2 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Koronavírus – Fontos minden szülő számára: mi legyen a gyerekkel? – Válaszok!

Dátum:

Megosztás:

Hétfőtől mintegy 1,1 millió gyerek előre nem látható ideig nem megy óvodába és iskolába a koronavírus miatt Magyarországon.

Ami biztos: nem pár napról van szó. Családok százezreinek kell most megoldania az otthoni hétköznapokat, ami komoly logisztikai és mentális feladat is egyben. Többségében valamelyik szülő vigyáz majd a gyerek(ek)re. Sz. Látó Judit mentálhigiénés szakember a Blikknek elárulta, mik azok a dolgok, amelyekre a leginkább érdemes odafigyelni az elkövetkező időszakban:

  • Talán a legfontosabb: ha a szülő nincs jó mentális állapotban, akkor a bezártság idején a gyerekre is sokkal nehezebb időszak vár. Éppen ezért a két szülő próbálja megoldani, hogy felváltva felügyel a kicsikre. Foglalkozzunk magunkkal is: feküdjünk be egy órára a kádba vagy olvassunk, hallgassunk zenét!
  • A kisiskolások most örülnek: nem kell suliba menni. Ebbéli örömüket semmiképp ne rontsuk el, de azért tudatosítsuk: ez nem tanítási szünet. Ne feledjük ez az idő előrehaladtával változni fog: a családtagok 2-3 hét elteltével egymás fejére nőhetnek majd, és akkor jön a kiborulás.
  • Az elején üljön le a család, és tartson „válságértekezletet”, osszák el a feladatokat. Beszéljünk a gyerekkel a kialakult helyzetről a korának megfelelően! Semmiképp se hazudjunk, és az sem jó megoldás, ha nem beszélünk a vírusról. Egy gyereknek mindig a bizonytalanság érzése a legrosszabb.
Sz. Látó Judit mentálhigiénés szakember foglalta össze, mire figyeljünk ebben az időszakbanSz. Látó Judit mentálhigiénés szakember foglalta össze, mire figyeljünk ebben az időszakban

  • Fontos a napirend. Azért mert a lurkók otthon vannak és egészségesek, ez még nem szünidő, lesznek feladatai. Éppen ezért azt kell mutatnunk, hogy bizonyos szempontból ugyanúgy megy tovább az élet. Nincs hajnalig dorbézolás, és nem alszunk, amíg akarunk. Ajánlatos, hogy a gyerek 8 körül azért keljen fel, és a napi rutinnak essen neki. Ne felejtsük: az élet megy tovább, csak most nehezebben! A szülő, akinek otthon dolgoznia kell, ilyenkor mondhatja a nagyobb gyereknek: dolgozzunk együtt, te addig tanulj mellettem!
  • Sok helyen gond: most akkor ki maradjon otthon a gyerekkel? Nos, tudom, hogy lemondással jár ez a szülő részéről, de tényleg ne bízzuk a nagyszülőkre, és véleményem szerint nem jó megoldás a szomszéd vagy az sem, amikor egy osztálytársánál vagy barátjánál parkol a gyerek. A jelenlegi helyzet lényege ugyanis az, hogy minél kevesebb emberrel kerüljünk – a gyerek is – fizikai közelségbe!
  • Teljesen másképp viseli a bezártságot egy kis tinédzser, mint egy óvodás. Előbbi attól fog kiborulni, hogy nem találkozhat a barátaival. Szerencsére ma már rengeteg internetes platform áll rendelkezésre a kapcsolattartásra, ezekért most ne szóljuk meg.
  • Fontos a vírushírek szűrése, korlátozása. Ne állandóan lessük a hírfolyamot, mert be fogunk sokallni, és ezt megérzi a gyerek is! Csak napi 2-3 alkalommal nézünk rá a friss információkra.

blikk, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este: Reszkessetek betörők 3-4 – videók

Teljes filmek magyarul: Reszkessetek betörők 3. Reszkessetek betörők 4. Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of...

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...