11.1 C
Budapest
2024. március. 1. péntek

Kivásárolnák a Danubius Hotels Nyrt. részvényeseit

Dátum:

Megosztás:

2015 06 16 004146
2015. 06. 15. – 20:39 forrás: MTI
Az egyesült királyságbeli CP Holdings Ltd. hétfőn benyújtotta jóváhagyásra a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) a Danubius Hotels Nyrt. összes törzsrészvényére vonatkozó önkéntes nyilvános vételi ajánlatának dokumentumait – közölte a társaság az MTI-vel.

A közlemény szerint a társaság részvényenként 8000 forintos árat kínál majd a részvénytulajdonosoknak, ami 47,97 százalékos és 49,99 százalékos felárat jelent az elmúlt 180, illetve 360 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárához képest, és 14,96 százalékkal magasabb a 2014. december 31-i, egy részvényre jutó saját tőke konszolidált könyv szerinti értékénél.

„Meggyőződésünk, hogy az ajánlati ár méltányos és megfelelően tükrözi a Danubius Hotels vállalatértékét. Az ajánlat kiváló lehetőséget kínál a Danubius Hotels részvényeseinek arra, hogy realizálják befektetésük értékét” – jelentette ki Mark Hennebry, a CP Holdings szálloda üzletágának igazgatója a közlemény szerint.

„A tranzakció lezárulta után is folytatni szeretnénk jelenlegi üzleti stratégiánkat, és egyben maradéktalanul elkötelezettek vagyunk mind az eszközök, mind a munkaerő megtartásában, valamint a magyar piac és a régió iránt” – tette hozzá.

A közlemény kitér arra is, hogy amennyiben a CP Holdings-nak sikerül 90 százalékos befolyást szerezni a társaságban, akkor élni kíván törvényben biztosított vételi jogával, és kivezeti a Danubius Hotels-t a Budapesti Értéktőzsdéről. Jelenleg a Danubius Hotels részvényeinek 80,33 százaléka van a CP Holdings és a vele összehangoltan eljáró személyek tulajdonában, ami 84,14 százalékos befolyást jelent a társaságban.

A CP Holdings megállapodást kötött az Aberdeen Asset Managementtel arról, hogy megvásárolja az által kezelt alapok tulajdonában lévő részvényeket, amelyek a cég részvényeinek 3,02 százalékát teszik ki. A CP Holdings az UniCredit Bank Hungary Zrt.-t és a Concorde Értékpapír Zrt.-t bízta meg az ajánlattal kapcsolatos tanácsadással és a tranzakció lebonyolításával.

A közlemény emlékeztet: a CP Holdings több mint 50 éve működik az Egyesült Királyságban. Többféle érdekeltsége van az Egyesült Királyságban, Magyarországon, Izraelben és Afrikában, több üzletágban – például szolgáltatói irodák, szállodák és gyógyfürdők, valamint építőipari/bányászati gépek, mezőgazdasági termelők és szolgáltatók márkakereskedései.

A Danubius Hotels Magyarország legnagyobb szállodalánca, 23 saját tulajdonú szállodát (több mint 5500 szobát) üzemeltet Magyarországon, köztük a Hilton Budapestet és a Gellért Hotelt, valamint a Gundel éttermet. Emellett többségi tulajdonosa és üzemeltetője további 8 szállodának a csehországi Marienbadban, 12 szállodának Szlovákiában és három szállodának a romániai Szovátán.

Tavaly éves összehasonlításban nőtt a Danubius csoport árbevétele és javult a szállodalánc foglaltsági mutatója is, azonban a nem realizált árfolyamváltozások miatt 1 milliárd 778 millió forint veszteséget könyvelt el a csoport – közölte korábban a társaság éves jelentésében.

Konszolidáltan 52,3 milliárd forint árbevételt ért el a cég, 5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, működési eredménye 23 százalékkal, 3 milliárd 952 millió forintra nőtt a 2013-as 3 milliárd 220 millióról. A nemzetközi számviteli standard (IAS) alapján készült gyorsjelentés szerint a csoport pénzügyi vesztesége 1 milliárd 778 millió forint volt, szemben a megelőző évi 1 milliárd 257 millió forinttal. A veszteség növekedését elsősorban a pénzügyi eszközök és kötelezettségek átértékelésén keletkezett, nem realizált árfolyamveszteséggel magyarázza a jelentés.

A csoport adózás előtt eredménye 11 százalékkal javult tavaly: az egy évvel korábbi mintegy 2 milliárd után 2,18 milliárd forint adó előtti eredményt könyvelt el. A Danubius szállodáinak foglaltsága tavaly 66,6 százalék volt, a 2013-ban mért 64,9 százalék után.

Az árbevétel és a működési hatékonyság javulásának köszönhetően az EBITDA (kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 912 millió forinttal, 11 százalékkal 8,916 milliárd forintra nőtt. A csoport átlagos alkalmazotti létszáma az első fél évben 4355 volt, lényegében megegyezett az egy évvel korábbival.

A Danubius részvényeivel a BÉT standard kategóriájában kereskednek, a papír a hétfői kereskedést 5555 forinton zárta, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 5800 forint, a legalacsonyabb 4606 forint volt.
Kép: Google

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Kikerült Alekszej Navalnij arcképe a Szabadság téri szovjet emlékműre – videók

A posztert kirakó aktivisták között sok a párhuzam az orosz és a magyar politikai helyzet között. Videó Egy Alekszej Navalnijra...

Ma este Silvester Stallone nagysikerű sorozata: Tusla királya (1-5. részek) – videók

Teljes film magyarul: Tusla királya 1 Tusla királya 2 Tusla királya 3 Tusla királya 4 Tusla királya 5 Kellemes szórakozást a filmekhez! Holnap a 6-9....

Omara Portuondo, a kubai zenei legendák egyike, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét – videó

Omara Portuondo, a kubai zenei ikon, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét. Bár pontos okokat nem...

Tudtad, hogy a műfű az otthonodat szebbé és gondtalanabbá varázsolja?

A műfű egyre népszerűbb választás a kertekben és teraszokon, és számos előnye van a hagyományos füves területekkel szemben. Nézzük, miért...