5.4 C
Budapest
2022. november. 30. szerda

Krisztus korabeli vajat talált egy farmer a kertjében

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Két­ezer éves fo­gyasz­tásra al­kal­mas vaj­töm­böt ta­lált egy ír far­mer kút­fú­rás köz­ben.

Kútfúrás közben bukkant az ír farmer a rendkívül furcsa képződményre. Fogalma sem volt, valójában mi lehet, ezért kihívta a régészeket, akik maguk is meghökkentek, amikor meglátták.

Krisztus korabeli vajat talált egy farmer a kertjében

Kiderült, hogy egy tízkilós, egyben és épségben maradt vajtömbre lelt kertjében a szerencsés férfi.

Méghozzá egy legalább 2000 éves darabra, egészen elképesztő tehát a lelet!

Félelmetes és nehezen hihető, de a szakértők azt is megállapították, hogy a vajból – noha állaga, illata és íze már nem ugyanaz, mint friss korában – most is lehetne enni! A tömböt ugyanis rendkívül gondosan becsomagolta eredeti tulajdonosa. Több rétegnyi zsákvászonba bugyolálta, így ásta el egy tőzeglápos területen, 5 méter mélyre! Ez volt a vaj szerencséje: a tőzeg ugyanis erősen savas kémhatású, és olyan kémiai közeg, melyben nincs jelen szabadon oxigén. Ebben a speciális környezetben nem romlott meg és nem foszlott semmivé a vaj.

“Abban az időben, amikor ezt a vajat köpülték, a gazdagok kiváltsága volt ez a csemege – nyilatkozta a Savina Donohoe múzeumi sajtszakértő.

Kétezer évvel ezelőtt, az volt a legnagyobb luxus, ha valaki vajat ehetett, ezért is ásták el a földbe ezt tíz kilónyi kincset.”

A vaj, a szakértők szerint, ma is fogyasztható lenne, de nem bocsájtják árverésre, inkább kiállítják a Karaván múzeumban és bezárják örökre egy speciális vitrinbe.

Forrás: Ripost

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A pálya csúcsán – romantikus, igaz történet, .. gyönyörű, megható film, Kevin Costner főszereplésével – videó

Igaz történet alapján, .. nagyon szép, .. romantikus film, csak ajánlani tudom mindenkinek! Kellemes szórakozást!   Erről Te sem maradhatsz le!   Teljes...

Orbán Viktor a finn kormányfőnek: Svédország és Finnország egyetlen percet sem veszít a NATO-tagságából

A miniszterelnök egyebek közt ezt üzente a Twitteren. Sanna Marin a YLE rádiónak adott interjúban azt mondta, ha találkozik...

Műholdfelvételek bizonyítják, nő az orosz erők száma Fehéroroszországban

A csapattelepítések viszont nem Ukrajna északról történő újbóli megtámadásának előkészítésére utalnak. Az amerikai Institute for the Study of War...

Napelemesek veszélyben: akár már 2024-től megszűnhet az éves szaldóelszámolás

A Magyar Közlönyben megjelentek szakági értelmezése szerint mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás. Egy hónap telt el azóta, hogy a...