10 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

Korlátozhatók a házhozszállítások a fizikai boltok érdekében?

Dátum:

Megosztás:

Korlátozhatók a házhozszállítások a fizikai boltok érdekében?

A koronavírus-járvány hatásaként a globális online kereskedelem dinamikus növekedéséről beszélhetünk, mégis létrejöhetnek olyan intézkedések, amelyek az online forgalom fékezésére tesznek kísérletet; egy új jogszabály segítségével szabályoznák és korlátoznák a házhoz szállítások lehetséges kézbesítési időpontjait.

A katalán Munkaügyi Minisztérium szerint ez a régióban tapasztalható e-kereskedelmi növekedés fokozott nyomást gyakorolt a szállító cégekre. Másrészt az online értékesítési és szállítási lehetőségek végtelen áradata árt azoknak a hagyományos üzleteknek, amelyek nem tudnak lépést tartani a vásárlói igényekkel. A törvény célja ennek véget vetni.

Felvetődik a kérdés, hogy a katalán törekvés egyedi eset marad, vagy netalán egyfajta tendencia jelenik meg a fizikai boltok védelmében. Az általános vélekedés szerint a hagyományos boltok és a webáruházak egyazon piac szereplői, amelyek esetében egy ilyen jellegű szabályozás a piaci versenybe történő beavatkozást jelenti.

Egyes közgazdászok egyenesen életveszélyesnek minősítették a katalán döntéshozatal törekvését, hiszen az európai kormányok sokéves stratégiai tevékenységével megy szembe. Érdemes emlékezni, korábban a német Real.de, a francia CDiscount, az olasz ePrice és a román eMAG jelentette be, hogy közös platformot épít a piacok védelme érdekében. Emellett a kormányzatok is kiveszik a részüket a piac védelmében; több országban tervezik webadó bevezetését, ami kizárólag a legnagyobb forgalommal rendelkező globális szereplőket sújtaná. Ezzel szemben a katalán rendelkezés épp a helyi webáruházakat érintené a legérzékenyebben, védtelenné téve a piacot az Amazon, az eBay, az Amazon és a többiek hódításával szemben.

A törvényhozás a tervezetet igyekezett zöld köntösbe csomagolni: amennyiben a törvényt jóváhagyják, a szállító cégeket is kötelezhetik környezetbarát járművek használatára, illetve szabályozhatók lesznek a munkakörülmények a raktárakban és az üzletekben is.

Magyarország esetében nincs hír hasonló intézkedésről. A hazai e-kereskedelem 2021-es növekedése mintegy 32,4%-ra tehető; ez hozzávetőlegesen kétszeres ütemű bővülés a koronavírus-járványt megelőző esztendők növekedéséhez képest. A GKI Digital jelentése szerint a piac mintegy 1203 milliárd forintos forgalommal zárta a tavalyi évet. Továbbra is az Extreme Digital és az eMAG által alkotott páros a legmeghatározóbb szereplő; a forgalmi előnye mellett a szolgáltatásfejlesztés is ennél a vállalatnál tekinthető a legsikeresebbnek. Már az ország tizenkilenc megyéjében érhetők el az eMAG easybox csomagautomaták, amelyek kényelmes átvételt tesznek lehetővé a nap 24 órájában.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

[email protected]ódj meg, Elon Musk – a milliárdos kiakasztotta az ukránokat!

Teljesen kiakadtak az ukránok Elon Musk legutóbbi nyilatkozata kapcsán, amelyben az orosz-ukrán háború lehetséges végkimenetelét latolgatja. Ő úgy véli: –...

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó (2.)

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Barátnőmtől lestem el az alapos zuhanypucolás titkát! Próbáld ki te is, nem fogsz csalódni – videó

Ezzel az egyszerű módszerrel jelentősen felgyorsítható a folyamat Kacie Stephens ausztrál takarítónő a Tiktokon mutatja be követőinek a tisztítás...

Pentagon: Ukrajna képes megtámadni a Krímet amerikai fegyverekkel

Laura Cooper a HIMARS rakétavető rendszerekre hivatkozik. Az Egyesült Államok úgy véli, hogy az Ukrajnába szállított HIMARS rakétavető rendszer...