5.1 C
Budapest
2022. november. 27. vasárnap

Kulturális együttműködésről tárgyalt Kanadában Latorcai Csaba

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Forrás: MTI

Kanada kormányával és egyes ottani szervezetekkel – különösen a magyar gyökerű zsidó közösségekkel – tárgyalt a kulturális együttműködés elmélyítéséről az elmúlt hat napban öt városban Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Kulturális együttműködésről tárgyalt Kanadában Latorcai Csaba

A megbeszéléseken – az utolsó, vancouveri állomás kivételével – részt vett Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.
A helyettes államtitkár az MTI-nek telefonon arról számolt be, hogy Torontóban találkoztak a helyi zsidó közösség vezetőivel és több olyan kezdeményezéssel ismerkedtek meg, amelyek a magyarországi zsidó közösség számára is mintaként szolgálhatnak arra, hogyan lehet komplex intézményeket létrehozni.

Latorcai Csaba elmondta: elemezték annak lehetőségét is, hogy a magyar körülményekre adaptált közösségi kezdeményezéseket a kormány hogyan tudná támogatni. Torontói befektetők jelezték, hogy készek lennének a kormánnyal együtt magyarországi nonprofit közösségi, kulturális és köznevelési intézményeket szponzorálni.

Elen Angusszal, Ontario tartomány állampolgársági, bevándorlási és nemzetközi kereskedelmi ügyekért felelő miniszterhelyettesével a kulturális együttműködésről, egyebek mellett az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója alkalmából megrendezendő közös programokról egyeztetett az államtitkár. Kanada a szabadságharc bukása után számos magyar menekültet fogadott be – emlékeztetett.

Winnipegben Latorcai Csaba felkereste a Kanadai Emberi Jogok Múzeumát, amely az ország történelmének vitatott eseményeit is bemutatja. Utalt rá: Magyarországon is viták voltak arról, hogy miként lehet minden szempontból, hitelesen bemutatni a magyarországi holokauszt történetét.

Montreal közelében, Boisbriandban a Nyírtassról származó ortodox zsidó közösség képviselőivel folytatott megbeszélésen a zarándokturizmus infrastruktúrájának fejlesztéséről esett szó, uniós források felhasználásával.

“Mi minden vallás tekintetében, beleértve a zsidót, a katolikust és a reformátust, támogatni kívánjuk a zarándokútvonalak kialakítását és az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztését” – mondta.

A Montreali Holokauszt Emlékközpontban a vészkorszak kanadai – bemutatásának gyakorlatáról folyt eszmecsere. Az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva hangot adott annak a véleményének, hogy Magyarország előrébb halad a holokauszt oktatásában, Kanadában ugyanis a holokauszt-oktatás nem kötelező és nem része az alaptantervnek. Elismeréssel szólt ugyanakkor az oktatás és a bemutatás ottani gyakorlatáról.

Az új kanadai kormány külügyminiszter-helyettesével, Peter Boehmmel folytatott ottawai megbeszéléséről szólva Latorcai Csaba elmondta: a két NATO-tag ország egyaránt érdekelt a közel-keleti válság mielőbbi lezárásában, megszüntetve ezzel az Európát sújtó migrációs helyzet fő okát.

A helyettes államtitkár és a Mazsihisz elnöke felkereste a kanadai főváros zsidó közösségi központját is.

A szövetségi örökségvédelmi minisztériumban szintén felmerült az 1956-tal kapcsolatos együttműködés lehetősége. A helyettes államtitkár kijelentette, hogy a magyar kormány kész 25 millió forinttal segíteni a kommunizmus áldozatai ottawai emlékművének megépítését, amelyet az új kanadai kormány is támogat.

Az ottawai német nagykövetségen Latorcai Csaba és Heisler András részt vett a holokauszt áldozatainak szentelt emlékmű adománygyűjtő rendezvényén. A helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a magyar kormány elkötelezett mindkét totalitárius rendszer áldozatairól való megemlékezés mellett.

Elmondta, hogy Andrew Bennett, a kanadai diplomáciai tárca vallásszabadságért felelős utazó nagykövete rendkívüli elismerését fejezte ki a Nemzetközi Holokauszt Emlékezeti Szövetség (IHRA) magyar elnökségének tevékenysége miatt. Latorcai Csaba ismertette a magyar kormány elhagyott zsidó temetők – középiskolai közösségi szolgálat bevonásával történő – felújítását célzó programját, amely egyszerre szolgálja az örökségvédelem és az antiszemitizmus elleni harc ügyét. Szóba került az a lehetőség is, hogy a szomszédos országok kormányai mellett Kanada is Magyarország partnere legyen valamelyik határon túli, magyar gyökerű zsinagóga rekonstrukciójában.

Vancouverben Nina Krigerrel, a kanadai IHRA-delegáció tagjával, a megemlékezési munkacsoport vezetőjével folytatott egyeztetést a helyettes államtitkár. A nyugati parti nagyvárosban találkozott Gina Csanyi-Robahhal, a kanadai roma közösség egyik meghatározó vezetőjével és érdekvédőjével is, akivel egyebek között ismertette a magyar kormánynak a romák felzárkóztatását célzó, a közösséggel partnerségben meghozott lépéseit és a roma önkormányzatok tevékenységét.

Gina Csanyi-Robah egyebek között azt emelte ki, hogy a Kanadába kivándorolt romák gyakran válnak a szervezett bűnözés áldozatává – ismertette a helyettes államtitkár. Hozzátette: legtöbbjük számára csalódással végződik az utazás, hazatérve pedig nehéz helyzet vár rájuk a súlyos anyagi ráfordítások és amiatt, hogy a gyerekeik kiestek a magyar oktatási rendszerből.

Latorcai Csaba azt mondta, hogy nemrég Magyarországon járt vancouveri zsidó vezetők elismeréssel nyilatkoztak a magyar kormány fellépéséről az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd ellen. Hangsúlyozták, hogy Magyarország a zsidó közösség szempontjából kifejezetten befogadó ország, különösen a jelenlegi európai helyzetben. Felmerült a részükről a magyarországi közösségi látogatások rendszeressé tételének és több magyar kormányzati kulturális program támogatásának a lehetősége is – tette hozzá.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Ma este csak 1 film! A pókerjátékosoknak, és mindenkinek ajánlom, .. egy igazán jó film: Elit játszma – videó

Winston Churchill: "A siker az a képesség, hogy az ember a kudarcok sorozata ellenére sem veszít a lelkesedéséből" Teljes...

Valósággá válhat, amit csak sci-fikben láthattunk: alagutat találtak egyik világból a másikba

A bulgáriai Szófiai Egyetem fizikusainak egy csoportja szerint a féreglyukak, azaz az univerzum egyik részét a másikkal összekötő...

Újra vele! Őszintén öleli őt Berki Mazsi

Itt a fotó Sokan gondolták, hogy a Kulcsár Edina helyére beugró Berki Mazsinak ilyen rövid felkészülési idővel semmi esélye...

Festővászon lett Herceg Erika tökéletes testéből: „Meztelenül kiállok, úgy fogtok rám festeni” – videó (18+)

Herceg Erika egy divattervezővel és egy képzőművésszel kooperálva változott igazi műalkotássá szinte egyetlen szempillantás alatt, amikor hófehér ruháját...