4.2 C
Budapest
2023. december. 2. szombat

Kormányinfó – Gulyás Gergely bejelentette: augusztusig védettségi igazolvány nélkül se fesztiválra, se koncertre nem mehetünk.. + a kormányinfón elhangzottak, részletesen..

Dátum:

Megosztás:

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón számolt be a járvánnyal kapcsolatos legfontosabb kormányzati döntésekről.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter / Fotó: MTI/Kovács Tamás Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter / Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ahogy a Blikk megírta, az oltás nagy ütemben zajlik az országban. Egyre többféle oltóanyag válik elérhetővé azok számára, akik érvényes regisztrációval rendelkeznek, ők az interneten is tudnak időpontot foglalni a különböző oltópontokra. Nemrég meglett a négymillió beoltott, aminek köszönhetően visszakaphattuk az életünk egy újabb darabkáját. Megnyitottak a teraszok, sőt, a mozik, színházak, állatkertek és egyéb szolgáltatások is újra kinyithattak, ám utóbbiakat csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetik igénybe.

Mindenki ezt olvassa most!

A következő mérföldkő ötmillió beoltottnál következhet, az eddigi információk szerint akkor már lagzikat is lehetne tartani. Ám az egyelőre kérdéses, mikorra lehet meg ez a szám. Hogy mik lehetnek az újranyitás következő lépései, arról Gulyás Gergely számolt be a Kormányinfón.

A Kormányinfón elhangzottak

Gulyás Gergely elmondta: az oltásoknak köszönhetően sikerült a harmadik hullámot megtörni. 4 millió 153 ezer felett van azok száma, akiket legalább már egyszer beoltottak. Ennek köszönhető az is, hogy elkezdődhetett az újranyitás. Hozzátette: aki beoltatja magát, annak hamarabb lehet újra olyan az élete, mint a járvány előtt volt.

Mint mondta, egész Európában vita zajlik azzal kapcsolatban, hogy lehet-e különbséget tenni beoltott és nem beoltott között. Elmondta, Magyarország annyival van előnyösebb helyzetben, hogy korábban félmillió választópolgár az internetes konzultáció során kifejtette véleményét. 65%-uk pedig úgy gondolta, élvezhessenek előnyöket azok, akik megkapták az oltást.

A járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára fennmaradnak majd a mai tudásunk szerint augusztusig biztosan

– jelentette ki. Elmondta, ez koncertekre, fesztiválokra, szórakozóhelyekre, szállodákra és éttermekre, sporteseményekre egyaránt igaz. Ezen szolgáltatások igénybe vételéhez továbbra is védettségi igazolványra van szükség.

Mint mondta, az oltás önkéntes továbbra is. Magyarország azon országok közé tartozik, ahol választani lehet a vakcinák között. Ezen a héten kevés oltás fog rendelkezésre állni Moderna és Pfizerből, mert félre kell belőlük tenni a második oltásokra, illetve a 16-18 évesek beoltására.

A jövő héttől azonban átlagosan hetente 120-180 ezer Pfizer- és 20-30 ezer Moderna-vakcina áll majd rendelkezésre.

Több mint 80%-át a regisztráltaknak már beoltották, illetve 1 milliónál kevesebb azoknak a száma, akik még az első oltást sem kapták meg. Elmondta, szeretné hangsúlyozni, hogy bármelyik, Magyarországon elérhető vakcina biztonságos, mivel szigorú ellenőrzésen megy át minden oltóanyag. Mint mondta, ha valaki nincs beoltva, az a vírusnak kitett.

Mindenki ezt olvassa most!

Hozzátette: a múlt héttől lehetőség van arra, hogy aki külföldről lép be Magyarországra és védettségi igazolvánnyal rendelkezik, mentesül a karantén alól. Most pedig azt is lehetővé teszik, ha egy kiskorú – 18 év alatti – lép be a felnőttel együtt az országba, ő is mentesüljön a karantén alól.

Elmondta, nemzetközi vita van a védettségi igazolvány elfogadásáról. Egyelőre minden ország a saját védettségi igazolványát fogadja el elsősorban, de Magyarország arra törekszik, hogy minden országgal kétoldalú megállapodásokat tudjon kötni. Ezek a megállapodások biztosítják, hogy az utazás szempontjából mindegy legyen, ki milyen vakcinával van beoltva. Hozzátette: a déli államok már egyértelművé tették, hogy mindenkit beengednek. Elmondta, szeretné eloszlatni a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy csak nyugati vakcinával lehet majd utazni.

A nyári utazásoknak nem lesz akadálya, függetlenül attól, ki mivel oltatta be magát

– jelentette ki.

