17.8 C
Budapest
2023. március. 20. hétfő

Kiszámolták, hány perccel rövidíti meg életünket az alkohol

Dátum:

Megosztás:

Egyetlen sör vagy bor is megrövidítheti az életünket – erre jutott egy új kutatás, amelyben azt is pontosan kiszámolták a kutatók, mennyivel élhetünk kevesebbet.

Azt mindenki pontosan tudja, hogy túl sok alkoholt inni nem éppen egészséges. Most azonban az is kiderült, hogy a heti ajánlott adag fölött elfogyasztott egyetlen plusz pohárnyi sör vagy bor is elvehet az életünkből – a kutatók szerint nem kevesebbet, mint 15 percet.

Kiszámolták, hány perccel rövidíti meg életünket az alkohol

A The Lancet című, neves orvosi szaklapban publikált kutatás első szakaszában azt vizsgálták, hogyan változnak világszerte az alkoholfogyasztásra vonatkozó ajánlások. Az Egyesült Államokban például a férfiak számára ajánlott maximális alkoholmennyiség heti 196 g, vagyis körülbelül 11 pohár bor vagy korsó sör, nők számára ennek alig a fele, heti körülbelül 98 gramm alkohol. Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában ennél körülbelül 50 százalékkal magasabbak az ajánlott maximális mennyiségek, míg Nagy-Britanniában körülbelül 50 százalékkal alacsonyabbak.

A kutatók ezután 599 912, szív- és érrendszeri kórtörténettel nem rendelkező rendszeres alkoholfogyasztót osztottak kategóriákba aszerint, hogy hány gramm alkoholt fogyasztottak el hetente. Ezeket az adatokat azután összevetették a bármilyen okból, illetve a szív- és érrendszeri okból bekövetkező halálozás adataival. A legalacsonyabb halandósági kockázat felső határán azok voltak, akik legfeljebb körülbelül 100 gramm alkoholt fogyasztottak hetente – ez körülbelül 5 szabványos, 175 ml-es pohárnyi bornak felel meg, vagy 5 korsó sörnek.

Kiszámolták, hány perccel rövidíti meg életünket az alkohol 2

Azoknak a férfiaknak a csoportjában, akik ennél kevesebb alkoholt fogyasztottak, 1-2 évvel magasabb volt a 40 éves korban várható élettartam, mint azok esetében, akik heti 196 gramm alkoholt fogyasztottak. Azoknak a nőknek, akik heti körülbelül 100 gramm alkoholnál többet fogyasztottak, a 40 éves korban várható élettartama 1,3 évvel volt rövidebb, mint azoknak a nőknek, akik ennél a küszöbnél kevesebbet fogyasztottak. Heti 100 grammnál több alkohol növelte a stroke, a halálos aneurizmák, a szívelégtelenség és a halál kockázatát.

A kutatásban részt vevő tudósok szerint a túlzott alkoholfogyasztás hatása a dohányzáséhoz mérhető: aki rendszeresen a határérték felett fogyaszt alkoholt, annak körülbelül két évvel lesz rövidebb az élete, amiből kiszámítható, hogy egy plusz ital az ajánlott mennyiségen felül közel 15 perccel rövidíti meg az életet. Ez egy cigaretta hatásával egyenértékű. A kutatók az alkohol jó egészségügyi hatásáról szóló kutatásokat is vitatják, mondván: a szeszes italok egyértelműen ártalmasak az egészségre.
Forrás: Ripost

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Esti torna mindenkinek – videó

Mozogj többet, élj tovább! Videó forrása Hirmagazin.eu

Esti mese gyermekeknek – videó

Jó éjszakát gyerekek! Esti mese - videó Videó forrása Hirmagazin.eu

Ma este: Jackie Chan – Kém a szomszédban;.. Holnap este: Anthony Quinn, Kevin Costner, Madeleine Stowe – Revans – videó

Bob Ho (Jackie Chan) a beépített szuper-spéci titkos ügynök diktátorokat, terroristákat és gonosz birodalmakat vont ki a forgalomból,...

Szakértő a Blikknek: ha Putyin Magyarországra jönne, letartóztatnák… Vagy mégsem?

A Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. A hágai intézmény közleménye szerint megalapozott a...