2.7 C
Budapest
2022. november. 28. hétfő

Kiverte a biztosítékot az ukránoknál Orbán Viktor sálja, bekéretik a magyar nagykövetet

Dátum:

Megosztás:

Nagy visszhangot keltett Orbán Viktor miniszterelnök görög–magyar meccsen viselt sálja, amelyen a történelmi Magyarország térképe látható.

Az ukrán külügyminisztérium sem hagyta szó nélkül a látottakat, be is hívják az ukrán külügyminisztériumba a magyar nagykövetet, Íjgyártó Istvánt. Reagált a miniszterelnök.

„A revizionista eszmék magyarországi terjesztése nem járul hozzá az ukrán–magyar kapcsolatok fejlődéséhez”

– írta közösségi oldalán Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

A diplomata azt nehezményezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sálban jelent meg Magyarország Görögországgal vívott barátságos futballmérkőzésén.

A magyar nagykövetet (Íjgyártó István – a szerk.) be fogjuk hívni Ukrajna Külügyminisztériumába, hogy tájékoztassuk őt Orbán Viktor cselekedeteinek elfogadhatatlanságáról

– tette hozzá az ukrán külügyi szóvivő.

Horvátország reagált

Mint arról korábban beszámoltunk, a horvát kormányfő a helyi sajtónak elmondta: nem látta azt a videót, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök Nagy-Magyarország-sálat visel. Ugyanakkor elmondta: „Ami a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti, bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció.”

A horvát államfő, Zoran Milanovics azonban azt mondta, nem kellene reagálni Orbán Viktor ezen „lépésére”. Szerinte a szomszédos országok közül Magyarország még mindig a legjobb.

Érzéketlen megnyilvánulásról beszél a szlovák külügyi államtitkár

A szlovák külügyminisztérium államtitkára, Andrej Stancík, az OľaNO képviselője szerint a magyar miniszterelnök megnyilvánulása rendkívül érzéketlen, különösen az ukrajnai háborúra való tekintettel, ugyanis Oroszország birtokba vette az ország területének egy részét.

Az Új Szó szerint Stancík hangsúlyozta: „Szlovákia egy független és szuverén állam, nem pedig Magyarország része.” Hozzátette, hogy nem tudja elképzelni, hogyan kerülhetett Orbán nyakába egy ilyen, Szlovákiára nézve sértő sál.

Az ilyen jellegű történelmi revizionizmus manapság rendkívül veszélyes

– tette hozzá a képviselő.

A legfrissebb hírek itt!

Helytelenítik a románok

A román külügyminisztérium is kommentálta a történteket. Közölték a bukaresti magyar nagykövettel, hogy „határozottan helytelenítik” Orbán Viktor magyar miniszterelnök gesztusát.

A külügyi tárca hétfő esti közleménye szerint a magyar kormányfő magatartása „nyilvánvaló ellentétben áll a nyitottság és a kétoldalú párbeszéd újraindításának légkörével, amely a román külügyminiszternek a magyar hivatali kollégájával, illetve a magyar kormányfővel folytatott budapesti egyeztetéseit jellemezte”.

A külügy hangsúlyozta, „minden revizionista megnyilvánulás elfogadhatatlan”, ellentétes a jelenlegi valósággal, és szembemegy a Románia és Magyarország által a román–magyar jószomszédi viszonyt szentesítő, 1996-ban Temesváron aláírt szerződésben, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodásban vállalt kötelezettségekkel – írja az Új Magyar Szó.

A meccsen készült videót Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalára is feltöltötte, amit alább tekinthetnek meg:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Orbán Viktor (@orbanviktor) által megosztott bejegyzés

Reagált a miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán fejtette ki véleményét az esettel összefüggésben. Szerinte nem szabad belelátni a dolgokba olyat, ami nincs.

A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!

– írta bejegyzésében a magyar kormányfő.

(Borítókép: Orbán Viktor / Facebook)

index, Facebook, Orbán Viktor

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Az ORFK-t is elérte a rezsiválság: 129 rendőrségi épületet zárnak be

A fűtési szezon megkezdését követően 129 rendőrségi épületet bezártak, avagy a Belügyminisztérium a használatukat ideiglenesen korlátozta. „A rendőrségi területi...

Januártól megszűnhet a benzinárstop

A benzin árstop további fenntartásának egyre több feltétele lenne. Az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalansága mellett a százhalombattai finomító folyamatos...

Miért vonattal ment Zelenszkijhez Novák Katalin? – Kulisszatitkok a különleges biztonsági intézkedésekről…

Szűk hálókocsiban zötyögött a belga miniszterelnökkel egy vonaton az ukrán fővárosba Novák Katalin. A TEK fegyveresei egyetlen percre...