6.6 C
Budapest
2022. december. 5. hétfő

Kivannak a mentősök az őket érő támadásoktól

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: hirado.hu

Már túl van az életveszélyen az a mentőápoló, akit betegszállítás közben szúrt meg késsel a mentőben szállított férfi. Az eset kapcsán Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője arról számolt be a hirado.hu-nak, hogy a közvetlen veszély mellett a támadások körül tapasztalható erkölcsi méltánytalanság is közrejátszik abban, hogy még mindig sok kolléga elhagyja a szolgálatot.

A dizájnerdrogok miatt romlott a helyzet

A súlyosabb támadások mellett nagyon sokszor érik apróbb inzultusok a mentésben résztvevő kollégákat. Nem ritka a családtagjaikat emlegető „verbális erőszak” sem, ami azért bizarr, mert a mentők éppen segíteni akarnak. Ráadásul a nem túl rózsás anyagi juttatás mellett is helyt állnak az életmentésben – hívta fel a figyelmet az OMSZ szóvivője.

Győrfi Pál azt is elmondta, tisztában vannak azzal, hogy egyes esetekben a beteg például olyan pszichiátriai betegségben szenved, amelynek következtében viselkedése kiszámíthatatlan és támadóan lép fel. Ugyanakkor a dizájnerdrogok elterjedésével romlott a helyzet az elmúlt időszakban, mivel ezeknek a szereknek az összetétele szinte napról-napra változik és hatásuk kiszámíthatatlan. (Meg nem erősített források szerint dizájnerdrog hatása alatt állt az a férfi is, aki hasba szúrta a mentőst a Nagyvárad téren.)

mentősök támadásRendőrök elvezetnek egy férfi, aki késsel támadt egy mentőápolóra Budapesten, a VIII. kerületben 2015. november 3-án. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint az Üllői úton egy mentőautóban késsel megszúrt egy mentőápolót egy ellátásra szoruló férfi. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Elszomorítóak azok az esetek is, amikor a beteg hozzátartozója akarja jobban tudni a szakemberek dolgát és agresszíven követelőzik. „Volt olyan eset, hogy egy rokon egy olyan kórházba szállíttatta volna a beteget, ahol nem is foglalkoznak a szükséges ellátással” – tette hozzá Győrfi Pál.

Idő kell, amíg a jog visszatartó ereje beérik, vagy pedig további megoldáson kéne gondolkodni?

Továbbra is bíznak a jog visszatartó erejében, bár egyelőre nem érezhető a korábbi szigorítás hatása a mindennapokban. Valamennyi egészségügyi dolgozó 2011 óta közfeladatot ellátó személynek minősül, így fokozottabb büntetőjogi védettséget élveznek munkavégzésük során.

Győrfi Pál arra is kitért, hogy a képzések során érintik azokat a kommunikációs technikákat, amelyek segítségével megelőzhető a konfliktus, ugyanakkor a valóságban sokszor hiába a „legjobb modor”. Azt is elmondjuk, hogyha nincs más megoldás, akkor meneküljenek a kollégák saját testi épségük védelmében. A törvény egyébként lehetőséget biztosít az ellátás felfüggesztésére, ha a beteg magatartása a mentő életét vagy testi épségét veszélyezteti.

Csak rosszabb lenne, ha fegyvert kapnának a mentők

Egyes vélemények szerint az lehetne megoldás, ha fegyvert, legalábbis önvédelemre alkalmas eszközöket kapnának a mentők. Egyrészt a fegyverviselés ellentétes a segítségnyújtás szellemiségével, másrészt szakértők szerint csak súlyosbodna a konfliktus, ha valamilyen fegyver is előkerülne. Az mindenesetre jól esett mindannyiunknak, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere személyesen látogatta meg hasba szúrt bajtársunkat a kórházban, ezzel is bizonyítva, hogy fontosnak tartja a hivatásukat gyakorló mentők fokozottabb védelmét – hangsúlyozta Győrfi Pál, a mentők szóvivője.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor Miniszterelnökünk tegnap így köszöntötte fel a magyarokat: Áldott adventet kívánok! ..

Áldott adventet kívánok! - írta Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán.  

2022-es katari FIFA-vikágbajnokság – események, összefoglaló

Itt tudod áttekinteni, mi történt ediig, és mi következik ezután! Google Hirmagazin.eu

Vészjósló az oroszok válasza az EU-s olajársapkára

Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele. Oroszország csak olyan országoknak fog...

Legfontosabb bűnügyi-, baleseti hírek – összefoglaló

Ismét eltűnt két gyermek, Harkály Beáta Alexandra és Horváth Szilveszter. Aki látta őket, hívja a 112-t, vagy bármelyik...