-1.1 C
Budapest
2023. február. 8. szerda

Közeledik a medvehagyma-szezon!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2015 03 05 150250

Sokaknak a tavasz a Mecsekben egyet jelent a medvehagymával: ahogy elolvad a hó, sok helyen tömegével bújnak elő az avar közül sötétzöld levelei.
Közeledik a medvehagyma-szezon!

Az Allium ursinum tudományos névvel illetett növény az egyszikűek osztályába, azon belül az amarilliszfélék családjába tartozik. Egész Európában megtalálható, Magyarországon is több középhegységben él. Mindenhol az üde gyertyános-tölgyesek, bükkösök növénye, ahol sokszor már március közepén megjelenik, majd áprilisra zöld szőnyeggel vonja be az erdő talaját. Virágzása is nagyon látványos. A levelek ölelésében fehér hagymavirágot növeszt.

Minden természetkedvelőnek kötelező látnivaló. Több érzékszervünkre is hat a jelenség, hiszen a szemünknek gyönyörű látványt nyújt a virágzó medvehagyma tenger, az orrunkban pedig felejthetetlen emléket hagy a mindent beborító hagymaillat. A medvehagyma azonban nem csupán emiatt népszerű, kiváló tápértékű növény. Leveleit előszeretettel fogyasztják nyersen és különböző ételekben elkészítve. Gyűjteni a virágzás előtti időszakban szokták.

A legízletesebb medvehagymás ételek készítésének tudománya az erdőben kezdődik

Mindenkinek fontos tudnia, hogy a gyűjtést milyen keretek között végezheti. A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben, nem védett területen, engedély nélkül csak saját szükségletre elegendő mennyiséget szabad gyűjteni. Ez nem haladhatja meg a napi 2 kg-ot. Ennél nagyobb mennyiség szedéséhez a terület kezelőjétől engedélyt kell beszerezni. Az 1996. évi, a természet védelméről szóló LIII. törvény értelmében védett természeti területen bármely növény gyűjtése, a legkisebb mennyiségben is engedélyhez kötött, így legismertebb élőhelyén, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben (Lapis, Remete-rét, Szárazkúti pihenő, stb.) is.

A szükséges engedélyek a következő szervektől szerezhetők be a térségben:

Védett természeti területre vonatkozó gyűjtési engedély:
– Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség
– Mecsekerdő Zrt. erdészetei

Nem védett természeti területre vonatkozó gyűjtési engedély:
– Mecsekerdő Zrt. erdészetei

Forrás: turistamagazin; Kép: turistamagazin;

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...