1.1 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Költő, programozó, randiguru, szakács és sok minden más, egyben: Vajon letaszíthatja trónjáról a Google-t a ChatGPT, azaz a mesterséges intelligencia?

Dátum:

Megosztás:

Ha információra van szükségünk, a Google-t hívjuk segítségül. A ChatGPT azonban válaszokkal szolgál, nem csak adatokkal, mégpedig emberi stílusban.

A mesterséges intelligencia alapjában változtathatja meg, ahogy keresünk az interneten és ahogy az adatokat fogyasztjuk.

Az internetet letarolta az OpenAI ChatGPT nevű mesterséges intelligencia szoftvere, amely alapjában véve változtathatja meg, hogyan is tekintünk az AI-ra a jövőben.

Two opponents facing each other. Conflict. People talk face to face. The concept of rivalry. Abstract digital human head made from dots. 3d vector illustration for banner, poster, cover or brochure. mesterséges intelligencia, mi, robot
Fotó: Shutterstock

A cég alapvetően egy chatbotot akart létrehozni, ami (aki?) úgy tud beszélgetni a vele szóba elegyedőkkel, mintha egy intelligens embertársával állna szóba. A program annyira jól sikerült, hogy a gyártó cég várakozásait is felülmúlta.

Az internet népe ugyanis egyből a létező legszélsőségesebb kérdésekkel és kérésekkel kezdte bombázni a ChatGPT-t, és mindenki meglepetésére a program gyakorlatilag minden egyes szituációban tökéletes választ adott.

A legfrissebb hírek itt!

Egy felhasználó a bundás kenyér receptjét kérdezte meg az AI-tól, mire az azonnal leírta a kellő hozzávalókat és az elkészítés legideálisabb módját is. Mások arra kérték, hogy írjon egy új jelenetet a Seinfield című sorozathoz, amit szintén villámgyorsan teljesített a mesterséges intelligenciát felhasználó bot. De írattak vele már levelet egy amerikai biztosítótársaságnak, amiben egy bizonyos vizsgálat költségeinek megtérítése mellett érvelt a szoftver, szerzett dalt Snoop Dogg stílusában a kvantummechanika rejtelmeit egy 10 éves szintjén kifejtve, írt Python-kódot is többféle programozási dilemma megoldására, adott randitanácsokat és  kifejtette a véleményét Elon Muskkal kapcsolatosan is.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy gyakorlatilag képtelenség kifogni a programon. Egy dolgot azonban ki kell emelni a szoftver Google-iránt kifejtett fenyegetésével kapcsolatban: a ChatGPT jelenleg nincs „rákapcsolva” az internetre, a tudása a 2021-es állapotokat tükrözi. Ez azt jelenti, hogy nem tud netes keresést végrehajtani, csak olyan információi vannak, amik 2021-ben már rendelkezésére álltak, vagy amit a felhasználók megosztanak vele.

A program ugyanis képes befogadni új ismereteket, és azok alapján választ adni a felmerülő kérdésekre, illetve megoldani az azokkal kapcsolatos problémákat.

A fejlesztés, amely öt napon belül átlépte az 1 millió felhasználót, lenyűgözte az iparági szakembereket is. Lori Witzel, a TIBCO kutatója szerint a népszerűség egyik legfőbb oka az, hogy a technológia egyszerre alapoz a mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmeinkre és a mítoszainkra is.

„Az emberiség időtlen idők óta várja és féli azt a pillanatot, amikor a feltaláló találmánya öntudatra ébred: Pinokkió, Frankenstein és Pigmalion karakterei is ezt a jelenséget testesítik meg. Azok a technológiák, amelyek ezen vágyainkra és félelmeinkre alapoznak, a nem emberi szereplők emberi megnyilvánulásaira építenek, betöltik azt az űrt, ami mindannyiunkban ott tátong.”

A legfrissebb hírek itt!

Reza Zadeh, a Stanford Egyetem adjunktusa és AI-szakértő elmondta: az, hogy a ChatGPT nyelvtanilag  és kontextuálisan helyes mondatokat tud formálni, elképesztő. Azt azonban hozzáteszi: a szoftver jelenlegi formájában akár a hamis információk terjesztésére is alkalmas lehet. A szoftver ugyanis hiába kommunikál nyelvtanilag helyesen, mondatai valóságtartalmával nincs tisztában.

Fontos tehát kiemelni: a ChatGPT jelenlegi formájában semmiképp sem egy keresőmotor, hanem egy chatbot.

Nima Schei, a Hummingbird AI vezérigazgatója azonban nem biztos abban, hogy ez sokáig így marad. Igaz, hogy most még a Google a keresőmotorok alfája és ómegája, mivel az általa elérhető információmennyiséggel nehéz versenyezni. A szakember szerint ugyanakkor a ChatGPT előnye az, hogy kvázi beszélgetés formájában, interaktívan képes releváns információkkal szolgálni felhasználói számára, ami teljesen új távlatokat nyit az információ elérésében és fogyasztásában.

Minden bizonnyal számít a Microsoft is, amely 1 milliárd dollárt fektetett be a ChatGPT-t előállító OpenAI-ba.

Teljes céges befektetések a mesterséges intelligenciába
6 év alatt megnyolcszorozódott a befektetések mennyisége a mesterséges intelligenciába

Szakértők szerint nagy kérdés a technológia jövőjével kapcsolatban, hogy mennyire akarnak az emberek ilyen közvetlen módon információt fogyasztani a jelenleg megszokott, kutatómunkát és következtetések levonását igénylő módszer helyett.

A legfrissebb hírek itt!

A két megközelítés szerintük megfér egymás mellett is: ha az ember csak azt akarja tudni, esni fog-e az eső másnap délelőtt, akkor nincs szüksége a páratartalommal és szél erejével kapcsolatos adatokra – csupán egy igenre vagy egy nemre. A ChatGPT pedig ebben minden bizonnyal készségesen segítségünkre lesz

Forrás nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...