22.1 C
Budapest
2023. június. 8. csütörtök

Lassú, akad a Windows? Megmutatjuk, mit lehet tenni

Dátum:

Megosztás:

Egy ingyenes és egy „beépített” program segítségével felrázhatjuk a lelassult operációs rendszert.

Magyarországon október közepe óta, hullámokban – tehát nem egyszerre – telepíti a felhasználók gépére a Microsoft az úgynevezett Fall Creators Update-et, ami az ingyenessé tett Windows 10-es operációs rendszer második, gigászi méretű frissítése. Az Update nagyrészt már megérkezett a hazai felhasználók PC-jeire.

(Ne firtassuk, hogy jó-e az update: a Microsoft frissítési gyakorlata olyan, mint egy természeti jelenség. Akarjuk, nem akarjuk, jön.)

Fotó: Shutterstock

Azonban a Fall Creators Update településével számítógéptől függően a frissítés 10-30GB hulladékot hagy maga után, hatalmas részt rabolva el a winchesterből, amelyikre a Windows telepítettük.

A (többnyire „C”) meghajtó könyvtárában ott díszeleg a méretes „Windows.old” mappa, ami a korábbi Windows verziók maradványait tartalmazza. Pedig ez a mappa szinte csak akkor lehet fontos, ha szélmalomharcba kezdenénk a Microsofttal, s vissza akarnánk térni valamelyik korábban telepített rendszerhez.

Különösen dühítő, ha a felhasználó (amúgy bölcsen), egy kisebb kapacitású SSD meghajtóra telepítette/telepíttette a Windows 10-et.

Mert a ma már baráti áron kapható SSD-ről ugyan villámgyorsan töltődnek be a programok, de a kis tárhely a frissítések hatalmas nyomaival hamar elfogy. A Windows, meg a többi telepített alkalmazás nem fog tisztességesen elférni a meghajtón: törölni kell a korábbi Windows telepítés fölöslegesen helypusztító mappáját.

A „Windows.old” könyvtár eltávolítása azonban nem egyszerű, mivel nem oldható meg a szokásos jobbegeres módszerrel.

De van megoldás. (Mielőtt azonban nagyobb kalandba vágunk, biztos, ami biztos, másik winchesterre mentsük az adatainkat. A Microsoft ördöge sem alszik.)

Indítsuk el a Windows Intézőt, jobb egérrel kattintsunk a „C” meghajtóra, válasszuk a „Tulajdonságok”, majd a „Rendszerfájlok törlése” opciót.

Mint a kinagyítható képernyőképen is látható, a sok ideiglenes, temp fájl között meg fogjuk találni a „Korábbi Windows-telepítések”-et is. Jelöljük be és töröljük.

A 60GB-os SSD meghajtó rögtön 26GB szabad hely lett az előbbi képen megfigyelhető 15GB helyett.

A rendcsinálást folytassuk a CCleaner rendszerkarbantartó program ingyenes változatának letöltésével.

A CCleanert milliók használják, megbízható, az egyik legjobb PC-optimalizáló eszköz a világon. Ráadásul magyarul is beszél.

Rendkívül könnyen, kattintásokkal irányítható, kezdők is percek alatt sokat javíthatnak a segítségével a számítógépükön.

Először elemeztessük vele a PC-t, aztán tisztogassuk. Aztán kapcsoljuk ki vele azokat az automatikusan induló programokat, amelyek elég lenne, ha akkor futnának, amikor tényleg szükség van rájuk: ne töltődjenek be a memóriába.

A rendszerleíró-adatbázisban (ismertebb nevén, a registryben) is jó sok fölös bejegyzés gyűlhetett össze, küldjük rá a CCleanert.

Végezetül magát a CCleanert is törölhetjük a Windows „Gépház” „Alkalmazás eltávolítása” opció segítségével.

Forrás: hirado.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Vanessa Paradis, Eric Defosse – Két apának mennyi a fele? – nagyon izgalmas thriller, vígjáték – videó

A fiatal és gyönyörű Alice Thomaso kiszabadul a börtönből, ahova luxusautók lopásáért került. A lánynak egy hónappal korábban meghalt...

Élőben közvetítették az illegális gyorsulási versenyt, ez lett a vége – videó

Egymást hibáztatják a fóti gyorsulási verseny résztvevői és nézői. Nemcsak a nézők, hanem több sofőr is közvetítette az...

Itt van Putyin váratlan bejelentése

Vlagyimir Putyin nemrég arról számolt be, hogy az orosz gazdaság már az idén növekedési pályára áll, a GDP...

Kényszerleszállás Oroszországban, és az Oroszországgal szembeni szankciók miatt az utasok még egy üdítőt sem tudnak venni bankkártyával!

Hajtóműprobléma miatt kényszerleszállást hajtott végre az Air India indiai légitársaság egyik repülőgépe Oroszországban. Az Új-Delhiből San Franciscóba tartó repülőgép...