9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Koronavírus: jöhet az „oltás” az orrba

Dátum:

Megosztás:

Kiderült, hogy az izomba beadott vakcinák nem hoznak létre védelmet a nyálkahártyában, pedig épp az a koronavírus fertőzés helye. A megoldás az inhalálható oltások lehetnek.

Újfajta vakcinát fejlesztettek ki és teszteltek kutatók a koronavírus okozta megbetegedés ellen. Az „ellen” szónak itt jelentősége van, mert – mint azt a Nature folyóirat megírta – az újfajta, száraz port tartalmazó, aeroszolos vakcina elsősorban ott erős, ahol a vállizomba adott oltások semmiféle hatást nem fejtettek ki, az orr nyálkahártyában. 

Artificial,Lung,Ventilation,Monitor,In,The,Intensive,Care,Unit.,Nurse
A lényeg, hogy aki elkapja a koronavírust, ne kerüljön kórházba.
Fotó: Shutterstock

A tanulmány szerint a spray az IgG- és IgA-antitestek robusztus termelődését váltotta ki és erősítette a T-sejtes immunválasz kialakulását az orrban, legalábbis az állatkísérletekben így történt. A fejlesztők szerint az orrsprayvakcina azért jó, mert védelmet nyújt a vuhani, valamint az újabb törzsek ellen is.

A koronavírus ellen a vakcináknak eddig négy típusát alkalmazták:
– inaktivált vírust tartalmazó (ilyen például a Shinopharm)
– mRNS-típus (Moderna, BioNTech–Pfizer)
– vírusvektortípus (AstraZeneca, Janssen, Szputnyik)
– fehérjealegység-vakcinák (Magyarországon nem használták, ilyen például a Novavax)

Mindegyik hatékony és remélhetőleg biztonságos, de van egy közös hátulütőjük: 

semmilyen védelmet nem hoznak létre a légutakban. Sőt a betegség továbbadását sem tudják gátolni, 

egyedüli, de nem lebecsülendő előnyük a tünetek enyhítése és a koronavírus gyorsabb lefutásának támogatása.

Találtak valamit az mRNS-oltásokban, aminek nem kellene ott lennieSelejtet gyárthat az mRNS-oltás, de egyelőre nem úgy tűnik, mintha befolyásolná ezeknek a vakcináknak a hatását az a jelenség, amelyről az angliai Cambridge-i Egyetem kutatói a múlt héten számoltak be a Nature tudományos hetilapban – írta a Hvg.hu. 

A légutak felkészítése a vírusra márpedig elég fontos: több kutatás mutatott rá, hogy ott a legmagasabb a Covid–19-betegség alatt a vírusterhelés. S van még egy érv az orron át bevihető védelem mellett: sokkal kisebb dózis elegendő annál, mint amennyit a vállizomba be kell adni. Ráadásul ezek az inhalálóanyagok csak egyadagosak, ellentétben a Janssen kivételével valamennyi Covid-vakcinával. Ha lehet hinni a fejlesztőknek, az orron át megszerzett védelem ráadásul nem csak egy kisebb csoportját célozza a SARS-CoV-2 vírusnak, hanem szélesebb körűnek tűnik. Az állatkísérletek alapján a bevitt anyag öt hétig váltott ki antigén-termelődést.  

Hidegzuhany a Modernával és a Pfizerrel oltottakra: rejtélyes immunválaszra bukkantakEgy tanulmány megállapította, hogy a Covid elleni mRNS-vakcinák néha nem szándékos immunválaszhoz vezettek, mivel a vakcina szervezet általi olvasásának módja hibás volt.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ezt a 15 filmet mindenki látni akarja 2024-ben

Ha megnézzük a következő 12 hónapra tervezett mozis és streaming-filmek listáját, sok izgalomra számíthatunk! Ki ne szeretné megnézni George Miller Mad...

Házasodna a gazda: Roland és Niki 2020-ban azonnal összeköltöztek a műsor után, azóta is együtt vannak

Hosszútávra terveznek. Roland gazda a Házasodna a gazda 2020-as évadában ismerkedett meg Nikivel, akiről nemrég az RTL stábjának mesélt. Mint mondta, választottjával a műsor...

Népszerű televíziós műsorvezető lesz a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szegeden

A Fidesz szegedi szervezetének döntése alapján dr. Fülöp László kommunikációs szakember lesz az önkormányzati választáson a jobboldal polgármesterjelöltje...