21.7 C
Budapest
2023. szeptember. 25. hétfő

Közeleg május 9. – fordulat, befejezés, folytatás?.. – Szólj hozzá, oszd meg!

Dátum:

Megosztás:

A náci Németország fölött aratott győzelem napja 1945 óta ünnep, a Vörös téren és országszerte katonai parádékkal emlékeznek meg róla az oroszok.

A második világháborúban hozott áldozat előtti főhajtás mellett a katonai erődemonstráció is a május kilencediki ünnepségek velejárója. A második világháborúban 27 millió szovjet halt meg, így érthető, hogy ezt a napot évtizedek óta emlékezéssel töltik.

Az idei Győzelem Napjának ugyanakkor kiemelt jelentősége lehet. Vlagyimir Putyin február végén indított inváziót Ukrajna ellen, de az offenzíva egyelőre nélkülöz mindenfajta megünnepelhető mérföldkövet a BBC cikke szerint.

Putyin megmutatja, mije van

A győzelem napi felvonulást a szovjet korszakban alkalmanként tartották meg, majd Borisz Jelcin elnök 1995-ben, az 50. évforduló alkalmából újjáélesztette azt. Vlagyimir Putyin volt az, aki 2008-ban katonai felszereléseket felvonultató éves eseménnyé tette.

Az orosz identitás komoly része a Győzelem Napjára építve alakult ki, a tankönyvek és a történelemkönyvek Oroszországot mint Európa háborús felszabadítóját állítják a középpontba. A Győzelem Napjának egy átlagos évben is nagy jelentősége van: Vlagyimir Putyin ekkora vonultatja fel fegyverarzenálját és mutatja meg azt, mi mindent irányít és képvisel.

A háború szempontjából is jelentős nap lehet

Egyelőre cáfolják azokat az állításokat, amelyek szerint az orosz elnök a hadjárat befejezését fogja bejelenteni – pedig Ferenc pápa korábban egy interjújában arról beszélt, hogy Orbán Viktor azt mondta neki, ez Vlagyimir Putyin terve –, ahogyan azokat a híreket is, amelyek szerint hadiállapotot vagy az orosz férfiak mozgósítását fogja bejelenteni. Az orosz hadsereg nem fogja „mesterségesen semmilyen időponthoz igazítani” akcióit – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter. Vlagyimir Putyin azt is mondta:

semmi különös nem fog történni a háború szempontjából

ezen a napon. A teljes mozgósításnál valamivel kevesebbet is be lehetne jelenteni, válaszul Oroszország nagy veszteségeire a harctéren, de ez csorbíthatná az elnök népszerűségét.

Nincs nagy friss győzelem

Miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet, Vlagyimir Putyin a Vörös téren ünnepelte a fasizmus legyőzéséről szóló beszéddel a napot, majd a fekete-tengeri Szevasztopol kikötőjébe repült, hogy több ezer néző előtt ünnepelje az újabb győzelmet.

„Idén az elsődleges cél az volt, hogy bejelentse a győzelmet, amelynek februárban kellett volna bekövetkeznie.

Hétfőre PR-trükkel készülnek:

fontos, hogy az oroszok lássák, hogy a különleges katonai művelet, amelyről hallottak, valami kézzelfogható eredményt hozott” – mondja Ernest Wyciszkiewicz, a Lengyel-Orosz Párbeszéd és Megértés Központjának munkatársa.

Mariupol miatt ünnepelhetnek

Az ukrán kormány megdöntésének ünneplése helyett a Kremlnek be kell érnie Mariupol nagy részének elfoglalásával.

A nácinak bélyegzett Azov zászlóalj fölötti győzelmet könyvelhetik el – ez a második világháború emléknapján nagy visszhangot keltene.

Erre utal az is, hogy a nagy orosz városokban 1945/2022 feliratú táblákkal várják a hétfői napot, szemben a korábbi évek 1945. május 9. feliratos tábláival.

Mariupolban ugyanakkor még nem ünnepelhetnek biztonsági okokból: Oroszország helyettes vezetője a régióban, Denisz Pusilin szerint a felvonulásra várni kell, amíg Mariupol az ő úgynevezett Donyecki Népköztársaságának részévé válik. Lesznek azonban nem részletezett ünnepi rendezvények, és az orosz tudósításban is kiemelt szerepet kaphat. Május 9-ét megelőzően a várost meglátogatta a Kreml tévécsatornája, Vlagyimir Szolovjov és a Kreml küldöttsége, amelyet Szergej Kirjenko, az elnök kabinetfőnök-helyettese vezetett.

Nem lesz nemzetközi vendég a Vörös téren

A moszkvai parádén idén kevesebb hadi eszköz és csapat lesz, mint 2021-ben, de még így is mintegy 10 ezer katona és 129 haditechnikai eszköz vesz részt várhatóan, köztük Oroszország egyik legújabb tankja, a T-80BVM, valamint a Pantsir-S1 légvédelmi rakétarendszer is. A légi bemutató ugyanolyan nagy lesz, mint korábban, 77 repülőgéppel és helikopterrel, a légierő pedig a Vörös tér felett Z-alakzatban – a megszálló erők által elfogadott vitatott szimbólummal – próbál.

Nem lesznek ugyanakkor nemzetközi vezetők, amit a Kreml azzal indokol, hogy egy 77. évfordulóra nincs szükség meghívásukra, és a Győzelem Napjának üzenete egyébként is az oroszokhoz szól. A környező országokban a nap jelentősége egyre kisebb: Ukrajnában a háborús körülmények miatt csendesebb megemlékezést tartanak, Kazahsztán már harmadik éve nem tart parádét, Lettország pedig emléknapot hirdetett az ukrajnai orosz háború áldozatainak emlékére.

Szólj hozzá! Mondd el a véleményedet, mert nekünk fontos a véleményed, mert a Hirmagazin.eu Online Média olvasója vagy, és mi megbecsüljük olvasóinkat!

A vélemény szabadon kijelenthető, így nincs jó – vagy rossz vélemény, minden vélemény a maga nemében ÉRTÉK!

Osztd meg a cikket, ha tetszett, hogy mások is elmondhassák a véleményüket!

Hirmagazin.eu

Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

infostart nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ezért lehet fontos segítség a konyhában egy okosmérleg

Az SKS 707X konyhai mérleg akár okostelefonnal is párosítható Budapest, 2023. szeptember 25. –  A technológia fejlődésének köszönhetően egyes...

NAPÚT – 6: AZ Utolsó vacsora szereplői – Fülöp

A negyedik apostol Fülöp. A rák csillagjegynek sokszoros jelentése is van! Egyrészt ekkor van a nyári napforduló, vagyis június...

Az energia-tévedés – vagy inkább energia-átverés, és a világ kifosztásának egy remek modellje – 3

További egyszerű tények: A Földön mindenhol van kőolaj, csak a geológiai struktúrák miatt van, ahol sokkal gazdaságosabb kitermelni, mint...

A legnépszerűbb online játékok, amelyeket 2023-ban adták ki

A legnépszerűbb online játékok, amelyeket 2023-ban adták ki Ahogy a világ egyre inkább digitálissá válik, az online játékok iránti...