4.5 C
Budapest
2022. november. 27. vasárnap

Kína büszke a katonai robotszörnyére, .. persze azt elfelejtik, hogy irányított páncéltörő rakétával pillanatok alatt likvidálni lehet.., – videó

Dátum:

Megosztás:

Katonai robotszörnyet fejlesztettek a kínai tudósok, szerintük nagyon hatásos a hadműveletekben, bármikor bevethető, fut, ugrik, kémkedik, csapást mér, .. csak éppen azt felejtették el, hogy egy Irányított páncéltörő rakétával pillanatok alatt megsemmisíthető..

Már régóta tudjuk, hogy nem a tudományos-fantasztikus filmek világába tartoznak az önálló működésre képes, intelligens robotok, ám Kína most bemutatta saját robotszörnyét, amely polgári és katonai célokra egyaránt bevethető.

Óriási a verseny a robotika világában, a világ vezető hatalmai nagy potenciált látnak benne, főleg katonai hasznosításban, de már van olyan amerikai város is ahol csomagkihordásra vagy rendőri járőrözésre, bombakeresésre is használják. Nem csoda, ha Kína is felzárkózott a fejlesztésben. Kijött a világ eddigi legnagyobb és legnehezebb négylábú robotjával, amely 160 kilós teher cipelésére képes.

További tudomány, tudástár, minden érdekesség, itt:

A Boston Dynamics több mint egy évtizeddel ezelőtt jelentkezett a BigDog robottal, most pedig Kína is előállt a saját verziójával. A kínai központi televizióban bemutatott új jakrobot olyan mint egy gólem, 160 kilós teher cipelésére képes.

Hatalmas mérete ellenére a robot csak 10 kilométert képes megtenni óránként, ami azonban a harctéren elég soknak számít. Mint ismert a BigDog is katonai támogatórobotnak készült, ám azt nem teherhordó-képessége miatt vontak vissza, hanem mert robbanómotoros meghajtása miatt túl zajos volt. Azóta az elektromos meghajtás sokat fejlődött, azaz csendes elektromotorok alkalmazásával a zaj problémáján már túlléptek a kínai fejlesztők. A jakrobot ezzel a meghajtással is könnyedén leküzdi a terep egyenetlenségeit, például képes átmászni árkokon, sziklákon. A jakrobot hatalmas mérete nem korlátozza a hatékony mozgását. Képes ugrásra, futásra, fordulásra vagy átlós járásra.

Az állami média szerint ez 12 modulkészletének köszönhető, emellett a rendkívül fejlett érzékelőknek, amelyek lehetővé teszik, hogy tisztában legyen a környezetével. Ez a „tudatosság” messze túlmutat az akadályok elkerülésén, a bionikus négylábúnak nemcsak nyilvánvaló logisztika előnyei vannak, a harctéren taktikai információk gyűjtésére is alkalmas. A szerkezet képes megérteni a hangparancsokat és az arcokat is felismeri – írja techeblog.com szaklap.

Illusztráció: Séra TamásIllusztráció: Séra Tamás

A robotot felderítő küldetésekre tervezték olyan összetett környezetekben, amelyek jellemzően túl veszélyesek lennének az emberek számára, beleértve a távoli határvidékeket és a veszélyes konfliktusokkal terhelt harci övezeteket.

Legutóbb Kína pont egy éve vetett be katonai célokra saját fejlesztésű, ugynevezett „gyilkos” robotokat a Kasmiri-incidensben. Az összetűzésben öt indiai katona is meghalt. Az eset hatalmas nemzetközi visszhangot váltott ki.

Amikor nem küldetéseken vesz részt, arra is használható az autonóm gép, hogy ellátmányt vigyen a hegyekben, sivatagokban és erdőkben túrázóknak.

További tudomány, tudástár, minden érdekesség, itt:

Tudható az is, hogy nincs vége még a fejlesztéseknek, Kína már hivatalosan is bejelentette, hogy 2025-re globális vezető szerepet kíván betölteni a robotika területén.

blikk nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Elhunyt a Flashdance dalszerzője, mindössze 63 éves volt

63 éves korában meghalt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője - számolt be róla a BBC...

Karácsonykor hiánycikk lehet a kacsa és a liba a hazai boltokban

Madárinfluenza, elszálló költségek, energiaválság, bizonytalanság - ezekkel a problémákkal kell szembenézniük a termelőknek a baromfiágazatban. Rendkívül nehéz helyzetben vannak...

Egy férfi, egy nő és egy újszülött is meghalt a 4-es úton – videó

Egy férfi, egy nő és újszülött gyermeke életéért küzdöttek a mentők az Ebes és Debrecen közötti balesetnél, de...

Kijev 70 százaléka áram nélkül, orosz átcsoportosítás Kelet-Ukrajnába

A súlyos orosz rakétatámadások után az ukrán főváros több mint kétharmadában még mindig nincs áram, a lakosság egy...