A kormány benyújtotta a költségvetést is, a 2022-es költségvetés egyik legfontosabb célja, hogy dinamikus gazdasági növekedést tudjanak biztosítani. Az ide év végére kapaszkodhatunk vissza arra a szintre, ahol voltunk a járvány kitörésekor. 5,2%-os gazdasági növekedéssel számolnak, de akár ennél is több lehet. Elmondta, Magyarország takarékos gazdaságpolitikája bevált, ennek köszönhető, hogy Magyarország 17-18%-kal tudta 2010-2020 között mérsékelni az államadósságot. Csupán 12-13%-os államadósság növekedését kellett elszenvednünk.

Hozzátette: a családok támogatására is ügyeltek. A 13. havi nyugdíj visszaépítése folytatódik, a 25 év alattiak szja mentességét is tartalmazza a költségvetés, illetve a munkáltatói adóterhek további csökkentését. Továbbá a beruházások támogatására és a munkahelyteremtésre is jelentős forrásokat biztosítanak. A gazdaság újraindítására 7300 milliárdos újraindítási alap áll rendelkezésre.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

„Az egészségügyben is új korszakot sikerült nyitni”

mondta, hozzátéve: fontos változtatásokat tudtak meghozni az egészségügyben. Megszüntették „az egészségügy rákfenéjének” nevezett hálapénzt és jelentős orvosi béremelést is végrehajtottak. Ennek következtében az ideinél majdnem 800 milliárddal több forrás áll az egészségügy rendelkezésére a következő évben. Ez azt jelenti, hogy 11 év alatt az egészségügyre fordított kiadásokat majdhogynem megduplázták.

A kormány a tegnapi ülésen döntött az önkormányzatok támogatásáról. Jelentős adócsökkentést hajtottak végre, ami a kis-és középvállalkozókat érintette kedvezően. A kis-és középvállalkozó helyi iparűzési adójának felső korlátját a tavalyi évben 1%-ban határozták meg, ez azt jelentette, hogy helyben 150 milliárd forintnyi forrás maradt a vállalkozóknál. Hozzátette: a jó hazai munkanélküliségi adatok annak is köszönhetőek, hogy kellő támogatást nyújtottak a kis-és középvállalkozónak. Az önkormányzatoknál ez kiesést jelentett. Tárgyaltak minden, 25 ezer főnél nagyobb lélekszámmal bíró önkormányzattal, a 25 ezer főnél kisebb lakosú települések a kieső iparűzési adó összegével megegyező támogatást kaptak. A nagyobb települések vezetőivel pedig egyeztettek.

A kormány összesen 23 milliárd forint támogatásról döntött, ebből 1,7 milliárd forint értékben az egyes településeken bölcsődék, oktatási és kulturális intézmények megújulásához, megépítéséhez járulnak hozzá.

Elmondta, semmilyen politikai motivációja a döntésnek nem volt.

Három kategóriát szavaztak meg, a leggazdagabb önkormányzatoknak a kormány fejlesztési támogatást ad, erről a következő hetekben születik döntés. Ezen önkormányzatok működési támogatást nem fognak kapni. A második kategóriába tartozó önkormányzatoknál a kieső iparűzési adóból származó bevétel 75%-át megtérítik. A harmadik kategóriába tartozó, szegényebb önkormányzatoknál pedig 100%-ban megtérítik a kieső összeget, a megyei jogú városok esetében mindenhol ez a helyzet. A második kategóriánál a nem megyei jogú, de 25 ezer lélekszámnál nagyobb településeken konkrét fejlesztési támogatásokról döntött a kormány.

Kérdések

A baloldali pártok nem vonták vissza a határozat javaslatukat, amiben a keleti vakcinákat támadják, mi erről a kormány véleménye?

Amikor arról beszélünk, hogy a baloldal oltásellenes, ezekre a kezdeményezésekre gondolunk. Mai napi az országgyűlés előtt van egy olyan határozat javaslat, ami betiltaná az egyébként rendelkezésre álló Szputnyik- és Sinopharm-vakcinát. Magyarország azért áll ilyen jól az európai oltási versenyben, mert sikerült 1 millió 800 ezer vakcinát első oltásként beadni. Ha megnézzük a statisztikákat, elmondhatjuk, hogy érdemi különbség a hatékonyságban a vakcinák között nincsen, ezért büszkék lehetünk arra, hogy Magyarország nem várt az Európai Unióra a vakcinabeszerzés tekintetében. Ennek köszönhetően kétszer annyi embert tudtunk beoltani eddig, mintha nem így tettünk volna. Sajnáljuk, hogy a baloldal nem az oltás felvételére biztat, hanem bizonytalanságot kelt.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Az LMP politikusa szerint az uniós támogatások nélkül recesszióba kerülne az ország, mit gondol erről?

