25.1 C
Budapest
2023. szeptember. 29. péntek

Kúriai döntés üzleti titok megsértéséről munkaviszony fennállása alatt

Dátum:

Megosztás:

Új, üzleti titok megsértésével kapcsolatos bírósági döntést tettek közzé 2023. februárjában. A jogvita kapcsán a Kúria megállapította, hogy amennyiben egy munkavállaló a munkáltató sérelmére üzleti titkot sértő magatartást tanúsít, úgy az üzleti titokról szóló 2018. évi LIV. törvény (Üttv.) rendelkezései nem függetleníthetőek a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) vonatkozó rendelkezéseitől, hanem azokkal együtt kell alkalmazni őket.

Az alábbiakban összefoglaljuk a Kúria döntésének alapjául szolgáló eljárásban irányadó tényállást, továbbá a felülvizsgálat főbb megállapításait.

Tényállás

A jogvita alapjául szolgáló tényállás szerint a felperes gazdasági társasággal munkaviszonyban álló munkavállalók csoportja egy projekten dolgozott, amíg ki nem derült, hogy az alperes gazdasági társaság felkereste a felperes munkavállalóit, és tájékoztatta őket, hogy a szintén alperes egyik volt munkavállaló közreműködésével átveszi a projekt vezetését a felperestől. A tájékoztatás mellett az alperes társaság munkaajánlatot is tett a munkavállalók részére, akik nagy számban – köztük a másodrendű alperes munkavállaló is – felmondták a felperessel létesített munkaviszonyukat és a másik céghez szerződtek.

A legfrissebb hírek itt!

Azt, hogy mely munkavállalókkal kössön szerződést az új cég, a másodrendű alperes munkavállaló koordinálta azzal a HR-es kollégával, aki aztán szintén az új cégben került foglalkoztatásra.

Kereseti kérelem, továbbá az első- és másodfokú bíróság döntései

A felperes polgári per útján kívánta igényeit érvényesíteni és keresetet nyújtott be, amely az üzleti titoksértés megállapítására és kártérítésre irányult az Üttv. és Ptk. rendelkezései alapján. A bíróság első fokon és másodfokon eltérően értékelte az elkövetett magatartást, ugyanakkor egyezően állapították meg, hogy a felperes az üzleti titkainak megsértéséből eredő jogát, és nem munkajogi igényét kívánja érvényesíteni. Ennek megfelelően – attól függetlenül, hogy a másodrendű alperest munkaviszonyából eredő titoktartási kötelezettségek terhelték – a jogvita nem munkaügyi vita.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

How to see the Harvest Moon, the final supermoon of 2023, rise this weekend

The famous Harvest Moon — the final supermoon of 2023 — will be the first full moon of...

Erősemberek: Kontás Csaba élete első világbajnokságán bizonyított

A 14. helyet szerezte meg élete első világbajnokságán az U105 kilogrammban versenyző komáromi erősember, Kontás Csaba. A sportoló...

Szeptember 29. – A Szív világnapja

Tegyen azért, hogy megóvja szíve egészségét! A szívünknek is szüksége van a törődésre és a szeretetre. Ezért ugyanúgy ahogy...

Hizlalnak-e a sós nassolnivalók?

A legtöbb esetben értékes alapanyagokból készülnek a legkedveltebb nasik Budapest, 2023. szeptember 29.  – A sós nassolnivalókat előszeretettel fogyasztják...