10.2 C
Budapest
2023. március. 30. csütörtök

Kötelező-e a pénztárgép idénygyümölcs-árusításnál?

Dátum:

Megosztás:

Kell-e pénztárgép, ha egyéni vállalkozó bérelt területen idénygyümölcsöt és zöldséget szeretne árusítani? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

irodaszer, pénztárgép, boltkellék…

A kérdés konkrétan így szólt: „Egyéni vállalkozói tevékenységem bővítésénél idénygyümölcsöket és zöldségeket szeretnék árusítani (őstermelőktől veszem) bérelt területen, például TESCO parkolóban, mobil faházban májustól októberig. Tevékenységként 47.7 Zöldség-gyümölcs kiskereskedelem (ami rengeteg plusz engedéllyel jár), vagy 4789 Egyéb áruk piaci kiskereskedelem tevékenységet kell-e felvennem? Az egyéb áruknál szerepel a mezőgazdasági nyersanyag is. Bejelentésköteles-e az önkormányzatnál vagy a Nébih felé, ha jó a 4789-es TEÁOR? Pénztárgép kötelező-e, vagy elég a nyugta?”

Szakértőnk válasza:

A 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 1. számú melléklete sorolja fel azon tevékenységeket, amelyek folytatása esetén a vállalkozó csak online pénztárgép használatával tehet eleget nyugtaadási kötelezettségének, feltéve, hogy ennek feltételei egyébként az áfatörvény alapján fennállnak.

A pénztárrendelet tevékenységenként határozza meg, hogy az – áfatörvény 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában – nyugtaadási kötelezettségüknek kik azok, akik kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget. Ezek közt – mások mellett – a 47.1-47.7 és 47.91 TEÁOR alá tartozó tevékenységet végző adóalanyok szerepelnek.

A TEÁOR 4721 Zöldség, gyümölcs kiskereskedelme szakágazatba tartozik:

– a friss zöldség, gyümölcs szakosodott kiskereskedelme,

– a konyhakész és tartósított zöldség és gyümölcs szakosodott kiskereskedelme,

4789 Egyéb áruk piaci kiskereskedelme szakágazatba tartozik:

– az egyéb árucikkek kiskereskedelmi értékesítése közterületi vagy piaci standokon, így például

– szőnyeg és takaró,

– könyv,

– játék,

– háztartási gép, készülék, szórakoztató elektronika,

– hanglemez és videofelvétel,

– mezőgazdasági nyersanyag és élő állat,

– építőanyag, vas- és fémáru

– vegyi áru,

– gép, berendezés (kivéve szállítóeszközök).

Így a fenti tevékenységek nehezen összetéveszthetőek, s a leírtak alapján feltehetően a TEÁOR 4721 – Zöldség, gyümölcs kiskereskedelme szakágazatba tartozó tevékenységet végzi –, amire vonatkozik a pénztárgép kötelezettség, de természetesen a pontos tényállást a kérdező tudja besorolni az előzőek közé.

Nyugtaadási kötelezettség akkor merül fel, ha az áfatörvény szerinti számlaadási kötelezettség alól azért mentesül az adóalany, mert a vevő nem adóalany, és a vásárlás/szolgáltatás igénybevétele ellenértékének adót is tartalmazó összegét a vevő legkésőbb a teljesítéssel egyidőben készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel vagy pénzhelyettesítő eszközzel (pépldául csekk, utalvány, bankkártya) maradéktalanul megtéríti, és számla kibocsátását az adóalanytól nem kéri.

Az áfatörvény szerint számlaadási kötelezettség áll fenn, tehát nyugtaadási kötelezettség fel sem merül – többek között abban az esetben –, ha a vevő átutalással fizet.

A másik kérdését, kérem, az előzőek tükrében pontosítsa és külön tegye fel, s egy másik szakértő fogja megválaszolni.

Forrás: NAV, adozona

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Somogyi Erika: jó ebédhez szól a nóta – videó

Jó étvágyat kívánunk! https://www.youtube.com/watch?v=BFlZvpoSH-Q YouTube Hirmagazin.eu

Itt vannak Oroszország békefeltételei

Oroszország részletezte azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén véget érhet a háború. Moszkva csak saját feltételei mentén hajlandó békét...

A drágulással kapcsolatban is üzent a magyar vásárlóknak a Tesco-vezér

Pálinkás Zsolt szerint tetőzött az élelmiszerárak inflációja, Magyarország pedig jó hely üzletelni. .. Hogy aztán ez mit is jelent,...

Tovább csökkenti a trappista árát az egyik legnagyobb bolt – érdemes várni hétfőig a vásárlással

Újabb húsz százalékkal lesz olcsóbb a magyarok kedvenc sajtja. Borítékolható, hogy nem marad el a válasz a többi...