25.6 C
Budapest
2022. június. 29. szerda

Ki­tört a ku­tya­há­ború! Vizs­gáz­tatják a gaz­di­kat ná­lunk is?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Bécs­ben jú­li­us­tól tan­fo­lyamra kö­te­le­zik a ku­tyá­so­kat.

Auszt­ria két tar­to­má­nyá­ban és Svájc­ban is en­ge­dély­hez kötik az ebek tar­tá­sát, és sok ma­gyar ku­tyás úgy gon­dolja, ná­lunk is ezt kel­lene tenni.

Mások sze­rint vi­szont ez is csak egy pénz­le­hú­zás, így is éppen ele­get köl­te­nek a gaz­dák a ked­ven­ce­ikre.

Bécsben júliustól 40 eurós, 4 órás tanfolyamot kell elvégezniük, majd  levizsgázniuk mindazoknak, akiknek korábban legalább két évig nem volt kutyája, de most szeretnének tartani.

Az intézkedéssel azt akarják elérni, hogy csak felelősen tartsanak állatot az emberek. Felső-Ausztriában és Stájerországban évek óta működik ez a rendszer, és 2010 óta minden kutyát be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál. Svájcban 2010 óta csak az tarthat kutyát, aki részt vesz tanfolyamon és sikeresen leteszi a vizsgát. Németországban is van kutyatulajdonosi képzés, de ott nem kötelező.

„Előbb-utóbb nálunk is így lesz” – vélekedik Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke. Budapesten 150 ezer kutya van és másfél millió ember, tehát a lakosság 10 százaléka kutyás.

„Én mindenképp meglépném, de mivel egy-másfél év kell a jogszabály bevezetéséhez, néhány évet erre biztosan várnunk kell. Pedig az állattartás mindenképp konfliktusokkal jár, főleg társasházban, nagyobb lakóközösségben.”

Szilágyi István különösen a nagy mozgásigényű kutyafajták tartását szabályozná. A szánhúzók, pásztorkutyák, őrző-védők tartását jogosítványhoz kötné.

„Egy pásztorkutya lakótelepi környezetben egyáltalán nem érzi jól magát, nem tud eleget mozogni, ahogyan a kis ölebeket sem szabad egész napra magukra hagyni, mert kívánják a társaságot” – tette hozzá. De azt is tudja, hogy nálunk nem volna egyszerű a szabályozás bevezetése, mivel a magyar ember úgy van vele: „Az én házam, az én váram”.

Te mit gondolsz? Tanfolyamhoz és vizsgához kell kötni a kutyatartást, vagy nem? Szólj hozzá, oszd meg! Hirmagazin.eu

ripost

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Döbbenetes állítás: a szakértő szerint már nem fogjuk Michael Schumachert élve látni

Ha a Forma-1-es hírekről első kézből akarunk értesülni, akkor feltétlenül figyelni kell az ismert újságíró, Frankl András szavaira. A...

Napokig nem tudják használni a bankkártyájukat egy magyar pénzintézet ügyfelei

Önhibáján kívül több ezer banki ügyfél használható bankkártya nélkül marad a következő napokban. A probléma a Sopron Bank...

Tényleg durva az áremelkedés: itt vannak a KSH hivatalos adatai

A fehér kenyér, a csirkecomb vagy a trappista sajt ára több mint 40 százalékot nőtt a tavalyi évhez...

Enyhítenének a beteg gyerekek szenvedésén: 12 éves kor alatt is engedélyeznék az eutanáziát a hollandok (18+)

A holland egészségügyi minisztérium engedélyezné az eutanázia végrehajtását 12 év alatti, elviselhetetlen fájdalommal küszködő, halálos betegségben szenvedő gyermekeken...