15 C
Budapest
2024. február. 27. kedd

Komoly veszteséget okozott az unió költségvetésben a Brexit

Dátum:

Megosztás:

Megoszlottak a tagállamok vezetőinek véleménye a következő időszakra vonatkozó uniós büdzséről.

Az idei költségvetési tárgyalásokat nehezítette az Egyesült Királyság kilépése az unióból, hiszen így eggyel kevesebb nettó befizetője lett az Európai Uniónak. Eközben jövő hónap végén lejár az embercsempészet felszámolása érdekében indított Sofia nevű földközi-tengeri uniós haditengerészeti művelet mandátuma, amit nem hosszabbítanak meg, hanem egy új műveletet indítanak. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

Az Európai Parlament (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

A következő, 2021 és 2027 közötti időszakara szóló, hosszú távú európai uniós költségvetésről tárgyaltak a héten a tagországok állam-, illetve kormányfői Brüsszelben, az Európai Tanács rendkívüli ülésén.

A büdzsé a korábbiaknál is jobban megosztotta a huszonhét tagállamot az eltérő prioritások és Nagy-Britannia kilépése miatt, hiszen kevesebb az elosztható pénz, miközben az új Európai Bizottság többet szeretne költeni mindenek előtt a klímaváltozásra és a migrációs ügyekre.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a hétévente zajló költségvetési tárgyalások az unió előtt álló újabb kihívások miatt minden alkalommal egyre bonyolultabbá válnak.

Sofia helyett újabb hadműveletet indítanak

A jövő hónap végén jár le az embercsempészet felszámolása érdekében indított Sophia földközi-tengeri uniós haditengerészeti művelet mandátuma, amit nem hosszabbítanak meg, hanem egy új műveletet indítanak.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta, a Sophia működése csak részben mondható eredményesnek, hiszen szinte átalakult migránsszállító hajóvá. Hozzátette, ennek az az oka, hogy minden hajónak alapvető kötelessége, hogy a tengeren bajba jutott embereken segítsen, kimentse őket.

Kis-Benedek József elmondta, a Sophia 2015 óta működik, ezalatt legénysége közel negyvenötezer migránst mentett ki a tengerből, illetve száznegyven embercsempészt fogott el, és adott át bíróságoknak.

Az új művelet fontos feladata lesz, hogy megakadályozza a fegyverszállítmányok eljuttatását Líbiába. Hozzátette, egy későbbi szakaszban pedig szorosabbra fogják vonni a gyűrűt Líbia körül, ellenőrizni fogják azokat a hajókat, amelyek a Begáli-öbölben horgonyoznak le” – mondta Kis-Benedek József.

Hirado, kossuth Rádió, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Rövidesen tisztázódhat egy fontos dolog a kegyelmi ügy kapcsán

Hamarosan lezárul a vizsgálat, mely azt hivatott kideríteni, hogyan kerülhetett bele a Kúriai Döntések című folyóiratba a kegyelmi...

Rémálom Piliscséven: buszsofőr manőverezett a sínen, amikor jött a vonat – videó

A sorompót is letörő sofőrnek nagy szerencséje volt, mert még pont át tudott hajtani az állomásra érkező vonat...

Végre egy nagyon jó hír a Windows 11-et használóknak

A frissítéseknél jön a könnyítés. Már teszteli a Microsoft a Windows 11 várhatóan idén ősszel befutó 24H2 főverziójában érkező...