27.5 C
Budapest
2023. szeptember. 29. péntek

Lakáshitelesek és az autó hitelesek fizetik határidőre a kölcsöneiket

Dátum:

Megosztás:

Lakáshitelesek és az autó hitelesek fizetik határidőre a kölcsöneiket

A magyar lakosság a lakáshiteleket és az autóhiteleket sorba veszi fel, a kölcsönfelvételi kedv az elmúlt időszakban sem csökkent. A lakáshitelek visszafizetése elég jól alakul és ugyan ez mondható el az autóhitelekről. A személyi kölcsönöket általában a nyaralások fedezésére vették fel az elmúlt években, de a lakosság kezd óvatos lenni. A személyi kölcsönfelvétel elsőre nagyon jó megoldásnak bizonyulhat, de ez a hitel az, amelynél nagyon gyorsan hitelcsapdába kerülhet akár egy egész család is.

A személyi hiteleket nagyon könnyen fel lehet venni, de később az egyéb hitelek mellett bizony megterhelő lesz az a plusz 20-30 000 Forint, amit ki kell fizetnie ennek a hitelnek a törlesztésére is. 2019 második negyedévében – az MNB jelentése szerint – a piaci kamatozású hitelfelvétel mintegy 218 milliárd forint volt, míg a támogatott lakáshitel 16,6 milliárd forint.

A lakosság nem mer kockáztatni

2019 első felében a fixált lakáshitelek részesedése elérte az 50 százalékot, így az összes új szerződés fele nem tartalmaz kamatkockázatot. Ezek a családok biztosan nyugodtan alhatnak. A régebben termékpalettán lévő változó kamatozású hitelek szinte eltűnnek a piacról, hiszen ezekre már talán nem is nagyon van kereslet. Júniusban mintegy 20 százalékra csökkent az 5 évre fixált hitelek felvétele.

A 10 évre fixált hitelek aránya közel 30 százalékkal növekedett. A lakosság számára fontos, hogy biztonságos megoldást találjon a hitelfelvétel során, de ebben nagy szerepet játszik a JTM szabályozás bevezetése is. Minél hosszabb kamatperiódust választ egy ügyfél annál több lesz a jövedelem megterhelése. Ezt ma már sokan átgondolják és az elmúlt évtizedek divatja, a hosszabb futamidő igénybevétele szinte már kihalófélben van.

A cégek ma már bátrabban vesznek fel autóhitelt

Manapság a vállalkozások zöme egy autóvásárlást hitelből old meg, hiszen a kamatok csökkenése mellett már bátrabbak lehetnek. Egy vállalkozás életében egyáltalán nem mindegy, hogy egy egyszeri nagyobb kiadás mennyire terheli meg a cég kasszáját. Ha a hitelfelvétel mellett döntenek és havonta fizetik a törlesztőrészleteket, akkor azt sokkal könnyebben ki tudják gazdálkodni, mint ha egy összegben kellene autót vásárolniuk több millió forint értékben. Természetesen a használt autók is kelendők, így a kisebb vállalkozások sokszor döntenek a használt autó részletre történő megvásárlása mellett.

hitelek

A hitelek visszafizetése nagyon fontos

A hitelek visszafizetési hajlandósága jó irányba halad, hiszen a késedelmes hitelek mennyisége csökkenésnek indult. Természetesen a statisztikákba azok a hitelek is szerepelnek, amelyeket már esetleg átadtak követeléskezelőknek a bankok. A 31 és 90 napos csúszások és a 90-365 nap közötti csúszások száma fokozatosan nő. Sajnos a csúszások száma fokozatosan növekszik, de ezek a csúszások leginkább a személyi kölcsönöket érintik. Ma már közel 18 milliárd forintnyi hitelállomány van csúszásban Magyarországon.

A kártyahitelek és a folyószámlahitelek visszafizetési is csúszásban van

Az 1 évet meghaladó hitelek állományának csúszása fokozatosan csökken, de itt is beleszámítanak a statisztikába azok a hitelek, amelyeket már átadtak a követeléskezelőknek. Kétéves csúcsot értek el a 31 és 365 nap közötti csúszások, ez eléggé elkeserítő adat. Akik a karácsonyi ajándékvásárlást áruhitelből fedezik sajnos azok is csúszásba vannak, hiszen a lakáshiteleket és az autóhiteleket mindenki előnyben részesíti és csak ezután törlesztik az egyéb hiteleket.

Jelenleg Magyarországon mintegy 42 000 folyószámlahitelt helyeztek ki a pénzintézetek és ebből mintegy 20-25 000 kártyahitel. A kártyahitel igen népszerű a lakosság körében, hiszen bármikor használhatók a kártyák és nem szükséges a hitelbírálatra várni, ha például egy új televíziót szeretnének megvásárolni.

Precíz törlesztők a lakáshitelesek

A bankok a lakáshiteleket törlesztő ügyfelek miatt annyira nem aggódnak, hiszen ma Magyarországon ez az a hitel, amit először kifizetnek az ügyfelek. Bármi más csak ezután következhet, hiszen a lakáshitelek többségénél, ha nem történik meg a törlesztőrészlet időben való törlesztése, akkor akár az otthonukat is elveszíthetik.

Ha egy család rossz helyzetbe kerül, például a családfő elveszíti az állását, akkor első körben a lakáshitelt törlesztik, bármi más csak ezután következhet. Nagyon sokszor pontosan ezekre a helyzetekre jó, ha rendelkeznek az ügyfelek biztosítással. A biztosítás pontosan ezekben az időszakokban tud hatalmas segítséget nyújtani, hiszen átvállalják a törlesztőrészletek fizetését egy bizonyos időszakra.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

How to see the Harvest Moon, the final supermoon of 2023, rise this weekend

The famous Harvest Moon — the final supermoon of 2023 — will be the first full moon of...

Erősemberek: Kontás Csaba élete első világbajnokságán bizonyított

A 14. helyet szerezte meg élete első világbajnokságán az U105 kilogrammban versenyző komáromi erősember, Kontás Csaba. A sportoló...

Szeptember 29. – A Szív világnapja

Tegyen azért, hogy megóvja szíve egészségét! A szívünknek is szüksége van a törődésre és a szeretetre. Ezért ugyanúgy ahogy...

Hizlalnak-e a sós nassolnivalók?

A legtöbb esetben értékes alapanyagokból készülnek a legkedveltebb nasik Budapest, 2023. szeptember 29.  – A sós nassolnivalókat előszeretettel fogyasztják...