16.7 C
Budapest
2022. szeptember. 30. péntek

Különösen fontos lenne, hogy minél többen jelentkezzenek véradásra

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A biztonságos vérellátás érdekében az augusztus 20-i hosszú hétvége előtt és után is véradásra hív az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt. Mivel a vér hosszan nem tárolható, mással pedig nem pótolható, különösen fontos, hogy minél többen jelentkezzenek véradásra – hangsúlyozza az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

Amellett, hogy egy–egy hosszú hétvége alkalmával növekszik a balesetek száma, a nagyobb probléma, hogy kevesebb véradás is történik.

Érzékeltetésképp, amíg a keddi napon 55 helyszínen várja a véradókat az Országos Vérellátó Szolgálat, és nagyságrendileg 1300–1400 megjelenéssel számolnak, addig a csütörtöki napon mindösszesen 4 helyen lesz lehetőség véradásra, és ha minden jól megy, az önkéntesek száma akkor is csak a kétszázat fogja elérni – magyarázta Nagy Sándor főigazgató-helyettes, megismételve, hogy ünnepnapokon sokkal kevesebb önkéntest tudnak toborozni.

A felhasználás mértéke ugyanakkor a munkaszüneti napok alkalmával 400–500 egység, vagyis az

augusztus 20-i hosszú hétvége során a készlet bő 1000, akár 1500 egységgel is csökkenhet,

ami gyakorlatilag egy teljes napi felhasználást jelent. Természetesen az Országos Vérellátó Szolgálat rendelkezik megfelelő tartalékkal, és képes ellátni a rászorulókat – emelte ki Nagy Sándor –, ugyanakkor nem szeretik, ha az országos készlet négy napinál alacsonyabb szintre süllyed.

Ezért nagyon fontosnak tartaná, hogy a szerdai napon, vagy akár a jövő hét elején, minél többen adjanak vért, hogy részben előre, részben pedig utólag pótolva legyen a négynapos hétvége során kiesett mennyiség.

Legfrissebb, naprakész információk a véradás helyszíneit illetően az Országos Vérellátó Szolgálat, a Magyar Vöröskereszt, valamint a www.veradas.hu oldalon találhatóak meg – tette hozzá a szakember, arra is kitérve:

vért bárki adhat, aki egészségesnek érzi magát, elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét, illetve nem járt külföldön az elmúlt két hétben.

Nagy Sándor megjegyezte, ugyan a koronavírus-járvány miatt a környező országok eltérő besorolás alá esnek, az Országos Vérellátó Szolgálat a maximális biztonságra törekszik, ezért aki külföldön járt, azt két hétig még a véradás helyszínére sem engedik be, nehogy egy lappangó, azonban már fertőző időszakban lévő beteg megfertőzzön másokat. Annak ellenére tesznek így, hogy a véradásokn biztosított a kellő távolságok betartása, és maszkot is adnak minden önkéntesnek.

A főigazgató-helyettes azt is megerősítette, hogy még augusztus 31-ig tart a szolgálat – különféle nyereményekkel kecsegtető – kampánya, amelyhez neves színészek adták a nevüket, buzdítva minél többeket a véradásra.

Az eddigi eredmények nem rosszak, azonban az augusztus nem egy könnyű hónap, hiszen az egészségügyi intézmények a megszokottnál több vérkészítményt használnak – fogalmazott Nagy Sándor.

Emlékeztetett: a vírus okozta hosszú szünetet követően a kórházak igyekeznek ledolgozni az elmaradásaikat, ami megnövekedett vérigénnyel jár.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt
infostart, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Eltűnt az idős úr, Makai Antal, rendőreink a lakosság segítségét kérik..

Kisteleki rendőreink az állampolgárok segítségét kérik egy 61 éves kisteleki férfi megtalálásában. A Kisteleki Rendőrkapitányság 06060-157/177/2022 számon körözési eljárást...

Új lengyel boltlánc tarolná le Magyarországot..

A Half Price egy lengyel eredetű boltlánc, ami mögött Európa egyik legnagyobb cipőkereskedője és gyártója áll, ami nem...

Kifizetési stopot rendelt el a magyar kormány

A kormány elrendelte a kifizetések leállítását októberben – ismerte el a Pénzügyminisztérium. Először szerdai sajtóértesülések szintjén vetődött fel, hogy a...

Itt a 2022/23-as tanév új rendje: ekkor lesz az őszi szünet, téli szünet az iskolákban..

A rezsiválság miatt változik a 2022/23-as tanév rendje a magyar iskolákban, óvodákban. Hosszabb lesz a téli szünet, és...