9 C
Budapest
2024. február. 29. csütörtök

Kitört az újabb világjárvány, és minden eddiginél pusztítóbb

Dátum:

Megosztás:

Az újabb járvány valójában már 2021 óta pusztít, most azonban olyan neuralgikus ponthoz ért, ami súlyos ökológiai katasztrófát jelenthet.

Elérte a sarkvidéket a rendkívül fertőző H5N1 vírus és már egy jegesmedvét is elpusztított. A decemberben történt esetet az alaszkai környezetvédelmi minisztérium erősítette meg. Dr. Bob Gerlach, Alaszka állami állatorvosa szerint ilyen eset korábban még sosem történt – írja a The Guardian. Az elpusztult példányt Utqiagvik közelében találták meg, aki az állatorvosi megállapítás szerint fertőzött madarak tetemeivel táplálkozhatott.

A jegesmedvék a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajok vörös listáján a „sebezhető” kategóriába tartoznak, elsősorban a tengeri jég elvesztése miatt.

Gerlach szerint elképzelhető, hogy több medve is észrevétlenül pusztult el, mivel általában távoli helyeken élnek, ahol kevés az ember.

A H5N1 rendkívül virulens változatának járványa 2021-ben kezdődött el, a becslések szerint több millió vadon élő madarat és több ezer emlőst pusztított el.

Az érintett fajok közé tartoznak többek között a fekete- és barnamedvék, a rókák, a rétisasok és a cickányok.

Diana Bell, a Kelet-Angliai Egyetem természetvédelmi biológia professzor emeritusa szerint a vírus korábban már elérte az Antarktiszt, most pedig az Északi-sarki emlősöket is. Ugyanakkor ez szerinte nem meglepő, mivel az elmúlt néhány évben ragadozó és dögevő emlősök széles skáláját pusztította el.

Az első ismert fertőzéseket októberben észlelték az Antarktisz térségében a Dél-Georgia partjainál lévő Bird-szigeten élő barna szkúák körében. Két hónappal később pedig már több száz elefántfókát találtak holtan, de másutt is megnőtt az elhullások száma.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a rendkívül fertőző vírus a modern idők egyik legnagyobb ökológiai katasztrófáját idézheti elő, ha a távoli pingvinpopulációkat is eléri.

Pusztításba kezdett itthon a madárinfluenza, sorra számolják fel az állományokat

A kórt vadmadarak hozhatják be, így a baromfikat érdemes bezárva tartani, hogy ne történhessen érintkezés.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Melyek az irodai munkakörnyezet digitalizációjának előnyei?

Az irodai munkakörnyezet digitalizációja számos előnnyel jár, amelyek javíthatják a munkafolyamatok hatékonyságát, csökkenthetik a költségeket és elősegíthetik a...

Idén októberben lép életbe a kibartan törvény, amely konkrét szabályozásokat határoz meg..

Az október 18-án hatályba lépő kibertan törvény (NIS2 magyar megfelelője) kiterjeszti az előírások alá eső szolgáltatások körét és jelentősen szélesíti azon nemzetgazdasági...