Tényszerűen nem igaz ez az állítás, de ennél sokkal veszélyesebb az a gondolkodásmód, ami a felvetés mögött áll. Az Európai Uniótól nekünk járó pénzeket nem érdemes támogatásként felfogni, még ha időnként a nyelvi leegyszerűsítés miatt úgy is nevezzük őket. Az Európai Unióból nekünk járó pénzek azért illetik meg az országot, mert a közös piachoz csatlakoztunk. A piacainkat megnyitottuk lényegesen fejlettebb uniós országok előtt, ezért egy olyan versenyben kell helyt állnunk, amelyben nálunk jóval erősebb szereplők vesznek részt. Ez egy kölcsönösen előnyös helyzet. Magyarországnak még így is több előnye származik az Európai Unióba való csatlakozásból, mint amennyi hátránya van. Nem könyöradományról van szó, hanem Magyarországnak járó pénzről. Ma az Európai Unió összköltségvetése az a tagállami költségvetések 1%-a.

Magyar György fiának kinevezését Deutsch Tamás egy virtuális baloldali politikai aktivista kinevezésének nevezte, egyetért-e Deutsch Tamás szavaival?

Egy magyar állampolgárt sem szeretnék az alapján minősíteni, hogy egyetért-e a kormánnyal vagy sem. A baj az, hogy az Európai Biztosság ma jó eséllyel kizárólag magyar ellenzéki véleményeknek ad teret, s olyanokat alkalmaz, akik szélsőséges véleménnyel vannak Magyarországról. Ha az a kérdés, hogy lehet szétverni Európát, akkor az Európai Bizottságnak az ilyen döntései kicsiny tűszúrások az európai egység elérésével szembeni küzdelemben.

Nyolc baloldali kerületi önkormányzattal és a fővárosi önkormányzattal szemben is eljárást indított a Fővárosi Kormányhivatal, mert jogszabályellenesen emelték meg a lakosság terheit a kormányzati tilalom ellenére. Mit gondol erről?

Többször beszélünk arról a járvány alatt, hogy a költségek növelésére az önkormányzatoknak sincs lehetősége. Egy ilyen nehéz időszakban, amikor sokan elvesztették munkájukat, segíteni kell az embereknek, ezt szolgálta a hitelmoratórium is, ezt szolgálta, hogy a kormány sem érvényesített magasabb szolgáltatási, eljárási díjakat. Az önkormányzatokra is ez egy kötelező szabály, ezért az ezekre a szabályokra tekintettel nem lévő, jogellenesen eljáró önkormányzatokkal szemben a Fővárosi Kormányhivatal eljárást indított és ragaszkodunk ahhoz, hogy sem parkolási díj, sem lakbér, sem kommunális adó, sem gyermekétkeztetési, sem közterülethasználati díj emelésére jelenleg nincs mód. Ha visszatérünk a rendes jogrendre, akkor sem javasolnánk egy önkormányzatnak sem. Nem ez a költségek és díjak emelésének időszaka.

Mit szólnak Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségéhez?

A kormánynak nincs véleménye arról, az ellenzéknek, ki lesz a miniszterelnök-jelöltje. Ha az én személyes véleményem érdekes, akkor érdemben úgyis Gyurcsány Ferenc lesz. Dobrev Kláránál ez talán a legegyértelműbb.

Mennyire elégedettek a regisztráció ütemével? Tervez-e a kormány további lépéseket tenni az oltási kedv ösztönzésére?

A legfrissebb adatok szerint 4 millió 780 ezer regisztrált van, ehhez kell hozzáadni azt a 260 ezer embert, akit az egészségügyben, illetve a fegyveres testületeknél, idősotthonokban már regisztráció nélkül beoltottak. Így 5 millió fölötti az a szám, aki oltást kapott, illetve oltásra vár. Több mint 80%-uk jutott már oltáshoz.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

A Sinopharm-vakcinával kapcsolatban tervezik-e a harmadik oltás beadását? Miért engedélyezték, hogy időseknek is beadják ezt a vakcinát? Hatékonynak tartják-e? Nálunk ki a felelőse annak, ha mégse nyújtanak megfelelő védelmet? Mit gondolnak a WHO ezzel kapcsolatos véleményéről?

Miután az elmúlt 3 hétben a Sinopharmmal és a Pfizerrel kapcsolatban is felmerült, hogy harmadik oltást kellene adni, ezért Magyarország is vizsgálja mindig a vakcinákat. Mindenkit meg tudnak nyugtatni, hogy minden alapot nélkülöző ez az állítás. A helyzet, hogy ezek a vakcinák védettséget nyújtanak. A Semmelweis Egyetem által lefolytatott vizsgálat ezt teljes egyértelművé teszi. Az egyetem fogalmazása szerint a Sinopharm-vakcinák beadását követően kialakuló ellenanyagszint mértéke akár több százszorosa is lehet annak, mint amit egy átfertőzöttséggel megszerezhetünk, ezért – a híresztelésekkel ellentétben – nincs szükség a kínai oltóanyagnál 3. oltás felvételére. Nincs nagy különbség a vakcinák között, a védettség minden vakcinánál magas. Egyébként a Szputnyiknak a legjobbak az adatai.

