13.3 C
Budapest
2022. október. 1. szombat

Korábban soha nem látott csillagra bukkantak..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az űr tele van meglepetésekkel, jó példa arra az a csillag, amelynek valójában nem kellene léteznie. Az ilyen csillagok régóta elkerülik a felfedezést, valószínűleg azért, mert nagyon gyorsan fejlődnek, és viszonylag rövid életűek.

Az Astronomy & Astrophysics folyóiratban megjelent új kutatás egy újfajta csillagot ír le, amely két fehér törpe egyesülésével született, egy olyan esemény során, amelyhez inkább a pusztulás, mintsem a teremtés képzete kapcsolódik

– írja a Gizmodo. Lidia Oskinova csillagász, a Potsdami Egyetem társszerzője cikkében megjegyzi, hogy az IRAS 00500 + 6713 nevű rendszer 2019-ben már felhívta magára a csillagászok figyelmét.

Ez a furcsa égitest a csillagászoknak új bizonyítékokkal szolgálhat lehetséges forgatókönyvekhez, amelyekben a szupernóvaszerű robbanások eredményeképp nem pusztul el a felrobbanó tárgy

– mondta Josiah Schwab, az UC Santa Cruz elméleti asztrofizikusa.

A fehér törpék halott csillagok sűrű maradványai. Törpepárok gyakran ütköznek, ami egy nagy csillagrobbanást eredményez, ezt nevezik 1a típusú szupernóvának, és ez történt az IRAS 00500 + 6713 esetében is. Itt a robbanás azonban nem volt elég erős ahhoz, hogy megsemmisítse a rendszer, sőt, helyette egy ismeretlen típusú égi tárgy alakult ki az új kutatás szerint.

Az, hogy az IRAS 00500 + 6713 valamilyen módon eltér más rendszerektől, már kiderült a 2019-es leíráskor. A rendszer egy J005311 nevű szuper forró központi csillagból áll, amelyet forró gázzal és porral töltött köd vesz körül. A csillag rengeteg oxigént és szenet tartalmaz, a csillagszél sebessége azonban eltér a megszokottól. A Gizmodónak küldött e-mailjében Oskinova jelezte, még soha nem láttak ilyen tárgyat.

Az objektum ugyanis, amelyet infravörös fényben vizsgáltak, túl fényesnek tűnik ahhoz, hogy fehér törpe legyen.

Az objektumot az Európai Űrügynökség XMM-Newton űrtávcsőjével vizsgálva Oskinova és munkatársai észlelték, hogy a köd ragyogóan ragyog a röntgensugarakban.

„Röntgenmegfigyeléseink lehetővé tették a köd kémiai összetételének meghatározását, és jóval több információhoz jutottunk a központi csillag kémiai összetételéről”

– mondta Oskinova. „Megállapítottuk, hogy a rendszer sok neont, szilíciumot és ként tartalmaz.

A röntgensugárzásból az is kiderült, hogy a köd néhány millió fokos hőmérsékletű, nagyon forró gázzal töltött, és a központi csillag is röntgensugarakat bocsát ki.”

Az elméleti modellezés szerint az objektum két fehér törpe összefutásának eredménye. A nehezebb fehér törpe magához húzta az anyagot könnyebb társától, ami végül szupernóva-robbanást váltott ki, ami azonban túl gyenge volt ahhoz, hogy teljesen elpusztítsa a rendszert. Ahhoz azonban a robbanás elég erős volt, hogy jelentős mennyiségű anyagot dobódjon ki a térbe. Oskinova és munkatársai úgy vélik, a neonban gazdag köd ez a kidobott anyag, valamint, hogy egy objektumnak sikerült túlélnie a gyenge szupernóvát, és a ma látott csillaggá fejlődött.

„Az IRAS 00500 + 6713 egy újonnan felfedezett égitest. Más hasonló tulajdonságú tárgyakról nincs tudomásunk. Nagyon szokatlan csillagnak nevezhetjük” – mondta Oskinova.

A csapat az objektum tömegét nem tudta meghatározni, nagy fényereje azonban összevethető egy 1,4 naptömegnél nehezebb tárggyal, amely a fehér törpe kategória felső határa.

Schwab szerint az új röntgenadatok és az azt követő elemzések bővítik ismereteinket az objektum kémiai összetételéről.

„Az eredmények alapján az oxigén-neon fehér törpe és a szénfúzió előfordulása együtt megerősíti, hogy ez a bizonyos objektum két fehér törpe egyesülésének masszív maradványa”

– hangsúlyozta.

A jövőben mind elméleti modellezésre, mind pedig a köd megfigyelésére lesz szükség a szokatlan csillagot előidéző ​​robbanás természetének teljes megértéséhez – mondta Schwab. Úgy tűnik, az újfajta csillag mellett a kutatók egy teljesen új típusú szupernóva-robbanást figyeltek meg.

Érdekes módon Oskinova arra számít, hogy ezek az objektumok amúgy meglehetősen gyakoriak a galaxisunkban. Az ilyen csillagok régóta elkerülik a felfedezést, valószínűleg azért, mert nagyon gyorsan fejlődnek, és viszonylag rövid életűek.

Ezt alátámasztja, hogy az IRAS 00500 + 6713 várhatóan a következő 1000 évben neutroncsillaggá omlik össze. Ezt „egy másik, második szupernóva kíséri majd” – tette hozzá Oskinova.

hirado

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megkezdődött a nyomozás a Schobert Norbiékat gyalázó Facebook-csoport ellen..

Mint arról korábban beszámoltunk, Schobert Norbert megelégelte, hogy éveken keresztül őt és családját pocskondiázzák A nagy Norbiréka nevezetű...

Autó égett az M5-ösön, Kecskemét közelében

Kigyulladt egy autó Kecskemét közelében, az M5-ös autópályán. Egy személyautó motortere és műszerfala égett az M5-ös autópálya 93-as és...

Tinik előtt végzett önkielégítést az ismert festőművész – Érthetetlen, miért nem vették őrizetbe B. Tamást (18+)

Hátborzongató, da sajnos, igaz történés: A városszerte ismert hobó festőművészből órák alatt közellenséggé vált B. Tamás Nagykőrösön, ahol...

Egyre nagyobb a baj a Gazprommal: veszélyben az utolsó, Magyarországra tartó gázvezeték is – Megszólalt a külügy..

A Gazprom belengette, hogy leállíthatja az utolsó, Magyarországra tartó gázvezetékét is. A Gazprom belengette hogy leállíthatja az utolsó, Magyarországra...