17.4 C
Budapest
2022. május. 25. szerda

Lázadás az olasz-francia határon

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Hiába a belső határok nélküli schengeni övezet, Franciaország már hosszú ideje zárva tartja az olasz határt, hogy ne jussanak át a bevándorlók. Egy több száz fős csoport azonban megunta a várakozást, megpróbáltak áttörni a határon, de végül könnygázzal megállították őket. Ebben az évben minden korábbinál több bevándorló érkezik az olasz partokhoz Afrikából, nagy részük Nyugat- illetve Észak-Európába akar továbbmenni.

Csaknem négyszáz migráns menetelt nagy léptekkel a francia határhoz vezető úton. Kivétel nélkül fiatal férfiak, és legtöbbjük szudáni. 12 kilométert kellett megtenniük ahhoz, hogy – véleményük szerint – egy jobb országba jussanak. Arra panaszkodtak, hogy elegük van az olasz hatóságokból, amelyek folyamatosan megakadályozzák a továbbjutásukat.

A rendőrök kezdetben csak az autóból figyelték a menetelőket. Több száz méteren át kísérték őket, majd megpróbálták visszafordítani a bevándorlókat, de azok nem hallgattak rájuk. A francia határhoz közeledve aztán a rendőrök megelégelték az engedetlenséget, és kilőttek több könnygázgránátot. A migránsok megtorpantak, egy ideig tanácstalanul álldogáltak, majd visszafordultak.

„Franciaország. Oda megyünk. Nem maradunk Olaszországban” – mutogatott a távolba az egyik migráns és máris eltűnt a sötétben.

Többen ezután sem adták fel, tornacipőjüket a nyakukba véve nekivágtak a Roja folyó sekélyebb partszakaszának. De itt sem sikerült nekik a továbbjutás, a rendőrök újra feltartóztatták őket. A migránsok zöme nem akar visszamenni a városba, a reggelt a folyó partján várják meg.

Volt már ilyen

A 25 ezer lakosú Ventimiglia terei, parkjai egyébként az utóbbi hetekben ismét megteltek bevándorlókkal. Több százan éjszakáznak a Roja folyó kiszáradt medrében, felüljárók alatt tanyáznak, napközben a helyiektől kérnek adományt, ingyenes meleg ételt pedig az egyik plébánián kapnak. Bár mindenki Franciaországba igyekszik, nem mindenki akar ott maradni.

„Angliába akarok menni. Anglia szép, és az emberek is jók” – mondta az egyik migráns.

A helyzet kísértetiesen hasonlít a 2015. júniusi állapotokhoz, amikor Franciaország lezárta határait, és Ventimigliában a többségében afrikai migránsok a tengerparti sziklákon tüntettek. Többen ugyanis addig vonaton, autókba, kamionokba elrejtőzve próbáltak átjutni a határon, és sokaknak sikerült is.

Az olasz hatóságok ekkor más olaszországi táborba szállították át a határon várakozókat, de így is több ezer migráns szökött át Franciaországba. Azóta viszont az olaszok is megszigorították a határellenőrzést, és a bevándorlók többsége fennakad a szűrőn.

Másfél millióan várnak

Megfigyelők szerint miután véget ért a muzulmán böjti hónap, a Ramadán, megint egyre több migráns kel majd útra a Földközi-tengeren. A Bild című német lap szerint Líbia partjainál csaknem másfél millióan várakoznak arra, hogy az embercsempészek átvigyék őket Európába.

A felerősödött migránsáradatot a nemzetközi mentőakcióban részt vevő hajók is érzékelik. Csak hétfőn, egy ír járőrhajó 712 embert mentett ki Líbia partjaitól 40 kilométerre. Hatan eszméletlen állapotban kerültek fel az ír hajó fedélzetére. Az illegális bevándorlókat Olaszországba szállítják.

Lázadás az olasz-francia határon

MTI

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

3 érv, hogy miért a faktoringot érdemes választanod vállalkozóként

2022-ben talán minden eddiginél fontosabb, hogy vállalkozóként alternatív pénzügyi megoldásokat is eszköztárunkba emeljünk. A vállalkozói hitelek egyre drágábbak, és...

Rendkívüli bejelentés: Háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány – videó

Háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/505480614638923 Facebook Hirmagazin.eu

Kidobták a szülei, ezért akart öngyilkos lenni a fiú Margit-hídon

Fináncz Dominik szerda délután munka után sétált hazafelé, amikor meglátta a Margit híd korlátjába kapaszkodó fiatalt. Zsigereiben érezte, hogy...

Kevesebb és drágább lesz idén a hazai görögdinnye: akár 40 százalékkal is többet fizethetünk érte, mint tavaly

Az importverseny viszont idén várhatóan valamivel kevésbé szorítja majd a hazai dinnyetermelőket, hiszen az extrém magas üzemanyagárak miatt...