Látnak-e összefüggést aközött, hogy nőni kezdett Budapesten a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának jelenléte és aközött, hogy lazítási intézkedéseket vezettek be, a fiatalok pedig tömegesen gyűltek össze a tereken?

Ezt folyamatosan vizsgáljuk. A fertőzöttség mértéke egyre csak csökken, köztük Budapest legtöbb kerületében is. A budai kerületekben, Debrecenben és Szolnokon volt növekedés. Nehéz azt megmondani, hogy a szolgáltatások újranyitása után miért pont ebben a két városban, illetve Budapest ezen részén történt változás. De nem látjuk, hogy a nyitásnak drámai negatív hatása lenne.

A KSH népesedési adatai szerint 70 éve nem volt ekkora különbség a születési és a halálozási adatok között, mint 2020-ban. Már 28 ezer áldozatnál járunk, ezek fényében sikeresnek ítélik-e a védekezést?

100 éve a spanyol nátha óta nem volt hasonló világjárvány. A tavalyi adatokat érdemes megnézni, Magyarország az Európai Unió országai között középmezőnyben van, ez az idei évre is remélhetőleg igaz lesz.

Miért nem ismerik el a hatóságok azokat az oltásokat, amiket magyar állampolgárok külföldön vettek fel?

Mert a külföldi igazolásoknak nincs pillanatnyilag egységes rendje. Azok az országok, amik valamilyen védettségi igazolványt kiállítanak, többnyire nem fogadnak el más védettségi igazolványokat. Mi annyival vagyunk előbbre, hogy Magyarországon kétoldalú megállapodásokat.

Hogyan juthat védettségi igazolványhoz az a magyar állampolgár, akit külföldön oltottak be, illetve hogyan juthat igazolványhoz az a kettős állampolgár, akit külföldön oltottak be?

A kettős állampolgárságnak Magyarország vonatkozásában nincs jelentősége, ugyanazt a diplomáciai védelmet élvezi egy kettős állampolgár is, hisz mi ennek csak a magyar oldalát nézzük. Az oltásoknál viszont nem ez számít, hanem az, hol kapta az oltást. Védettségi igazolványt pedig csak annak tudnak adni, aki itthon kapta meg az oltást. Hamarosan megnyitják a magyar lakcímmel rendelkező külföldiek számára az oltási lehetőséget, ők is kapnak majd védettségi igazolványt. Különböző igazolásokat adnak az egész világon, ezért van szükség arra, hogy az államokkal megállapodás jöjjön létre, amelyben fel lehet tüntetni, hogy milyen az adott ország oltási igazolása, onnantól kezdve ezeket Magyarországon el tudjuk fogadni.

Miért nem érkezik válasz a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügybejelentő űrlapokon történt panaszokra? Hogyan lehetne a folyamatot gyorsítani? Mennyi ebben az esetben az ügyintézési határidő?

Szeretnénk ha az általános ügyintézési határidőt nem kellene senkinek megvárnia. Jelentős volt az oltási igazolványokkal kapcsolatos észrevételek száma, ez a kormányhivataloknak nagy nehézséget jelentett, de arra kérték a kormányhivatalok vezetőit, hogy soron kívül foglalkozzanak ezekkel az ügyekkel. 1-2 héten belül megoldódnak ezek a problémák.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

A védettségi igazolás adatai közé bekerül-e az, hogy valaki megkapta-e a második oltást? Hogyan ellenőrzik ezt?

Az első oltást követően állítják ki a védettségi igazolványt és postázzák. Van, ahol 2-3 hét után érkezik meg az oltás, így sokan akkor kapják meg az igazolványt, amikor már a második oltást kell felvenniük. A kormány előtt van olyan előterjesztés, hogy a védettségi igazolvány érvényességét veszti. ha valaki a második oltást nem adatja be magának. Nincs lehetőség arra, hogy annak is igazolványa legyen, aki nem adatja be a második oltást.

Múlt pénteken azt közölték, hogy terheléses támadás érte a regisztrációs oldalt. Kivizsgálták-e mi történt, kik lehettek a támadók és miért pont múlt héten tették működésképtelenné a rendszert, mi lehetett a céljuk?

Rendőrségi nyomozás zajlik az ügyben. Sajnos, az elmúlt hónapokban sorozatosak voltak a járványügyi védekezést szolgáló oldalak elleni támadások.

