10.6 C
Budapest
2023. március. 31. péntek

Különleges nap lesz január 31: három jelenséget is produkál majd a Hold

Dátum:

Megosztás:

Érdemes lesz az eget kémlelni január utolsó napján.

Szuperholddal indított az idei év január 1-jén, de nem kell sokat várnunk a következő alkalomra. 31-én, vagyis szerdán újra megfigyelhető lesz a gyönyörű égi jelenség, amikor a szokásosnál 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek tűnik a Hold. Az égitest ilyenkor jár a legközelebb a Földhöz, és ez okozza, hogy a megszokottnál „méretesebb” – illetve annak látszik.

31-e azonban nem csak ezt tartogatja az eget kémlelni szeretők számára: aznap éjjel két másik jelenséget is produkál majd a Hold.

A ritkán látható egybeesés még a NASA-t is elvitte magával, hiszen nem szokásuk kattintásvadász címeket adni, de ezt a napot még ők is úgy harangozták be, hogy a „Szuper Kék Vérhold” napja lesz január 31-e.

És akkor most vegyük sorra, mi vár ránk azon az estén:

Először is „kék” hold lesz, azonban kék színt senki ne várjon a Holdtól. Ez tulajdonképpen inkább egy naptári esemény, mintsem égi jeleség: azt nevezik kék holdnak, amikor egy hónapon belül kétszer látható az égen telihold. Ahogy már említettük, a Hold szuperholdként fog ragyogni ezen az estén, sőt még holdfogyatkozás is lesz, amelyet az angol szlengben – a fogyatkozás környékén látható narancs-vöröses színe miatt – szoktak vérholdnak nevezni.

Sajnos utóbbi nem minden országban lesz látható, Magyarországon valószínűleg nem látjuk majd, mivel már azelőtt elkezdődik, hogy az égitest felkelne Magyarország fölött.

Címkép: Pixabay

Forrás: Szeretlek Magyarország/NASA

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Törökország meglépte azt, amire a NATO és a finnek vártak

A török parlament csütörtök este jóváhagyta Finnországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozását. A NATO 30 tagállamából már csak...

M3-as metró: Bemutatjuk a Vasúttechnika munkáját a két nemrég átadott állomáson – videó

Feladatai végéhez közeledik a vasútépítő cég a metróvonal felújításában. A SWIETELSKY Vasútechnika Kft. – mint arról korábban részletes cikkben is beszámoltunk – tavaly...

Vádat emeltek Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen New Yorkban – írja a The New York Times. Mint ismert, a...

Az Országgyűlés elfogadta a békepárti határozatot

Az Országgyűlés 130 igen, 24 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a Fidesz–KDNP által benyújtott, az orosz–ukrán háború egyéves...