21.1 C
Budapest
2022. július. 2. szombat

Koronavírus – Fontos minden szülő számára: mi legyen a gyerekkel? – Válaszok!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Hétfőtől mintegy 1,1 millió gyerek előre nem látható ideig nem megy óvodába és iskolába a koronavírus miatt Magyarországon.

Ami biztos: nem pár napról van szó. Családok százezreinek kell most megoldania az otthoni hétköznapokat, ami komoly logisztikai és mentális feladat is egyben. Többségében valamelyik szülő vigyáz majd a gyerek(ek)re. Sz. Látó Judit mentálhigiénés szakember a Blikknek elárulta, mik azok a dolgok, amelyekre a leginkább érdemes odafigyelni az elkövetkező időszakban:

  • Talán a legfontosabb: ha a szülő nincs jó mentális állapotban, akkor a bezártság idején a gyerekre is sokkal nehezebb időszak vár. Éppen ezért a két szülő próbálja megoldani, hogy felváltva felügyel a kicsikre. Foglalkozzunk magunkkal is: feküdjünk be egy órára a kádba vagy olvassunk, hallgassunk zenét!
  • A kisiskolások most örülnek: nem kell suliba menni. Ebbéli örömüket semmiképp ne rontsuk el, de azért tudatosítsuk: ez nem tanítási szünet. Ne feledjük ez az idő előrehaladtával változni fog: a családtagok 2-3 hét elteltével egymás fejére nőhetnek majd, és akkor jön a kiborulás.
  • Az elején üljön le a család, és tartson „válságértekezletet”, osszák el a feladatokat. Beszéljünk a gyerekkel a kialakult helyzetről a korának megfelelően! Semmiképp se hazudjunk, és az sem jó megoldás, ha nem beszélünk a vírusról. Egy gyereknek mindig a bizonytalanság érzése a legrosszabb.
Sz. Látó Judit mentálhigiénés szakember foglalta össze, mire figyeljünk ebben az időszakbanSz. Látó Judit mentálhigiénés szakember foglalta össze, mire figyeljünk ebben az időszakban

  • Fontos a napirend. Azért mert a lurkók otthon vannak és egészségesek, ez még nem szünidő, lesznek feladatai. Éppen ezért azt kell mutatnunk, hogy bizonyos szempontból ugyanúgy megy tovább az élet. Nincs hajnalig dorbézolás, és nem alszunk, amíg akarunk. Ajánlatos, hogy a gyerek 8 körül azért keljen fel, és a napi rutinnak essen neki. Ne felejtsük: az élet megy tovább, csak most nehezebben! A szülő, akinek otthon dolgoznia kell, ilyenkor mondhatja a nagyobb gyereknek: dolgozzunk együtt, te addig tanulj mellettem!
  • Sok helyen gond: most akkor ki maradjon otthon a gyerekkel? Nos, tudom, hogy lemondással jár ez a szülő részéről, de tényleg ne bízzuk a nagyszülőkre, és véleményem szerint nem jó megoldás a szomszéd vagy az sem, amikor egy osztálytársánál vagy barátjánál parkol a gyerek. A jelenlegi helyzet lényege ugyanis az, hogy minél kevesebb emberrel kerüljünk – a gyerek is – fizikai közelségbe!
  • Teljesen másképp viseli a bezártságot egy kis tinédzser, mint egy óvodás. Előbbi attól fog kiborulni, hogy nem találkozhat a barátaival. Szerencsére ma már rengeteg internetes platform áll rendelkezésre a kapcsolattartásra, ezekért most ne szóljuk meg.
  • Fontos a vírushírek szűrése, korlátozása. Ne állandóan lessük a hírfolyamot, mert be fogunk sokallni, és ezt megérzi a gyerek is! Csak napi 2-3 alkalommal nézünk rá a friss információkra.

blikk, Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Észak-Korea vezetése hajmeresztő bejelentéssel állt elő

A szakértők értetlenül állnak az északi, a koronavírus érkezésével kapcsolatos álláspont előtt. Észak-Korea lakosságát eközben arra figyelmeztette az...

A magyar katona nem társadalmi termék, hanem védelmező. A magyar hadsereg nem költségvetési kérdés, hanem a nemzeti megmaradás őre.

Amióta az eszemet tudom, mindig a hadsereg jelentette a rend végső bizonyosságát. Amikor hazánk határvidékén dörögtek a fegyverek,...

100 hektáron lángol egy fenyőerdő a Bükkben

Mintegy száz hektáron ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte, hogy...

Dizon Home – vigyél életet otthonodba!

Sok lakberendezési áruházat találhatunk manapság, azonban olyat, mint a Dizon Home, meglehetősen keveset. Ebben az esetben ugyanis nem csak...
facebook