Varga Tamás azt mondta, nálunk a nyár elejére meglesz a lakosság 70%-os átoltottsága. Ezt hogyan tudja elérni a kormány június elejére? Mikor előzzük meg Izraelt az átoltottsági statisztikában?

Ezt akkor tudja elérni a kormány, ha kampányokat indít az oltás buzdítására. Ha valaki ma regisztrál, két napon belül megkaphatja az oltását. Hamar elérhetnénk az 5 millió beoltottat, de ez attól függ, hányan regisztrálnak. Akik pedig regisztráltak, hajlandóak-e bármilyen vakcinát felvenni. A 70%-os átoltottság tűnik a maximumnak, ha a felnőtt lakosságot nézzük. Reális, hogy 8,6 millióig eljuthatunk, de 5 millió fölött már nehezebben fog menni az oltás, mert az oltási hajlandóság kisebb.

Kiemelt fejlesztési beruházássá nyilvánítja-e a kormányt a Fudant? A kormány miért határozott úgy, hogy Palkovics László csak állami tulajdonú területet határolja le a kínai egyetemre a diákvárosban?

Ha ilyen előterjesztés érkezik, a kormány készen áll arra, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítsa a Fudan megépítését. Mind a diákváros, mind az egyetemi kapacitás, amelyet korábban ígértünk, megépül. Lesznek kollégiumi férőhelyek. A Fudan Egyetemen Soros Györgytől kezdve Obamáig sokan tartottak előadást, a világ egyik legjobb egyeteme. Közös érdek, hogy minél több jó egyetem legyen Magyarországon.

A miniszterelnök azt mondta, nem globalista internacionalista, hanem nemzeti szemléletű egyetemet akart, ezért is nemzeti szemléletű kurátorokat kérnek fel. Az ideológiai szempont szerepet játszott az egyetemi modellváltásnál?

Ha ideológiai szempontnak tekinti valaki azt, hogy nemzeti szemléletű emberek kerüljenek nemzeti intézmények kuratóriumaiba, akkor igen, de egyébként pártpolitológiai értelemben vett ideológia nem játszott szerepet, ezért van ezekben a kuratóriumokban nagyon sok ismert és elismert szereplője a gazdaságnak.

Hadházy Ákos Adolf Hitlert és Orbán Viktort állította párhuzamba a közösségi oldalán. Önök szerint bocsánatot kell kérnie? Ez a megnyilvánulás belefér a politikai kultúrába?

Olyan régóta kívül van a politikai kultúra legmegengedőbb értelmezésén is az, amit a baloldal megenged, hogy nyilván nem fér bele. Hadházy Ákos saját véleménye szerint korábban a náci párt tagja volt.

Mit gondol a kormány arról, amit az egyik független képviselő tett közzé, miszerint a kormány az ellenzék közreműködésével arra játszik, hogy az emberek maguknak védettnek hitt állapotban összefertőzzék egymást, így a végén elhalasztható legyen a jövő évi választás?

Az elmúlt időszakban a politikában a járvánnyal összefüggésben orvosi kérdések kerültek előtérbe, így talán a képviselőasszonyon is lehet segíteni.

A top hazai munkaerőközvetítő cégek igencsak ígéretesnek tartják, ami a magyar munkaerőpiacon már most látszik. A prognózisok alapján mikorra állhat helyre a munkaerőpiac? Ezek a kedvező vélemények mit jelentenek a hazai gazdaságnak?

A márciusi adatokból azt látjuk, hogy az utolsó békeév, 2019 márciusa óta Magyarországon többen dolgoztak idén márciusban. Semmilyen strukturális leépülése nem volt a magyar gazdaságnak, ez annak a támogatási politikának köszönhető, amit a kormány folytatott. A szolgáltató szektor pedig gyorsan vissza fog épülni. A májusi adatok már valószínűleg kiugróan jó adatok lesznek az újranyitásnak köszönhetően, akár újabb rekordokat is tudunk majd dönteni.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

A lengyel elnök úgy nyilatkozott, Varsó támogatja Ukrajna NATO- és EU-csatlakozását, mit gondol erről a kormány? Befolyásolja-e ez a magyar–lengyel kapcsolatokat?

Nem befolyásolja, mert Magyarország Ukrajna EU-s tagságának legnagyobb támogatója volt. Magyarország oroszlánként harcolt az ukrán vízum liberalizációért, majd miután ezt elértük, az ukránok egy minden alapvető emberi jogi normával szembenálló nyelvtörvényt fogadtak el, ezért amíg ez nem változik, a NATO-val való párbeszédet blokkolni tudjuk. Az uniós csatlakozásnak pedig rövid távon Ukrajna esetében nincs realitása. Reméljük, mihamarabb megoldódik a vita a két állam között a nyelvtörvény kapcsán. Úgy tűnik, Ukrajna eddig erre nem állt készen.

