8.8 C
Budapest
2024. március. 3. vasárnap

Kutatásunkból kiderül, milyen színű autókat ér a legtöbb baleset

Dátum:

Megosztás:

Bár az emberek többsége úgy gondolja, hogy egy karambol pusztán balszerencse kérdése, a carVertical autóipari adatszolgáltató cég legújabb kutatása szerint ez téves elképzelés. A felmérés rámutat arra, hogy bizonyos színű járművek nagyobb valószínűséggel szenvednek közlekedési balesetet, mint mások. Az autó színének megválasztása és a vezetési szokások közötti összefüggést tekintve a tanulmányból fény derül arra, melyik autószínek a legbiztonságosabbak.

A barna és sárga autók gyakrabban baleseteznek

Az autók színének kiválasztását a személyes ízlés, a kínálat, az ár és a piaci trendek is befolyásolják. A legtöbb sofőr azonban a semleges színeket – például a szürkét – részesíti előnyben, ezek ugyanis kevésbé veszítenek az értékükből, mint az élénk színűek.

Az utakon közlekedő járművek közül a barna színűek sérülnek leggyakrabban (51%). Míg a barna autót választók a megbízhatóságot, a luxust és a kényelmet részesítik előnyben, a színválasztás nem védi meg őket a balesetektől.

A sárga autót vezető gépkocsi-tulajdonosok szeretnek a figyelem középpontjában lenni. Többségük energikusan vezet, és előfordul, hogy túlságosan is rálépnek a gázpedálra – a carVertical-on ellenőrzött sárga járművek 50,6%-ánál tárható fel kárelőzmény. Szorosan mögöttük következnek a piros autók 49,8%-os aránnyal.

A sportautók esetében kedvelt szín a sárga és piros, ami arra utalhat, hogy tulajdonosaik imádják a sebességet és a kockázatot.

„Az autók színe és a korábbi sérülési arány vagy az átlagos motorteljesítmény között nincs közvetlen összefüggés. Feltételezhetjük tehát, azok a sofőrök, akik szeretnének kitűnni a tömegből, gyakran választják azokat a színeket, amelyeknek a feljegyzett baleseti aránya a legmagasabb. Előfordulhat, hogy valamivel több kockázatot vállalnak a mindennapi közlekedésben” – magyarázza Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője.

Hogyan növelik az élénk színek az autó biztonságát?

Az élénk színű autókat vezető sofőröket sokan extravagánsnak tartják. A feltűnő autószínek azonban a közvélemény szerint biztonságosabbak is, mivel ezek a járművek kedvezőtlen időjárás esetén vagy gyenge fényviszonyok között is jobban láthatók.

A fehér vagy sárga autók kitűnnek a környezetükből, így a gyalogosok és más járművezetők könnyebben észreveszik őket. Ezzel ellentétben a szürke vagy fekete járműveket egy esős, borús napon nehezebb észlelni.


A világosabb színű autók éjszaka is jobban láthatók, így a tulajdonosuk nagyobb biztonságban van. Bár a narancssárga nem tartozik a legelterjedtebb színek közé a használt járműpiacon, autóipari szakértők jó választásnak tartják azok számára, akiknek fontos, hogy a forgalomban jól láthatók legyenek.


A carVertical kutatása szerint a legbiztonságosabb színek a szürke (44,7%) és a fehér (44,5%), az ilyen színű autók ugyanis ritkábban karamboloznak. Bár a baleseti statisztikák számos tényezőtől, például az útviszonyoktól és a forgalom erősségétől is függnek, bizonyos autószínek szerepet játszhatnak a vezetők biztonságának megőrzésében.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...