15.8 C
Budapest
2023. június. 1. csütörtök

Lázadás az olasz-francia határon

Dátum:

Megosztás:

Hiába a belső határok nélküli schengeni övezet, Franciaország már hosszú ideje zárva tartja az olasz határt, hogy ne jussanak át a bevándorlók. Egy több száz fős csoport azonban megunta a várakozást, megpróbáltak áttörni a határon, de végül könnygázzal megállították őket. Ebben az évben minden korábbinál több bevándorló érkezik az olasz partokhoz Afrikából, nagy részük Nyugat- illetve Észak-Európába akar továbbmenni.

Csaknem négyszáz migráns menetelt nagy léptekkel a francia határhoz vezető úton. Kivétel nélkül fiatal férfiak, és legtöbbjük szudáni. 12 kilométert kellett megtenniük ahhoz, hogy – véleményük szerint – egy jobb országba jussanak. Arra panaszkodtak, hogy elegük van az olasz hatóságokból, amelyek folyamatosan megakadályozzák a továbbjutásukat.

A rendőrök kezdetben csak az autóból figyelték a menetelőket. Több száz méteren át kísérték őket, majd megpróbálták visszafordítani a bevándorlókat, de azok nem hallgattak rájuk. A francia határhoz közeledve aztán a rendőrök megelégelték az engedetlenséget, és kilőttek több könnygázgránátot. A migránsok megtorpantak, egy ideig tanácstalanul álldogáltak, majd visszafordultak.

„Franciaország. Oda megyünk. Nem maradunk Olaszországban” – mutogatott a távolba az egyik migráns és máris eltűnt a sötétben.

Többen ezután sem adták fel, tornacipőjüket a nyakukba véve nekivágtak a Roja folyó sekélyebb partszakaszának. De itt sem sikerült nekik a továbbjutás, a rendőrök újra feltartóztatták őket. A migránsok zöme nem akar visszamenni a városba, a reggelt a folyó partján várják meg.

Volt már ilyen

A 25 ezer lakosú Ventimiglia terei, parkjai egyébként az utóbbi hetekben ismét megteltek bevándorlókkal. Több százan éjszakáznak a Roja folyó kiszáradt medrében, felüljárók alatt tanyáznak, napközben a helyiektől kérnek adományt, ingyenes meleg ételt pedig az egyik plébánián kapnak. Bár mindenki Franciaországba igyekszik, nem mindenki akar ott maradni.

„Angliába akarok menni. Anglia szép, és az emberek is jók” – mondta az egyik migráns.

A helyzet kísértetiesen hasonlít a 2015. júniusi állapotokhoz, amikor Franciaország lezárta határait, és Ventimigliában a többségében afrikai migránsok a tengerparti sziklákon tüntettek. Többen ugyanis addig vonaton, autókba, kamionokba elrejtőzve próbáltak átjutni a határon, és sokaknak sikerült is.

Az olasz hatóságok ekkor más olaszországi táborba szállították át a határon várakozókat, de így is több ezer migráns szökött át Franciaországba. Azóta viszont az olaszok is megszigorították a határellenőrzést, és a bevándorlók többsége fennakad a szűrőn.

Másfél millióan várnak

Megfigyelők szerint miután véget ért a muzulmán böjti hónap, a Ramadán, megint egyre több migráns kel majd útra a Földközi-tengeren. A Bild című német lap szerint Líbia partjainál csaknem másfél millióan várakoznak arra, hogy az embercsempészek átvigyék őket Európába.

A felerősödött migránsáradatot a nemzetközi mentőakcióban részt vevő hajók is érzékelik. Csak hétfőn, egy ír járőrhajó 712 embert mentett ki Líbia partjaitól 40 kilométerre. Hatan eszméletlen állapotban kerültek fel az ír hajó fedélzetére. Az illegális bevándorlókat Olaszországba szállítják.

Lázadás az olasz-francia határon

MTI

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Világsztár hegedűművész Budapesten péntek este

Egy varázslatos nyitókoncert, Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya, melyet anno Budapest 50. évfordulójára írt, Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész a...

Összefüggést találtak az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák között

Összefüggést mutattak ki az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák kialakulása között a Semmelweis Egyetem...

Összeverekedtek a Roma- és Sevilla-szurkolók Zuglóban, több ember kórházban

Hét lengyel férfit állítottak elő a rendőrök azután, hogy két foci szurkolótábor egymásnak esett Zuglóban. Többen meg is sérültek....