Úgy tűnik, Ferencváros és Kispest polgármestere között vita alakult ki a Galvani levezető út kapcsán. Melyik polgármester álláspontját támogatná inkább a kormány?

Mi azt támogatjuk, hogy a Galvani híd épüljön meg. Ha ki kell jelöni egy útszakaszt, akkor lesznek olyanok, akik ennek nem fognak örülni. De ha a főváros egészének érdekeit nézzük, a Galvani híd megépítése szükséges. Budapest belvárosi forgalmát jelentősen mérsékelni tudná a híd. A kormány kész a 100 milliárdot meghaladó beruházást megvalósítani.

Budapest siralmas állapotban van, hajléktalan, ittas embereket látni az utcákon. Az autósok pedig a népligeti és Flórián téri felüljáró állapotára panaszkodnak, mert a lehulló betondarabok miatt veszélyben az ott elhaladók testi épsége, illetve kárt tesznek az ott lévő római kori műemlékekben is.

A főváros mostani vezetése szerint minden rendben van, de ha mégsem, az nem Karácsony Gergely hibája, hanem az előző főpolgármesteré. Hiába van a Flórián téri felújításról a szerződés aláírva, a főváros illetékesei a munka megkezdéséről még mindig nem gondoskodtak. Annyira leköti az ellenzéki előválasztás a fővárosi vezetés minden energiáját, hogy még a felelősségükről is megfeledkeznek?

Politikai kérdés is, hogy ki hogyan ítéli meg a főváros vezetésének teljesítményét. Miután úgy tűnik, a főpolgármester úr a főpolgármesteri tisztséget arra használja fel, hogy a miniszterelnök-jelölt lehessen, ezért érthető, miért van közlekedési dugó, több hajléktalan és több szemét. Szerintünk az lenne a jó, hogy – függetlenül attól, a főpolgármesternek milyen politikai ambíciói vannak, amelyek legitimek – ha szánna időt arra, hogy ezekkel a problémákkal is foglalkozzon.

Az EU most vasárnap indítja el a jövőről szóló vitát. Mi ezzel kapcsolatban a magyar kormány álláspontja? Szóba kerül-e a szuverenitás, a migráció kérdése és az őshonos kisebbségek védelme?

Természetesen Magyarország részt vesz ebben a vitában. Nem akarunk európai egyesült államokat, a kettő között kell megtalálni, hogy melyek azok a hatáskörök, amiket jobb, ha együtt gyakorlunk más tagállamokkal, és melyek azok, amikhez nincs közük. Magyarország a bevándorlást elutasítja, de sok fontos kérdés merül majd föl.

Mikor dönt a kormány a nyári táborok megtartásának lehetőségéről és annak feltételeiről?

Májusban.

Gondolkodik-e a kormány azon, hogy béremelést biztosít a fővárosi cégeknél dolgozóknak?

Gondolkozik-e a főváros azon, hogy az állami cégeknek valamilyen forrást biztosít erre a célra. A főváros a leggazdagabb önkormányzat, 120 milliárd forintnyi tartalékkal rendelkezik. Hasonló mozgástere egyik önkormányzatnak sincs, mint a fővárosnak.

Aki oltóponton kapta meg az oltását, kinél kell jelentkezni, ha 12 hétnél hamarabb szeretné megkapni a második oltást? Miért nem tudnak erről a lehetőségről a háziorvosok és az oltópontok?

Ahol először kapta az oltást, ugyanott kell jelentkezni. E-mailben is lehet jelezni, aztán az oltóorvosnak a feladata ezt megszervezni, ha valaki a 12 hétnél korábban tart igényt az oltásra.

A 18 év felettiek Pfizer-oltás iránti nagy érdeklődést látva miért nem teszik későbbre a 16-18 évesek oltási kampányát? Miért kerül hátrébb a sorrendben egy 19 éves, mint az a 18 éves, aki most regisztrálhat és a jövő héten meg is kaphatja az oltását?

Világos oltási protokoll van. A 18 éven feletti bármilyen oltóanyaggal oltható, a 18 év alatti pedig csak Pfizerrel pillanatnyilag.

Mikorra lehet meg az 5 millió beoltott és mikorra a 6 millió?

Ez attól függ, mennyien oltatják be magukat. Az 5 millió beoltotthoz szükséges oltóanyag ma is rendelkezésre áll. A héten is elérhető lenne az 5 millió beoltott, ha minden vakcinát elfogadnának az emberek, de csak lassabban tudunk haladni emiatt. Májusban el tudjuk érni az 5 milliót, ha napi 30-40 ezer beoltottal számolunk, ezt követően pedig a 6 millió beoltott elérése csak az oltási hajlandóságtól függ.

