23.3 C
Budapest
2022. augusztus. 8. hétfő

Kiszökött a kanyaró Makóról

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: M1

Újabb kórházi dolgozó lett kanyarós, most Szegeden. Valószínű, attól a makói betegtől kaphatta el a vírust, akit korábban a klinikán ápoltak. Szakemberek attól tartanak, hogy egész Európában elterjedhet a betegség. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ már figyelmeztetést is kiadott a járvány miatt. Itthon mindent megtesznek, hogy megfékezzék a vírust.

A szegedi klinika egyik egészségügyi dolgozója a legújabb kanyarós beteg. Valószínű, attól a pácienstől kapta el a vírust, akit a makói kórházból szállítottak át a csongrádi megyeszékhelyre. Vele együtt már 13-an fertőződtek meg.

A klinika közleménye szerint az intézmény dolgozója és az ott ápolt beteg már nem fertőz. Ennek ellenére beoltották azokat, akik kapcsolatba kerültek velük.

Nincs járvány a szegedi egyetemen

Az új megbetegedés ellenére nincs járvány Szegeden – mondta az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója, Oroszi Beatrix. Hozzátette, mindent megtesznek, hogy ne terjedjen tovább a betegség. Kanyarófigyelő-szolgálatot működtetnek Csongrád megyében, a kórházakban pedig látogatási tilalom és felvételi zárlat van érvényben.

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a járványügyi intézkedések és a védőoltások, amiket elrendeltek, megfelelően kontrol alatt tartják a járványt, és úgy reméljük, hogy sikerül helyben elfojtani – mondta.

Azért küldenek védőoltást a kórházakba

Elővigyázatosság céljából több kórházat is elláttak védoltással. A hódmezővásárhelyiben már be is adták a vakcinát a dolgozóknak. Kallai Árpád, a Hódmezővásárhelyi Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elmondta, hogy a védőoltást az ÁNTSZ munkatársai irányításával saját orvosaik adják be a dolgozóknak.

Több takarító, más fertőtlenítők

A makói gyógyfürdőben pedig folyamatosan takarítanak és fertőtlenítenek. Sok a romániai vendég, hétvégente a látogatók 70- 80 százaléka a szomszédos országból érkezik.

Gergely Gábor, a Makói Gyógyfürdő Zrt. elnöke azt mondta, a fertőzés veszélye nem nagyobb, mint bármelyik bevásárlóközpontban. A hangsúlyt a prevencióra helyezik, ezért igyekeznek több takarítóval, más fertőtlenítő anyagokkal többször, több munkaórában megtisztítani a korlátokat, kilincseket, ülőalkalmatosságokat.

Európai járványtól tartanak

A kanyarójárvány miatt már az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ is figyelmeztetést adott ki. Attól tartanak, hogy a járvány továbbterjed egész Európára.

Adataik szerint alig van olyan ország, ahol ne ütötte volna fel fejét a betegség az utóbbi egy évben. Európa-szerte már több mint 7000 megbetegedést regisztráltak. Ebből 3000-et Romániában. Különösen sokan fertőzödtek meg az ország nyugati részén, vagyis a magyar határ közelében.

Lázár nyugtat

Valószínű, hogy Romániából került át Magyarországra a kanyaró – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kedd esti lakossági fórumon. A politikus kiemelte, annak ellenére, hogy járvány van Csongrádban, a lakosságot komoly veszély nem fenyegeti.

Magyarországon utoljára 2013-ban regisztráltak kanyarós megbetegedést. Járványra pedig a ’80-as évek vége óta nem volt példa.

Úgy kezdődik, mint az influenza

A kanyaró egy rendkívül ragályos betegség, cseppfertőzéssel terjed. Kezdeti tünetei nagyon hasonlítanak az influenzához. Azért nehéz fellépni ellene, mert már napokkal azelőtt fertőz, hogy a vírusra jellemző kiütések megjelennének a betegen.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Gyönyörű nő lett Geronazzo Mária! .. Szerinted is?

Maria Geronazzot azóta jegyzi a celebvilág, amióta plasztikáztatta arcát. Ennek nagy részét felduzzasztott ajkai foglalják el. Ha nem is...

Kapaszkodjatok meg! Jakab követői szerint a Jobbik frakciójának tagjai megélhetési politikusokká váltak (Jakab még a frakció tagja)

A Nép Pártján szerint a Jobbik vezetősége és frakciója megélhetési politikusokból áll. A dolog szépséghibája: jelenleg Jakab Péter...

További elsőajtós felszállós buszok jönnek, szombaton a 7-es..

Bliccelés kizárva, most már egyre több lesz azoknak a buszoknak a száma a fővárosban, ahol az első ajtón...

Hat hengerrel is halhatatlan – Mercedes-Benz 250 (1971) veteránteszt – képek

Elnyűhetetlen technika egyszerű, de harmonikus csomagolásban, igényes futóművel és minőségi kidolgozással: az „állólámpás Merci" mércének számított új korában,...
facebook