10.2 C
Budapest
2023. március. 30. csütörtök

Könyörtelenül ismétlődnek az iskolai lövöldözések az Egyesült Államokban

Dátum:

Megosztás:

Az Egyesült Államok az egyetlen fejlett ország a világon, ahol reménytelenül ismétlődnek az iskolai lövöldözések – írta az AFP francia hírügynökség a pénteki texasi gimnáziumi lövöldözés kapcsán.

Videóról készült felvétel mentő- és tűzoltóautókról a texasi Santa Fé város középiskolájánál, ahol egy lövöldözés során legkevesebb nyolc embert életét vesztette és többen megsérültek 2018. május 18-án. (MTI/AP/KTRK-TV ABC13)

Legalább nyolc, de egyes jelentések szerint tíz halálos áldozata van a texasi Santa Fé városka középiskolájában helyi idő szerint péntek reggel elkövetett lövöldözésnek, többen megsebesültek. Két diákot letartóztattak, egyikük a gyanúsított. Egyelőre nem közölték, hogy a halottak többsége diák-e . A lövöldözés helyi idő szerint reggel nyolc órakor az iskola egyik tantermében, óra közben tört ki.

Péntek este egy amerikai középiskolánál, Georgia államban történt újabb lövöldözés, amelynek során egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült – tudatta a helyi rendőrség.

A Clayton megyei rendőrség tájékoztatása szerint a lövöldözés a Mount Zion nevű gimnázium parkolójában történt, de sem az elkövető, sem az áldozatok nem oda jártak. A gyanúsított és a meggyilkolt, illetve sérült áldozat is a szomszédos Perry Oktatási Központ évzáróján vett részt, amely inkább szakiskolának tekinthető.

Egyre kevésbé védettek az amerikai iskolák

A lőfegyverek elterjedése ellen küzdő Everytown for Gun Safety nevű New York-i civil szervezet szerint hetente történik iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban. Az amerikai iskolák egyre kevésbé védettek a fegyveres erőszakkal szemben, és az amerikaiak fatalistának tűnnek.

Gyakoriságuk miatt a lövöldözések nem szerepelnek a hazai lapok címoldalán.

Két millióan tüntettek a fegyvertartás szigorítása mellett márciusban

A The Washington Post által fenntartott, naprakész adatbázis szerint több mint 214 ezer amerikai általános és középiskolai diák szembesült már 1999 óta lövöldözéssel a tanórán. Legalább 139 gyermek, tanár és mások haltak meg iskolai lövöldözésben ugyanezen időszak alatt.

Ezek a tragédiák rendszerint hiábavaló vitákba torkollnak arról, hogy el kell-e látni minden iskolát biztonsági kapukkal, illetve épp ellenkezőleg, fel kell-e fegyverezni  a tanárokat?

Februárban egy fiatalember 17 embert ölt meg félautomata fegyverrel egykori gimnáziumában Floridában.

Ez a sokadik tragédia a fiatalok fellépése nyomán országos fellépést váltott ki a lőfegyverekről szóló jogszabályok szigorítását követelve. Március 24-én országos megmozdulást tartottak: két millióan tüntettek az Egyesült Államokban és külföldön a fegyvertartás szigorítása mellett.

A megmozdulásban részt vevő több százezer diák a „tömeges lövöldözés nemzedéke”, illetve a coloradói iskola nyomán, ahol 1999-ben két diák 12 társát és egyik tanárát lőtte le, „Columbine-nemzedék” néven vált ismertté.

Rendőrségi és katonai járművek zárják le az utat a texasi Santa Fé város középiskolájánál 2018. május 18-án. (MTI/EPA/Matt Peterson)

Semmi sem változott a törvényhozásban

A törvényhozásban azonban semmi sem változott, egyes szövetségi államokban meghozott igencsak korlátozott intézkedéseken kívül. Donald Trump amerikai elnök lényegében azt javasolta, hogy fegyverezzék fel a tanárokat.

Az iskolai lövöldözés meghatározása forrásonként különböző, ezért különböző adatok vannak az ilyen eseményekről. Az azonban bizonyos, hogy a hasonló esetek előfordulása az Egyesült Államokban jóval gyakoribb, mint más fejlett országokban, és a tendencia hosszútávon aggasztó.

Az iskolákban elkövetett lövöldözéseknek van a legtöbb halálos áldozata

A 2000 és 2013 közötti időszak lövöldözőiről szóló tanulmányában a szövetségi rendőrség megállapította, hogy növekedett az ilyen események száma. Az esetek 70 százalékban öt perc vagy még kevesebb idő alatt történt végzetes cselekmény, ami által viszonylagossá válik a rendvédelmi erők reagálása. Az esetek 24,4 százalékában pedig iskolai környezetben történt lövöldözés.

A főiskolában vagy gimnáziumban lövöldözők a regisztrált esetek többségében az intézmény hallgatói. Ez történt a pénteki Santa Fé-i lövöldözésben is. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint általában az iskolában elkövetett lövöldözéseknek van a legtöbb halálos áldozata.

Szülők vigasztalják gyermeküket a texasi Santa Fé város középiskolájában 2018. május 18-án. (MTI/AP/David J. Phillip)

Több ilyen támadás hosszú időre sokkolta Amerikát. Ilyen volt az 1999-ben a Columbine középiskolában elkövetett mészárlás, az 2007. évi virginiai műszaki egyetemi lövöldözés, illetve a 2012-ben a connecticuti Sandy Hook általános iskolában elkövetett vérfürdő, amelyben 20 kisgyermeket lőttek agyon.

A Sandy Hookban elkövetett mészárlás óta gyakoriakká váltak az iskolákban riadók és a felkészülési gyakorlatok.

Forrás: MTI, Hirado.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Somogyi Erika: jó ebédhez szól a nóta – videó

Jó étvágyat kívánunk! https://www.youtube.com/watch?v=BFlZvpoSH-Q YouTube Hirmagazin.eu

Itt vannak Oroszország békefeltételei

Oroszország részletezte azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén véget érhet a háború. Moszkva csak saját feltételei mentén hajlandó békét...

A drágulással kapcsolatban is üzent a magyar vásárlóknak a Tesco-vezér

Pálinkás Zsolt szerint tetőzött az élelmiszerárak inflációja, Magyarország pedig jó hely üzletelni. .. Hogy aztán ez mit is jelent,...

Tovább csökkenti a trappista árát az egyik legnagyobb bolt – érdemes várni hétfőig a vásárlással

Újabb húsz százalékkal lesz olcsóbb a magyarok kedvenc sajtja. Borítékolható, hogy nem marad el a válasz a többi...