyomozóhatóságainál eddig 42 büntetőeljárás indult védettségi okiratokkal kapcsolatban elkövetett bűncselekmények kapcsán, ezek közül 18-ban az egészségügyisek érintettsége kapcsán indult eljárás, a többiben máshogy (például igazoltatások, határátlépések alkalmával) derült ki, hogy hamis dokumentumokkal rendelkezik valaki.

Az egészségügyi rendszerben felmerülő korrupciót megszüntetni hivatott Nemzeti Védelmi Szolgálat hamar értesült a hamis védettségi igazolások iránt kialakult igényről. A 2021 februárjában bevezetett dokumentum (és az azzal kapcsolatos előnyök) illegális megszerzéséért sokan voltak hajlandóak 30-150 ezer forintot fizetni – mondta a rendőrség szerdai sajtótájékoztatóján az NVSZ korrupciómegelőzési főosztályának vezetője. Váradi Piroska hangsúlyozta, hogy büntetőjogi következménnyel járó visszaélést nem csupán a kormányhivatal által kiállított védettségi igazolvány kapcsán lehet elkövetni, hanem az orvos által kitöltött oltási igazolás vagy a tesztekről szóló dokumentumok hamisításával is.

Február óta 18 esetben kezdeményeztek nyomozást vagy tettek feljelentést védettségi okiratokkal kapcsolatos bűncselekmények okán. Az ügyek nagy részében más bűncselekmények is kapcsolódnak az esetekhez, például vesztegetés vagy annak elfogadása, közfeladati helyzettel való visszaélés vagy akár

foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, ha az oltás tényét valótlanul igazolja egy egészségügyi dolgozó és a hamis dokumentum birtokosa koronavírusos lesz.

Ezen ügyek túlnyomó többségében olyan egészségügyi dolgozók érintettek, akik tényleges oltás nélkül, hamis adatokat rögzítettek az elektronikus nyilvántartásba – derült ki a tájékoztatón.

Olyan ügy is volt, amelyben az orvos jogosultságával az asszisztense rögzítette a fiktív oltási adatokat az orvos tudta nélkül. Itt egy konkrét bűnözői csoport is tevékenykedett azzal a céllal, hogy potenciális ügyfeleket kutasson fel –

mintegy 1000 hamis igazolványt állítottak ki csak ebben az ügyben.

Kisebb az érintett dokumentumok (oltási igazolások, Covid-tesztek, védettségi igazolványok) fizikai hamisításának aránya.

Mint azt Váradi Piroska elmondta, több olyan egészségügyi dolgozó is van az érintettek között, aki nem értett egyet az oltások szükségességével és meggyőződésből állította ki a hamis igazolásokat. Emiatt ismét felhívta az NVSZ szakembere a figyelmet, hogy ezek a hamisítások bűncselekménynek minősülnek, a hatóságok pedig törvényi előírás alapján üldözik ezeket az eseteket.

Összesen 42 büntetőeljárás indult

A rendőrség nyomozóhatóságainál eddig 42 büntetőeljárás indult védettségi okiratokkal kapcsolatban elkövetett bűncselekmények kapcsán, ebből 18-at egészségügyi oldalról az NVSZ kezdeményezett – ismertette az adatokat Szelei Pál rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatóság bűnügyi főosztályának vezetője.

Indultak eljárások rendőri intézkedés alapján, például határátkelőn történő átlépésnél vagy a repülőtérre érkezés után bukott le valaki hamis dokumentumokkal, de olyan is volt, hogy nem rendőri szerv észlelte a hamis védettségi igazolványt. Utóbbira példaként hozta azt az ügyet, amelyben egy vidéki város mozijába két tizenéves fiú próbált bejutni, és az egyiknek hamis volt az igazolványa.

Van olyan esetről is, amikor névtelenül érkezett a feljelentés: valaki a volt élettársát és annak új párját jelentette fel azzal, hogy hamis védettségi igazolványt használnak.

A rendőrség tapasztalatai megegyeznek a Nemzeti Védelmi Szolgálatéival: vannak érintett egészségügyi dolgozók, több bűncselekmény is történik egy-egy ügyben.

A 42 büntetőeljárásból

  • 1-et elutasítottak,
  • 3-nál bizonyíték hiányában megszüntették a nyomozást,
  • 3 esetében vádemelési javaslat is történt, közülük egynél már meg is volt a vádemelés,
  • 35 még a rendőrség nyomozóhatóságainál folyamatban van: 18 felderítési szakban, 17 vizsgálati szakban, gyanúsítottakkal.

Eddig összesen 130 főt hallgattak ki gyanúsítottként hamis védettségi dokumentumos ügyben.

Abban az ügyben, amelyben a legtöbb embert vonták eljárás alá, 30 gyanúsított van, de ez még „nem a vége”, az adatok lapján még sokkal több személy fog gyanúsítotti idézést kapni. Több esetben 2-3 személyt vontak eljárás alá.

Nyitókép: BrianAJackson/Getty Images

infostart, police nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Mi is az a digitális lábnyom, és mire használjuk, használják?

A digitális lábnyom szűkebb és tágabb értelmezése - a forrása szerint A digitális lábnyom fogalma azokra a jelekre, nyomokra vonatkozik, amelyek...

Költő, programozó, randiguru, szakács és sok minden más, egyben: Vajon letaszíthatja trónjáról a Google-t a ChatGPT, azaz a mesterséges intelligencia?

Ha információra van szükségünk, a Google-t hívjuk segítségül. A ChatGPT azonban válaszokkal szolgál, nem csak adatokkal, mégpedig emberi...

Mesterséges intelligencia, kontra a Google! Ki áll nyerésre?

A Google lemaradni látszik a redmondi vállalat mögött, a mesterséges intelligencia korát a Microsoft nyerheti meg. Húsz év...

Mesterséges intelligencia: Így lesz pénz a ChatGPT-ből, és amit az elterjedéséről tudni érdemes..

A csetrobot működtetése egyáltalán nem olcsó, valamiből fizetni kell a számlákat. Vállalatok számára teszi elérhetővé közkedvelt csetrobotját, a ChatGPT-t...