Azoknak a diákoknak, akik a héten a kötelező karantén miatt nem írhatták meg az érettségit, lesz-e lehetőségük a szóbeli érettségi idején letenni az írásbeli érettségit hamarabb, mint a rendeletben megszabott októberi időpont?

Aki teheti, írja meg az érettségit. Meglátjuk, mennyien lesznek abban a helyzetben, hogy ennek a kötelezettségnek nem tudnak eleget tenni. Az operatív törzs foglalkozik az üggyel.

Ellenzéki politikusok felvetették, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítása miatt veszélybe kerülhet az előválasztás megszervezése. Elképzelhető-e, hogy még ősszel is meghosszabbítják a veszélyhelyzetet?

Nem látok ilyen veszélyt. Egy világjárvány közepette nehéz megmondani, mi jöhet még. De ha új mutáns nem tűnik fel, nyárra visszatér a teljesen szabad élet. Az előválasztás nem a mi ügyünk, mi ezt befolyásolni, korlátozni nem akarjuk.

Tesztelték a Fidesz-frakció tagjait, miután Becsó Zsolt országgyűlési képviselőről kiderült, hogy fertőzötten vett részt az országgyűlés április 26-27-i ülésnapjain? Jelezte-e Becsó Zsolt a frakcióvezetőnek, hogy koronavírusra utaló tüneteket észlel magán? Mikor jelezte a frakciónak, hogy pozitív lett a tesztje?

Számtalan megalapozatlan vád, nyílt hazugság jelent meg a baloldali sajtóban. A frakció tagjai közül mindenki maximálisan felelősségteljes magatartást tanúsít. Becsó Zsolt április 27-én délután szavazás után vett részt tesztelésen és rá 1-2 napra tudta meg a teszt eredményét, ezt jelezte is. Semmilyen információja nem lehetett arról, amikor az országgyűlési szavazáson részt vett.

Mi indokolja, hogy továbbra se lehet képviselő-testületi és bizottsági üléseket tartani?

A rendkívüli jogrendben nem lehet képviselő-testületi üléseket tartani, ez van a katasztrófavédelmi törvényben. A rendszerváltás óta nem kellett használni ezt a törvényt, amit majd felülvizsgálnak.

Több külföldi állampolgárságú személy jelezte az elmúlt hetekben, hogy bár évek óta Magyarországon élnek, letepeledtek, itt dolgoznak, taj-számmal, lakcímkártyával rendelkeznek, az oltás után nem kaptak védettségi igazolványt. Ezzel pedig elvágták őket azoktól a lehetőségektől, amiket a négymillió beoltott után a védettségi igazolvánnyal rendelkező lakosok élvezhetnek (vendéglátóhelyek belterei, mozik, színházak, fürdők, sportesemények, könyvtárak, stb.) Mi ennek az oka?

A Magyarországon élő, dolgozó, taj-számmal rendelkező külföldi állampolgárok nem kaphatnak védettségi igazolványt az oltás után? Ha így van, miért nem kaphatnak? A rendszer nem tudja kezelni a nem magyar személyi igazolványokat? Ha így van, mit tesznek ennek kiküszöbölésére, és mikorra várható ennek a megoldása és az eddig elmaradt védettségi igazolványok kiküldése?

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Annyiban nem világos a kérdés, hogy a Magyarországon élő külföldiek mostantól regisztrálhatnak az oltásra, igaz, időpontot nem tudnak még foglalni egy technikai hiba miatt, ezen dolgoznak az informatikusok. Így eddig ez a probléma nem állhatott elő, hacsak valaki nem jogellenesen kapott oltást.

Az új egészségügyi törvény miatt a nőgyógyászok és az endormetriózis-specialisták egy jó része a magánpraxist választotta, így a műtéti várólisták megint kivárhatatlanokká váltak. Magánúton egy ilyen műtét minimum félmillió forintnál kezdődik.

Hogyan egyeztethető össze a kormány családbarát politikájával, hogy az új egészségügyi törvénynek köszönhetően ilyen lehetetlen helyzetbe hozza azokat a nőket, akiknek a gyermekvállalását ez a betegség gátolja? Kedden a Fidesz-képviselők távolmaradása miatt határozatképtelenné vált az az ülést, ahol többek között erről is tárgyaltak volna. A Fidesznek nem fontos az endometriózisban szenvedő nők ügye? Ha fontos, akkor miért nem hajlandó érdemben tárgyalni a témáról?

Az állam évente egymilliárd forintot fordít az endometriózisos kezelésekre. Ennek fele-fele aránya a gyógyszertámogatás és a kórházi finanszírozása egy-egy kezelésnek. Az állami szférában négy kórház is végez ilyen ellátást. A járványhelyzet alatt sok a halasztható műtét, így ez későbbre tolódik, de igyekszenek pótolni ezeket a műtéteket. A kormány mindent megtesz azért, hogy minden olyan pár, aki gyermeket szeretne, élni tudjon ezzel a kezeléssel.

