9.4 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeFőhírekKülföldKim Dzsong Un fényes győzelmet hirdetett a covid felett – Közben a...

Kim Dzsong Un fényes győzelmet hirdetett a covid felett – Közben a húga kikotyogta, hogy a nagy vezér is lázas beteg volt

Az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un fényes győzelmet hirdetett a Covid-19 felett, közben azonban a nővére elmondta, hogy a vezér megbetegedett járvány során, amiért Szöult okolta – közölte csütörtökön az állami média.

hivatalos Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) szerint Kim egészségügyi dolgozók és tudósok találkozóján mondott beszédében „győzelmet hirdetett a rosszindulatú világjárvány elleni háborúban”.

Az elszigetelt ország, amely a járvány kezdete óta merev koronavírus-blokádot tartott fenn, májusban megerősítette az Omicron-járvány kitörését a fővárosban, Phenjanban, és aktiválta a „maximális vészhelyzeti járványmegelőzési rendszert”.

Az állami média szerint közel 4,8 millió lázas fertőzést és mindössze 74 halálesetet regisztráltak, ami hivatalosan 0,002 százalékos halálozási arányt jelent. Ráadásul július 29-e óta egyetlen új eset sem regisztráltak.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

„A járvány kezelése egy olyan csoda, amelyre nem volt példa a világ közegészségügyi történetében – mondta Kim heves taps mellett a KCNA szerint. A népünk győzelme történelmi jelentőségű.”

Kim nagy hatalmú nővére, Kim Yo Jong azt mondta, hogy maga a legfelsőbb vezető is beteg volt a járvány idején, a KCNA egy másik jelentése szerint. Kim „magas láztól szenvedett a karanténháború napjaiban, de egy pillanatra sem tudott lepihenni, mert azokra az emberekre gondolt, akikért felelős” – mondta a nővére.

Ez az első alkalom, hogy hivatalosan is bejelentették, hogy Észak-Korea vezetőjét – akinek egészségi állapotát elemzők rendkívül alaposan vizsgálják – megfertőzte a koronavírus. Yo Jong azt is állította, hogy az ország Covid-19-járványát Dél-Korea okozta, és figyelmeztetett a „megtorlásra”.

Észak-Korea korábban azt mondta, hogy a déli határ közelében „idegen dolgok” okozták az elszigetelt országban a covid-járványt, Szöul ezt az állítást visszautasította. A 2021-ben életbe lépett tilalom ellenére dél-koreai aktivisták évek óta propagandaröplapokat és amerikai dollárt tartalmazó léggömböket repítettek át a határon, ami ellen Phenjan régóta tiltakozik. Yo Jong szerint az ilyen akciók „emberiség elleni bűntettek”, és Phenjan „erős megtorlást” fontolgat.

Szakértők szerint az ország a világ egyik legrosszabb egészségügyi rendszerével rendelkezik, rosszul felszerelt kórházakkal, kevés intenzív osztállyal, és nincs Covid-19 kezelésére szolgáló gyógyszer vagy vakcina.

Dél-Koreában – fejlett egészségügyi ellátásával és magasan beoltott lakosságával – a hivatalos adatok szerint 0,12 százalékos a koronavírus-halálozási arány, amely lényegesen magasabb, mint az északi (már persze a „hivatalos adatok” szerint).

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work