1.3 C
Budapest
2023. december. 9. szombat

Lakásfenntartási költségek: Magyarország kedvezőbb helyzetben az EU-átlagnál..

Dátum:

Megosztás:

Magyarországon a háztartások teljes kiadásához mérten az EU-átlagnál kevesebbet költünk otthonaink fenntartására.

A lakásfenntartás relatív költségei jelentős csökkenést mutattak hazánkban az elmúlt tíz évben.
Az Európai Unióban 2019-ben a háztartások összesen 1700 milliárd eurót költöttek lakásfenntartásra – amely magában foglalja a teljes rezsiköltséget -, ami a teljes lakossági kiadáson belül átlagosan mintegy 23,5 százalékos részarányt képvisel, amivel a lakásfenntartás bizonyult a legjelentősebb kiadási tétlenek a háztartások körében.

A lenti ábra a lakossági kiadásokon belül mutatja a lakásfenntartás részarányát, százalékban kifejezve, 2019-es adatok alapján. A legtöbbet a finn háztartások költötték otthonaik fenntartására, mintegy 28,8 százalékkal, de jelentős volt a szlovák, a dán és a cseh kiadás is. A legalacsonyabb részarányt Máltán mérték a statisztikusok, 12,3 százalékkal, de ugyancsak kedvezően alakultak a ciprusi és a litván háztartások 15 százalékos arány körüli kiadásai is.

A magyar háztartások átlagosan kiadásaik 19,7 százalékát fordították lakásfenntartásra, ami kedvezőbb adat mind az EU-átlagnál, mind pedig a régiós versenytársaknál.

Lakásfenntartási költségek: Magyarország kedvezőbb helyzetben az EU-átlagnál

A tendencia az országok többségénél csökkenő volt 2009 és 2019 között, azaz a jövedelmük egyre kisebb részarányát kellett otthonuk fenntartására költeni. A legjobban Romániában csökkent ez az arány, 7,5 százalékponttal, de jelentős volt a lengyel – 2,6 százalékpont – a ciprusi – 2,5 százalékpont – és a magyar – 2,3 százalékpont – csökkenés is.

Ezzel szemben Írországban tíz év leforgása alatt 3,4 százalékponttal nőtt a lakásfenntartás kiadásainak részaránya, miközben Finnországban ugyancsak 3,4 százalékos, Hollandiában pedig 2,1 százalékos emelkedést mértek a statisztikusok. Általános tendenciaként elmondható, hogy Európa keleti felén a háztartások a teljes kiadások arányában egyre kevesebb ráfordítással fenn tudják tartani az otthonukat, míg nyugaton ezek az arányok emelkednek.

Az eredeti elemzés:

How much do we spend on housing?

In 2019, households in the EU spent over €1 700 bn (equivalent to 12.3% of EU GDP) on ‘Housing, water, electricity, gas and other fuels’.

This represents nearly a quarter (23.5%) of their total consumption expenditure and is by far the EU’s largest household expenditure item, ahead of ‘Transport’ (13.1%), ‘Food and non-alcoholic beverages’ (13.0%), ‘Restaurants and hotels’ as well as ‘Recreation and culture’ (both 8.7%).

 

Finland and Slovakia spend highest share of household expenditure on housing, Malta spends least

In the vast majority of EU Member States, ‘Housing, water, electricity, gas and other fuels’ represents the most substantial item of household expenditure.

In 2019, the share of household expenditure devoted to housing was largest in Finland (28.8%), Slovakia (28.4%) and Denmark (27.9%), followed by Czechia (26.4%), France (26.2%), Sweden (25.8%) and Ireland (25.4%).

In contrast, Malta (12.3%), Lithuania (14.9%), Cyprus (15.6%) and Croatia (16.2%) recorded the lowest shares of household expenditure on housing.

 

Household expenditure on housing in the EU Member States, 2019

Source dataset: nama_10_co3_p3

Romania – highest decrease in housing expenditure, Finland and Ireland the highest increase

Between 2009 and 2019, the share of housing in total household expenditure decreased or remained stable in a majority of the EU Member States. The largest decrease was recorded in Romania (from 25.2% of total household expenditure in 2009 to 17.7% in 2019, or a decrease of 7.5 pp), followed by Poland (-2.6 pp), Cyprus (-2.5 pp), Hungary (-2.3 pp), Latvia (-2.2 pp) and Slovakia (-2.1 pp).

In contrast, this share increased in 11 EU Member States: Ireland (from 22.0% in 2009 to 25.4% in 2019, or a rise of 3.4 pp) and Finland (from 25.4% in 2009 to 28.8% in 2019, or a rise of 3.4 pp as well), ahead of the Netherlands (+2.1 pp), Belgium, Luxembourg and Portugal (all +1.4 pp).

 

Would you like to know more about household consumption expenditure?

A more complete overview, broken down by consumption purpose, is available in the Statistics Explained article and the interactive infographics.

Would you like to know more about housing in Europe?

To access the latest figures on many different aspects of housing, you can read our new digital publication on Housing in Europe – Statistics visualised.

Notes:

  • This article shows the situation before the start of the COVID-19 pandemic, which might impact the 2020 data to be published next year.
  • The European Union (EU) includes 27 EU Member States. The United Kingdom left the European Union on 31 January 2020. Further information is published here.

Eredeti link a Hirmagazintól

asz.hu

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Finnország válaszától Zelenszkij az őrület határára kerülhet

A finn legfelsőbb bíróság pénteken hozott határozatában úgy döntött, hogy az ország nem adhat ki Ukrajnának egy terrorizmussal...

A Netflix egyik 2023-as debütáltja: Mindent szabad – videó

Mindent szabad (Fair play) Amikor egy méregdrága pénzügyi cégnél szóba kerül egy áhított előléptetés, a szerelmesek, Emily (Phoebe Dynevor)...

Az EU-tagállamok hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország közel egymilliárd eurót kapjon – egy éven belül

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták az Európai Bizottság javaslatát, amely arra vonatkozott, hogy Magyarország módosíthassa a nemzeti helyreállítási tervét....

Szoboszlai jött, látott és gólt lőtt – győzött a Liverpool + videó

Nehezen indult be a gépezet, de végül győzni tudott a Liverpool a sereghajtó Sheffield otthonában a Premier League...