Van-e kormánynak terve arra, hogyan állítsa helyre az egészségügyet a járvány után, hogyan fogadja a nem Covid-betegeket?

Abban az időszakban vagyunk, amikor az egészségügy kezd visszaállni a normális működésre. A szűrővizsgálatok már folyamatban vannak. Az egynapos sebészeti ellátásokhoz négymillió beoltottnál tértünk vissza, ezzel megkezdődött a várólisták csökkentése is. Négy és félmillió oltottnál az elektív műtéteket is újraindítják, ötmillió oltottnál a rehabilitáció is újraindul, illetve a látogatási tilalmat is ekkor oldják fel.

Szerbiában pénzt fizetnek a beoltottaknak, tervez-e hasonló lépést a kormány?

Ma a többletjogokat az oltás biztosít és az oltás ingyenes. Jutalomfizetés nem szükséges.

A teraszokon nem írják elő a védettségi igazolvány meglétét, ennek ellenére nincs távolságtartási kötelezettség az asztalok között. Terveznek-e szigorítást ezen a téren?

A Magyar Turisztikai Ügynökség kiadott egy tájékoztató ajánlást, azt kéri a vendéglátóktól, hogy ezt tartsák be.

Mikor jelenik meg az a rendelet, amiben szabályozzák, hogy kik kapnak kivételt az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényben szereplő állami és magánellátás közötti összeférhetetlenségi szabálya alól?

A járványt követően az összes részletkérdést tisztázni lehet, kevés ilyen maradt. Biztos, hogy az orvosi munkát nagyon átalakítja a törvény, erről a járvány után döntenek.

Mikor nyílhatnak új oltópontok nem egészségügyi intézményekben is?

Nagyobb változást nem tervezünk, az oltópontok maradnak az egészségügyi intézményekben, kivétel az oltóbuszok.

Taj-szám hiányában a koronavirus.gov.hu-n lehet regisztrálni az oltásra, viszont az eeszt rendszere továbbra is taj-számot kér, hogy időpontot lehessen foglalni. Hogyan hidalják át ezt a problémát?

Ez egy sajnálatos hiba, amin igyekeznek dolgozni. Indokolt, hogy az informatikai rendszert úgy módosítsák, hogy ne kelljen taj-számot beírni, ez a külföldről regisztrálók számára lenne fontos főképp.

A vakok és gyengénlátók nem tudják igényben venni az eeszt rendszerét, az űrlap ugyanis hibás. Mikor javítják ki?

Erről nem tudtunk eddig, a kérést továbbítottam a Belügyminisztériumnak. Reméljük, a lehető leghamarabb sikerül kijavítani a hibát.

Magyarország hogy áll az uniós zöld igazolványhoz? Milyen jogi és technikai előkészületek történtek?

Nem fogadták el azt a jogszabályt, ami a zöld igazolványt szabályozná. Egy párbeszéd van a tanács és az Európai Parlament között, ha ennek lesz eredménye és lesz jogszabály, ami ebből ránk nézve kötelező, azt megtesszük.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Milyen szabályozást tervez a kormány a zenés-táncos rendezvényekkel kapcsolatban. Hány beoltott után lehet majd koncertre, fesztiválra menni?

Ötmillió után reális. Sok kérdés érkezik az esküvőkkel, lagzikkal kapcsolatban. A kormány ezt sokszor megvitatta, de 5 millió beoltott alatt az esküvők megtartása kockázatos. Május vége felé érhető el az 5 millió beoltott.

kormanyinfo, blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Az Amerikában élő üzletasszonynak jócskán megváltozott az arca! .. Neked tetszik?

Vajna Tímea november 30-án ünnepelte a 41. születésnapját, és vitathatatlanul igencsak mozgalmas időszakot tudhat maga mögött. Könnyekből és nevetésből...

Újabb vonalon vezeti be a MÁV a meghökkentő közlekedési rendet

Csak akkor áll meg a vonat, ha van le- vagy felszálló utas. A Tatabánya-Oroszlány vonalon is bevezeti vasúttársaság a...

Átadták a díjakat: Ők az idei Prima Primissimák! .. Gratulálunk a kimagasló szellemi-, művészeti-, tudományos- és sporttevékenységhez!

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány...

A hétvége időjárási előrejelzése: lesz havazás, lehűlés, napsütés, melegedés, .. szóval lesz minden, a frontérzékenyek szenvedni fognak..

Szombaton még lesz mindenféle csapadék, vasárnap már sok napsütés. Az Időkép előrejelzése szerint nyugat felől újra elkezd esni egyre több helyen...