16 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

Kint tavaszodik, bent ropog a fa

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2015 02 23 090658

Bár lassan itt a tavasz, a farsangnak vége és benne járunk a böjti időszakban, de még lehetnek hideg napok. A megoldás természetesen, hogy feljebb csavarjuk a termosztátot vagy „begyújtunk” a cserépkályhába, kandallóba.

A cserépkályha története közel ezer éves, sikere töretlen, felkapja újra és újra a divat a praktikusság a retro és a technika fejlődése. Leegyszerűsítve, a cserépkályha nem más mint egy cseréppel borított kemence. Persze, most sokan felszisszennek, hogy azért ez több annál. Igen, na meg persze kicsit kevesebb is. Mert nagyon tud fűteni, de már ritkábban halljuk, azt, hogy: beteszem a kenyeret sülni a cserépkályhába. Nagyon sokféle lehet. A színe, díszessége, a mérete a fűtési teljesítménye, sőt az, amivel működik. Mert ugye ha cserépkályha, akkor fa. Alapvetően igen, napjainkig ez a leggyakoribb táplálási mód és a legromantikusabb is. Sőt ha megfelelő a tüzelőanyag beszerzési forrásunk (saját kivágott fák, legálisan gyűjthető hulladék fa, stb..), akkor gazdaságosabb is, mint a gáz vagy villanyfűtés.

A cserépkályha mellett szükséges megemlítenünk természetesen a kandallókat is, amelyeket időről időre kiszorítanak a cserépkályhák. A kandalló, mint nyílt (nyíltabb) tűzterű és gyakran mostanság fémből készülő alkalmatosság, szép, elegáns és lehet fémből is. Míg a cserépkályha samot és agyag testét, alapvetően a mai napig cserép borítja.

A cserépkályha építésekor figyelembe kell vennünk, hogy mire használnánk. Alkalmi fűtésre, egy adott szoba, terület befűtésére, kiegészítő vagy alap fűtésként lesz része háztartásunknak. Átfolyó melegítőként, folyamatosan táplálható vegyes tüzelésű hő központként is építtethetjük. Ne úgy gondoljunk a cserépkályhára, mint egy rélgi ház régi darabjára, hanem egy modern lakótér, modern, praktikus megoldására. A hangulatról nem is beszélve…

Mielőtt tehát a fűtési rendszer kialakításáról, felújításáról döntenénk, ne hagyjuk ki a számításból a cseréppel fedett kemence mai unokáját, a cserépkályhát sem.

Forrás: marmalade; Képek: marmalade;

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó (3.)

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Fogamzásgátló tablettákról röviden

A napokban egy kétgyermekes barátnőm hozzám fordult segítségért, mivel ismét szeretne visszatérni a fogamzásgátló szedéséhez. Sok-sok év után bizonytalan...

Elnöki pozíciót dédelget a mélykeresztény Tóth Gabi?

Az Idea Intézet felmérést végzett Tóth Gabiról. A kutatásban lényegében arra voltak kíváncsiak, hogy miért éreznek oly sokan ellenszenved...

71 évesen fürdőruhában pózol Cicciolina – Fotó

Staller Ilona előszeretettel oszt meg pikáns fotókat közösségi oldalán. Nem csoda, hiszen Cicciolina a hetvenen túl is bombasztikus...