13.8 C
Budapest
2024. április. 18. csütörtök
HomeÉletmódÉletmód hírekKülföldi címlapokra került Magyarország a légszennyezés miatt, műanyaggal és cipővel fűtenek a...

Külföldi címlapokra került Magyarország a légszennyezés miatt, műanyaggal és cipővel fűtenek a szegények

Múlt héten az Európai Unió Bírósága kimondta: Magyarország megsértette a környezeti levegő minőségével kapcsolatos uniós szabályokat, ezért pénzbírságot is fizethetünk a későbbiekben.

A mérgező szmog hosszú évek óta fojtogat egyes térségekben élőket, a helyzetről a Bloomberg készített beszámolót.

Magyarország megsértette a környezeti levegő minőségével kapcsolatos uniós szabályokat azzal, hogy nem tett eleget a szálló por részecskékre vonatkozó napi határérték tiszteletben tartására, illetve e határértékek túllépésének időtartamára vonatkozó kötelezettségeinek – közölte döntését az Európai Unió Bírósága szerdán.

Mindenki ezt olvassa most!

A döntés figyelemfelkeltő felhívás

– nyilatkozta az Európai Bizottság szóvivője, Vivan Loonele. Mint ismeretes, a kötelezettszegési eljárást, amelyben az ítélet született, az Európai Bizottság indította a luxembourgi székhelyű uniós bíróságon.

Az ítélet szerint Magyarország nem reagált elég gyorsan, hogy a szmogszennyezést visszaszorítsa egyes régiókban. Nem annyi történt, hogy pár napon elvétve magasabb szálló por határértéket mértek, az áldatlan állapotok hosszú éveken keresztül fennálltak.

A SZÁLLÓ POR RÉSZECSKÉKRE VONATKOZÓ NAPI HATÁRÉRTÉK TÚLLÉPÉSE A KIFOGÁSOLT ZÓNÁKBAN, BUDAPESTEN ÉS A SAJÓ-VÖLGYBEN, VALAMINT PÉCS KÖRNYÉKÉN HAT, ILLETVE NYOLC ÉVEN KERESZTÜL TARTÓSAN FENNÁLLT.

Annak ellenére, hogy Magyarország csökkentette karbonkibocsátását az elmúlt évtizedekben, és nem számít különösebben nagy szennyezőnek Európában, bizonyos térségekben nagyon magas a szennyezettség, a szabályokat sokszor nem tarttatják be – írja a Bloomberg képes beszámolójában.

A levegő minősége az érintett térségekben a téli, hidegebb időszakban a műanyag és szemét tüzelése miatt romlik hatalmasat, a szegényebb családok sokszor egyszerűen nem tehetik meg, hogy tüzifát vásároljanak:

Vagy kaját veszek, vagy tüzifát. Ezért inkább kimegyek az erdőbe vagy a szeméttelepre, és ha találok műanyagot vagy gumit, akkor azt égetem el.

– nyilatkozta a hírügynökségnek egy Sajónémetiben lakó szerény körülmények között élő családapa.

Ez sokszor érződik is az égéstermékek szagán: begyújtanak pár fadarabbal, majd a műanyag palackokat, gumit, vagy éppen egy régi cipőt pakolnak a kályhákba. Nagy Zsuzsanna környezetvédelmi aktivista 2020-ban a budapesti régióban felmérte a helyiek fűtési szokásait, és azt találta, hogy vannak, akik szemetet égetnek. De még azok a tehetősebbek is hibáznak, akik egyébként szeretnék megfelelően fűteni a házukat:

egyes háztartásokban olyan lignittel vagy más szénszármazékkal fűtenek, amelyek valójában nem alkalmasak lakossági használatra.

A minőségi széntermékek és az olcsóbb alternatíváik között akár 60-szoros különbség is lehet a levegőszennyezettséget tekintve.

A Levegő Munkacsoport projektvezetője, Szegő Judit a lapnak azt nyilatkozta, Magyarországon a légszennyezés évente 13 ezer korai halálozást, egymillió megbetegedést és több milliárd eurónyi gazdasági kárt okoz.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint Magyarország Bulgária és Lengyelország után a harmadik legnagyobb egészségkárosodást okozó  ország, 100 ezer főre vetítve 1 128-an halnak meg korábban a légszennyezettség miatt, ez a szám Nagy-Britanniában 500, Svédországban 250 körül van.

portfolio

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work