-0.5 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Kirándulni futni lehet de keressünk rá valami néptelenebb helyet

Dátum:

Megosztás:

A nemrég bejelentett veszélyhelyzet miatt sokan otthonról dolgoznak, és igyekeznek távol tartani magukat embertársaiktól.

Ez viszont azzal jár, hogy az emberek egymás agyára mennek otthon, esetleg halálra unják már a magányt. És persze edzeni se tudnak elmenni, így évek munkája megy a fehérjeturmixba.

Mit lehet ilyenkor tenni? Nem szabad kilépni a házból? Ne vásároljunk be? Kerüljük a friss levegőt?

HA ESÉLYES, HOGY ÖN FERTŐZÖTT, AKKOR IGEN. HA NEM KELL KÓRHÁZI KARANTÉNBA VONULNIA, MARADJON OTTHON, ÉS KERÜLJE AZ EMBEREKET, AMENNYIRE CSAK LEHETSÉGES.

Azonban ha saját döntésből marad otthon, és nem érintkezett mostanában potenciális fertőzöttel, vagy olyannal, aki külföldről utazott Magyarországra (mert akkor tessék otthon maradni!), akkor ha követi a higiéniás előírásokat, azaz gyakran mos kezet és fertőtlenít, könyökbe köhög, és tartja a pár lépés távolságot a többi embertől, biztonságosan kiléphet az utcára, ha szükséges.

Az Atlantic három szakértőt kérdezett a témában: Carolyn Cannusciót, a Pennsylvaniai Egyetem kutatóját, Albert Kót, a Yale Közegészségügyi Iskolájának tanszékvezetőjét, és Crystal Watsont, a Johns Hopkins Kórház kutatóját. Cannuscio úgy látja, hogy szigorú önmegtartóztatásra van szükség: ha lehet, mondjuk le még a kiscsoportos összejöveteleket is. Segíthet, ha két háztartás megbeszéli, hogy egymáson kívül igyekeznek mással nem érintkezni, így fenntartható egy nagyobb csoport. Ezzel Watson is egyetért.

Ko szerint is korlátozzuk az összejövetelek számát, bár ő kicsit megengedőbb. Szerinte ha mindenki gyakran kezet mos, nem ülünk túl közel egymáshoz, nem taperoljuk a saját és egymás arcát, és gyakran fertőtlenítjük a kilincseket, csapokat, társasjátékelemeket, akkor egyszer-kétszer összeülhetünk.

Hasonlóan vélekednek a randizásról: nem ajánlják, biztos, hogy nem ez a legjobb időszak vadidegenekkel találkozni. Ko szerint két ember találkozása a legkevésbé aggasztó; minél nagyobb a tömeg, annál nagyobb a kockázat. Cannuscio inkább azt ajánlja, hogy most hagyjuk egy kicsit a Tindert és társait.

Így vannak a nagy összejövetelekkel, a bevásárlással, az edzőteremmel és a fodrásszal is: ha nem muszáj, biztosabb, ha elnapoljuk ezeket. Ha két ember együtt él, és egyikőjük se fertőzött, akkor nekik nem kell változtatni semmit az otthoni szokásaikon, de az nagyon fontos,

HOGY NE LÁTOGASSUK AZ IDŐS ROKONOKAT, MIVEL ŐK A LEGVESZÉLYEZTETETTEBBEK.

Abban, hogy ki szabad-e kimenni a szabadba, Cannuscio és Watson egyetértenek: ha valaki nem fertőzött, menjen, sőt! A vidékiek töltsenek minél több időt a szép napos szabadban, és a városiak is nyugodtan menjenek a zöldbe, ha nincs tömeg.

Falus Ferenc kicsit szigorúbb volt a 24.hu-nak adott interjújában, szerinte egyáltalán ne találkozzunk a barátainkkal. Ennek ellenére szerinte is mehetünk sétálni vagy futni, ha 2 méteres távolságot tartunk a többi embertől, és aki teheti, nyugodtan költözzön vidékre rokonokhoz, esetleg nyaralóba.

A volt tisztifőorvos szerint a legtöbb ember elkapja majd a vírust.

Hogy egy vírussal szemben kialakuljon a nyájvédettség, ahhoz vagy védőoltás szükséges (ez a koronavírus esetében egyelőre nem áll rendelkezésre), vagy a lakosság kétharmadának át kell esnie rajta. A leglényegesebb kérdés most az, mennyire lehet széthúzni ezt a folyamatot, hogy minél kevesebben betegedjenek meg egyszerre

– mondta Falus.

(Borítókép: Hegedűs Márk / Index)

index, Hirmagazin.eu – friss hírek itt

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

PET-palack visszaváltás: Nemcsak lehetséges, kötelező is!

BUDAPEST (2023. november 29.) – Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat...

Megszabadulna fölösleges kilóitól?

Fogyjon velünk lemondások nélkül! A lakosság nagy része küzd súlyfelesleggel, ami egyrészt esztétikai probléma, de sokkal inkább egészségügyi, hisz súlyos...

Álmodozó kényelem – útmutató a stílusos és kényelmes pizsamák kiválasztásához nők számára

Az alvás minőségének javítása érdekében ügyelj arra, hogy a hálószobában ne csak friss levegő legyen. Igaz, hogy az...

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...