10.5 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Kiszivárgott a német megszorítási csomag: nemcsak drákói, hanem hosszú is

Dátum:

Megosztás:

Rendkívül megtakarításokra kényszerül a német kormány. A megszorítások elkerülhetetlenek, mindez azonban a kormánykoalíción belül is kemény vitákat váltott ki, ennek ellenére már napvilágot látott az a terjedelmes lista, amely a spórolás legfőbb területeit tartalmazza.

Ahhoz semmi kétség nem fér, hogy a szigorú takarékosság elkerülhetetlen. Tizenhárom gazdaságilag kedvező év után az Ukrajna ellen indított orosz háború és az ahhoz kapcsolódó válság nyomán a gazdaság”lehűlt”. Ez pedig maga után vonja, hogy az adóbevételek belátható időn belül aligha növekednek olyan ütemben, mint korábban. A helyzetet súlyosbítja az alkotmánybíróság tavaly őszi döntése, amely elmarasztalta a kormányt a költségvetéssel való trükközésért, és összességében 60 milliárd eurós költségvetési hiányt állapított meg.

Ez a magyarázata annak, hogy a 2024-es költségvetésnek kisebbnek kell lennie, mint azt korábban tervezték.

A kormánynak több, eredetileg tervezett projektet törölnie kell.

A koalíciós pártok vezérkara sok vita után még karácsony előtt megállapodott egy megtakarítási csomagban. Az előirányzott szigorú megtakarítások célja az alkotmánybírósági határozat nyomán keletkezett, az idei évre eső 17 milliárd eurós pénzügyi hiány „eltüntetése”. Ezt célozza például a mezőgazdasági támogatások jelentős csökkentése, ami a gazdák napok óta tartó rendkívüli tüntetéseit váltották ki.

A t-online hírportál szerint a koalíciós megállapodással véglegesen még semmi nem dőlt el, a végső szó ugyanis a Bundestagé, illetve a parlament képviselőié. A portál hozzájutott a pénzügyminisztérium 269 oldalas határozattervezetéhez, amelynek elfogadásához parlamenti többségre van szükség. A szavazás január 18-án várható.

A t-online ismertette azokat a főbb területeket, amelyekre a kormány a jövőben nem kíván több pénzt költeni. A megtakarítást mozdítja elő többek között az elektromos autók vásárlásához eddig folyósított pénzügyi kedvezmény megszüntetése. Az elektromos autók vásárláshoz eddig nyújtott támogatás megszüntetése mellett csökkenne az üzemanyagtöltési infrastruktúra kiépítéséhez tervezett szubvenció is.

Spórolni kíván a kormány az arra rászorultaknak nyújtott állampolgári támogatás, az úgynevezett Bürgergeld csökkentésével, ami ugyanakkor a segélyezettek szigorúbb szankcionálását jelenti.

Ugyancsak a törlési előirányzatok között szerepel a kötelező nyugdíjbiztosításhoz eddig nyújtott extra támogatás törlése. A csökkentett összegnek ugyan nincs azonnali hatása a nyugdíjakra a nyugdíjbiztosítás azonban kevésbé tud tartalékot képezni a későbbiekre.

Csökkentik továbbá a többi között klímavédelem előmozdítását célzó támogatásokat, valamint a pályaudvarok felújításának finanszírozását. A megtakarítás „áldozatai” között szerepelnek a külföldi humanitárius segítségnyújtás céljaira előirányzott összegeket, amelyek eredetileg a humanitárius válságok, például a természeti katasztrófák következményeinek leküzdését céloznák. Jelentősen mérséklik városi sport-, ifjúsági és kulturális létesítmények felújításának támogatását.

A tervek szerint folyamatosan megszűnik a gazdák számára eddig biztosított dízelolaj-energiaadó fokozatos visszatérítése is, ami konkrétan nem szerepel a tervezetben, a kormány azonban ezt gyakorlatilag már eldöntötte.

A portál minősítése szerint az említettek „a legnagyobb, illetve legfontosabb tételek” a tervezett megtakarítások sorában. A tervezet ugyanakkor összességében sokkal több kisebb-nagyobb változtatást tartalmaz az eredetileg becsült költségvetéshez képest.

A t-online nem tartja valószínűnek, hogy a tervezett megtakarítások változtatás nélkül átmennek a parlamenti „szitán”. Sokkal inkább arra lehet számítani, hogy a képviselők kiigazításokat sürgetnek majd.

Nyilatkozott a t-online portálnak a gazdaszövetség elnöke is, aki arra számít, hogy minden, a gazdákat sújtó megtakarítási javaslatot visszavonnak.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Egy nagyon megható film a mindennapos küzdeni akarásról és küzdelemről – A boldogság nyomában – videó

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár...

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5%

2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4...

Van élet 1 millió dollár alatt?

Újraformálódik a startup piac.. A változásra az inkubátoroknak is reagálni kell Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a...

Kijevbe utazott Ursula von der Leyen a háború évfordulója alkalmából, már nagyon várja a találkozást a ukrán elnök és az EB elnöke!

Kijevbe utazott az Európai Bizottság elnök. e a háború évfordulója alkalmából. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen...