8.5 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Dátum:

Megosztás:

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot – írja a vg.hu

Nem küld több fegyvert Ukrajnába Lengyelország, hogy saját védelmére fókuszáljon – közölte szerdán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, alig pár órával azt követően, hogy Varsó bekérette az ukrán nagykövetet is a gabonavitában.

Morawiecki arra a kérdésre, hogy az ukrán gabonaimportról szóló vita ellenére Lengyelország továbbra is támogatja-e Ukrajnát, azt válaszolta, hogy inkább a lengyel hadsereg modernizálására koncentrálnak.

Az orosz inváziót követően Varsó volt Kijev egyik legelkötelezettebb támogatója és egyik legfontosabb fegyverszállítója, miközben az ország 1 millió menekültet is befogadott, akiknek különböző állami támogatásokat is juttat.

Leopard2 , tank
Lengyelország egyebek között Leopard 2 tankokat is küldött Ukrajnának.
Fotó: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az országba áramló ukrán gabona azonban felszította a két ország közötti feszültséget, miután szeptember 15-én lejárt az az európai uniós korlátozás, amellyel tiltották az ukrán gabona exportját öt szomszédos országba. Lengyelország mellett Magyarországra, Szlovákiára, Romániára és Bulgáriára vonatkozott a tilalom. Az intézkedést a lengyelek mellett Magyarország és Szlovákia nemzeti hatáskörben azonnal meghosszabbította, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Közgyűlése előtt elmondott beszédében kért számon.

Mint ismert, az ukrán gabona hagyományos exportútvonalán a kivitelt az orosz blokád teszi nehézkessé, ráadásul Moszkva az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött, a fekete-tengeri exportot lehetővé tevő alku felrúgása után kifejezetten az ukrán gabona- és kikötői infrastruktúrát vette célba.

Morawiecki később hangsúlyozta, hogy az ukrán gabonaimport korlátozásának célja a lengyel gazdák védelme. Márpedig az országban október elején választást tartanak, és a kormányzó Jog és Igazságosság szavazóbázisának fontos részét képezik a mezőgazdaságból élők – írja a The Guardian.

Az uniós határozatot követő nemzeti tiltásokra Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezetnek benyújtott panasszal reagált, amire a lengyel külügyminisztériumtól az a válasz érkezett, hogy a nyomásgyakorlás a multilateriális intézményekben és a nemzetközi bíróságokon indított eljárások nem megfelelő módja a vita rendezésének.

Miután Lengyelország bekérette a varsói ukrán nagykövetet, Kijev arra szólított fel, hogy a vitát érzelmek nélkül, konstruktívan próbálják meg rendezni a felek.

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Elkezdődött Alekszej Navalnij temetése – nagy a tömeg, sok a rendőr – videó

Zengett az utca a temetésen: "Navalnij! Putyin gyilkos!" Az örök nyugalomra helyezett Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista hívei szerint, az...

Újra gyengül a forint..

TikTok Hirmagazin.eu

Ma este egy megható dráma: A fegyvertelen katona – videó (18+)

A Hacksaw Ridge Desmond Doss szinte hihetetlen története, aki a második világháború egyik legvéresebb csatájában Okinawa szigetén...