15.7 C
Budapest
2023. szeptember. 24. vasárnap

Koronavírusra zsarolóvírus: egymás után bénulnak le az amerikai kórházak

Dátum:

Megosztás:

Eddig példátlan mértékben támadták meg hackerek ransomware vírusokkal a kórházakat az Egyesült Államokban, miközben továbbra is tombol a Covid–19-fertőzés második hulláma.

 

Az elmúlt hetekben csaknem kéttucatnyi amerikai kórházat és egészségügyi szervezetet sújtottak rosszindulatú kiberbűnözők, pont amikor a Covid–19-esetek az egész Egyesült Államokban ismét megsokasodtak. Az amerikai hírszerző ügynökségek és a kiberbiztonsági szakemberek szerint a helyzet hamarosan még rosszabbá válhat.

Szerdán este a Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Biztonsági Ügynökség, a Szövetségi Nyomozó Iroda, valamint az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériuma arra figyelmeztetett, hogy

AZ AMERIKAI KÓRHÁZAKAT ÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓKAT FOKOZOTT ÉS KÖZVETLEN SZINTŰ KIBERTÁMADÁSOK ÉRTÉK.

A riasztás szerint az USA-ban már a hírhedt Trickbot trójait és a Ryuk ransomware-t vetették be a hackerek. Magánvállalatok biztonsági elemzői szerint a tevékenység egy szintén ismert orosz bűnbandához kötődik, amelyet UNC 1878-nak vagy Wizard Spidernek is hívnak.

Egymillió dolláros váltságdíj

A zsarolóvírusoknak a Covid–19-járvány előtt is közkedvelt célpontjai voltak – már évek óta – a kórházak, mert egy egészségügyi szervezet informatikai rendszereinek lezárása veszélyeztetheti a betegellátást, illetve maximális gyorsasággal fizetnek a zsarolóknak. Újabban viszont a fertőzések arányának robbanásszerű növekedése miatt a hackerek is sokkal inkább aktivizálták magukat, és sokkal több pénzt követelnek, mint korábban. 2018-ban még 5000 dollár körül volt a „tarifa”, amit egy-egy zsarolóvírus feloldásáért elkértek, idén márciustól minimum 200 000 dollár váltságdíjat próbálnak kizsarolni a kórházaktól, de

NEM RITKA AZ EGYMILLIÓS KÖVETELÉS SEM.

A múlt hónapban az amerikai Universal Health Services egészségügyi szolgáltatót egy Ryuk-támadás érte, amely Amerika 250 kórházán és klinikáján is végighullámzott, megbénítva a digitális szolgáltatásokat és kihatva az ország egész területén lévő létesítményekre is.

Charles Carmakal, a FireEye tulajdonában lévő Mandiant kiberbiztonsági cég vezető alelnöke és műszaki vezetője rendkívül riasztónak találja, hogy a fertőzések jelenlegi rohama nyomán az anyagilag motivált ransomware-csoportok milyen agresszívekké váltak, és mennyire messze hajlandók elmenni.

Számomra ez a legjelentősebb kiberfenyegetés, amelyet eddig tapasztaltunk az Egyesült Államokban. Van egy erkölcsi határ, amelynek meglétét minden emberi lény képes felfogni – amikor egy tettünkkel potenciálisan befolyásolhatjuk valakinek az életét, azzal átléptük ezt a határt. Teljesen egyértelmű, hogy ez a hihetetlenül cinikus, szívtelen és könyörtelen csoport ezt át is lépte.

Bénultság északon és délen

A támadások ugyan nem olyan pusztító erejűek, mint amit az orosz kormány korábban véghez vitt Ukrajna ellen a különféle infrastrukturális támadásaival, de még így is sok helyen lebénította a kórházakat, többek között Kaliforniában, Oregonban, New Yorkban és máshol is szerte az USA-ban. Sok esetben az áldozatoknak át kellett ütemezniük az orvosi konzultációkat, el kellett halasztaniuk a gyógykezeléseket, vagy más intézményekbe kellett irányítaniuk a betegeket, hogy még időben ellássák őket.

zsarolovirus.gif

Fotó: szarvas / Index

Az amerikai kormány megpróbálta figyelmeztetni az intézmények vezetőit különféle javaslatokkal és bevált gyakorlatokkal arra vonatkozóan, hogy a kórházak miként tudják megvédeni magukat a hackertámadások ellen. Ezenfelül a Mandianthoz hasonló biztonságtechnológiai magánvállalkozások is megosztották, hogy milyen óvintézkedéseket lehet alkalmazni a kiberbűnözők ellen. A legnagyobb veszélyforrás azonban az, hogy

A ZSAROLÓVÍRUS MÁR RÉG BEFÉRKŐZÖTT A RENDSZEREKBE, ÉS CSAK ARRA VÁR, HOGY A HACKEREK ELINDÍTSÁK.

Mentés másként

Persze újabb fertőzésekre is számítani lehet. Az UNC 1878-hoz hasonlóan tapasztalt, jó erőforrásokkal rendelkező ransomware-csoportok villámgyorsan képesek telepíteni a zsarolóvírusokat, igaz, most már a kórházak informatikusai is jobban felkészültek támadásokra. Megtanulták például, hogy rendszeresen kell biztonsági mentéseket használni, amelyekkel ismét online állapotba hozhatják a lebénult rendszereket, sőt, a Ryuk vírusból való helyreállításhoz már speciális eszközöket fejlesztettek. Néhány biztonságtechnikai cég, mint például az Emsisoft, most ingyen kínálja szolgáltatásait az egészségügyi szervezeteknek.

Két amerikai ügyfelem is van az egészségügyben, a hackerek őket úgy támadták meg, hogy egy megosztott adminisztratív interfészen telepítettek rosszindulatú programokat.

– mesélte Greg Linares, a CyberPoint biztonsági cég kutatója.

Jelenleg a csapatokkal azon dolgozunk, hogy minimalizáljuk a támadások okozta kárt. Megszabadultunk több rosszindulatú programtól is, mielőtt azok egy hét múlva települtek volna, így több mint 100 kórházat mentettünk meg a zsarolóvírustól.

index

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Gyilkos Joe (Killer Joe), amerikai thriller – videó (18+)

Chris-re, a huszonkét éves drogdílerre rájár a rúd. Ám a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak, mikor alkalmazza a...

Jennifer Love Hewitt – Ügyféllista (The Client List) – videó

Samantha Horton egy texasi kisvárosban él a családjával. Az egykori szépségkirálynő hajdan szebb napokat látott, most viszont nehéz...

Üzent Zelenszkij a lengyeleknek: Vagy minket támogattok, vagy az oroszokat

Az ukrán elnök szerint, aki nem támogatja őket, Oroszországnak segít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadába látogatott, ahol Justin Trudeau...

Angliában a migránsokat legalább háromcsillagos szállodákban kell elhelyezni

A belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint mivel a lakhatásuk költsége napi 8 millió fontra emelkedett, így ez a...