25.1 C
Budapest
2023. szeptember. 29. péntek

Kompenzációt kérnek a kormánytól a nyugdíjasok: ekkor jöhet az emelés? – videó

Dátum:

Megosztás:

A nyugdíjasok nyár elejéig a járandóságuk kompenzációját szeretnék kérni, de a kormány egyelőre nem nyilatkozott ez ügyben. Mindeközben az árak nem mutatnak szignifikáns csökkenést. Sokan úgy látják, feleennyibe került az élelmiszer két évvel ezelőtt.

Jó pár időskorút megkérdezett az RTL híradója, hogyan vélekednek az árakról, mire futja a jelenlegi nyugdíjból. Többen panaszkodtak arról, egy-két éve kétszer ennyit tudtak venni ugyanannyiért, mint amennyit most a hétvégi bevásárlás alkalmával elkölthetnek.

A legfrissebb hírek itt!

Két-háromszáz forinttal olcsóbb volt minden, mint most, ami van. Megint emeltek árakat. Simán, lazán

– nyilatkozta egy hölgy a riporternek, mit észlelt az elmúlt hetekben.

A KSH adatai szerint a múlt hónapban az infláció még mindig meghaladta a 25%-ot, Egészen pontosan 25,2%-kal emelkedtek az árak átlagosan az előző év hasonló időszakához képest.

Az úgynevezett „nyugdíjas infláció”, tehát a járandóságból élők által jellemzően vásárolt termékek és szolgáltatások ára általánosságban 26,7%-kal nőtt. Ilyen költség tényező a rezsi, az energia, az élelmiszer – ezek drágultak a legnagyobb mértékben.

A kormány a nyugdíjakat az év elején 15%-os éves inflációra számítva emelte meg. A folyamatos drágulás miatt ez a korrekció már most kevésnek bizonyul. Ehhez képest jelenleg az a tényállás – a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján –, hogy idén akár 20%-is lehet az éves fogyasztói árindex.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának elnöke úgy véli, minél előbb kiigazításra lenne szükség.

„Az infláció nagyon lassú csökkenése miatt további 3% nyugdíjemelésre lenne szükség minél előbb. Mondjuk legkésőbb júniusban. Meglátjuk utána, év végéig milyen egyéb korrekcióra van még szükség” – mondta Juhász László, a szervezet elnöke.

A Portfólió elemzője szerint jelenleg nem úgy áll a kormány költségvetése nem úgy áll – az első három hónap eredményei alapján –, hogy akár júniusban megtalálják erre a célra a 200-250 milliárd forintot, ami a nyugdíjasok kompenzálásához szükséges.

A kormány nem válaszolt az RTL kérdésére, terveznek-e év közbeni kompenzációt. Annyit megírtak válaszként: A 2023-as költségvetés „minden forrást biztosít a nyugdíjak értékállóságának megőrzéséhez” – jelzett vissza a Híradónak a Pénzügyminisztérium.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

How to see the Harvest Moon, the final supermoon of 2023, rise this weekend

The famous Harvest Moon — the final supermoon of 2023 — will be the first full moon of...

Erősemberek: Kontás Csaba élete első világbajnokságán bizonyított

A 14. helyet szerezte meg élete első világbajnokságán az U105 kilogrammban versenyző komáromi erősember, Kontás Csaba. A sportoló...

Szeptember 29. – A Szív világnapja

Tegyen azért, hogy megóvja szíve egészségét! A szívünknek is szüksége van a törődésre és a szeretetre. Ezért ugyanúgy ahogy...

Hizlalnak-e a sós nassolnivalók?

A legtöbb esetben értékes alapanyagokból készülnek a legkedveltebb nasik Budapest, 2023. szeptember 29.  – A sós nassolnivalókat előszeretettel fogyasztják...