5.4 C
Budapest
2022. november. 30. szerda

Kilenc hónapja emelkedésben a világpiaci élelmiszerárak

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

FAO: A korai jelek jó búzatermést ígérnek, közben 45 ország szorul külső élelmiszersegélyre

Róma, 2021. március 4. – Már kilenc hónapja drágulnak az élelmiszerek a nemzetközi piacokon, azon belül is főleg a cukor és a növényi olajok – számolt be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

FAO élelmiszerárindex, ami a nemzetközileg legjelentősebb élelmiszerek havi árváltozását követi, 2,4%-kal emelkedett, 26,5%-kal meghaladva az egy évvel ezelőtti szintet.

Miután zsugorodott a termelés a legfőbb előállító országokban, és Ázsia erős keresleti nyomást helyez a piacra, a cukor árindexe 6% fölött emelkedett. A termelés várható magára találása Thaiföldön és a kimagasló termés Indiában valamelyest tompította a drágulást.

A növényi olajok ára 6,2%-os drágulással 2012 áprilisa óta nem látott magasságot ért el. Többet kértek a pálma-, szója-, repce- és napraforgóolajért is.

A FAO tejtermék-árindex 1,7%-kal nőtt Kína vaj iránti keresletének megugrásával, mely szűkös nyugat-európai készletekkel párosult. Eközben a sajt ára csökkent, főként az Egyesült Államok bőséges tartaléka nyomán.

A gabonafélékért átlagosan 1,2%-kal kértek többet a világpiacon januárhoz képest. A cirok ára 17,4%-kal ugrott meg Kína magas exportigénye miatt. Eközben a kukorica, búza és rizs ára stabil maradt.

A húsféléknél 0,6%-os drágulást regisztrált a FAO miután a marha- és birkahús elérhetősége beszűkült. Ezzel szemben a sertéshús iránti kereslet visszaszorult, főleg Kínában, és részben az ázsiai exporttilalom folyományaként a felhalmozódott németországi sertéshús-készletek miatt.

Jó kilátások a 2021-es búzatermésre

A FAO kiadta a Gabonakészletek és -igények gyorsjelentést is, mely friss adatokkal szolgál a globális termelésre, fogyasztásra, kereskedelemre és készletekre vonatkozóan.

A világ búzatermelése 2021-ben várhatóan új rekordot dönt 780 millió tonnával, ahogy az Európai Unió termelésnövekedése ellensúlyozza a kedvezőtlen időjárás tépázta oroszországi termelést. Dél-Afrikában sosem látott mennyiségű kukoricatermés várható és Dél-Amerikában is átlag felett lehet a termelés. Az északi féltekéről még nincsenek adatok.

Egy gyorsjelentés további részleteket és becsléseket közöl. Ebből érdemes kiemelni, hogy a tavalyinál nagyobb gabonatermést várnak szakértők, 1,9%-os növekedéssel elérheti a 2 761 millió tonnát is köszönhetően a vártnál jobb nyugat-afrikai kukorica-, indiai rizs-, és térségünk búzatermésének.

Az alacsony jövedelmű élelmiszerhiányos országokban több gabonára van szükség

A FAO piaci és kereskedelmi egysége kiadta a legfrissebb negyedéves termény és élelmezési helyzet előrejelzését is.

Ebben arról írnak, hogy az 51 alacsony jövedelmű és élelmiszerhiányos ország összesített gabonatermelése 3%-ot bővült tavaly elérve az 502,4 millió tonnát, miután a jó termés Dél-Afrikában és a Közel-Keleten ellensúlyozta Közép-Afrika negatív tendenciáit. Mindemellett az összesített importigényük 74,1 millió tonnával nőtt, főként a Távol-Keleten és Nyugat Afrikában.

A korai termelési előrejelzések alapján jó év áll előttünk, ellenben az aszály-közeli állapotok Afganisztánban és Madagaszkár déli részén aggodalomra adnak okot.

A jelentés 45 országot sorol fel, melyek külső élelmiszersegélyre szorulnak: Afganisztán, Banglades, Burkina Faso, Burundi, Csád, Dzsibuti, Eritrea, Etiópia, Guinea, Haiti, Irak, Kamerun, Kenya, Közép-afrikai Köztársaság, Kongó, Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, Kongói Demokratikus Köztársaság, Libanon, Lesotho, Libéria, Líbia, Madagaszkár, Malawi, Mali, Mauritánia, Mozambik, Mianmar, Namíbia, Niger, Nigéria, Pakisztán, Szenegál, Sierra Leone, Szomália, Dél-Szudán, Szudán, Szíriai Arab Köztársaság, Szváziföld, Tanzániai Egyesült Köztársaság, Uganda, Venezuela, Jemen, Zambia, Zimbabwe és Zöld-foki Köztársaság.

 Forrás és kapcsolat:

PLÁNTEK LEA                      

Kommunikációs munkatárs

ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Budapest

www.fao.org/europe

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A pálya csúcsán – romantikus, igaz történet, .. gyönyörű, megható film, Kevin Costner főszereplésével – videó

Igaz történet alapján, .. nagyon szép, .. romantikus film, csak ajánlani tudom mindenkinek! Kellemes szórakozást!   Erről Te sem maradhatsz le!   Teljes...

Orbán Viktor a finn kormányfőnek: Svédország és Finnország egyetlen percet sem veszít a NATO-tagságából

A miniszterelnök egyebek közt ezt üzente a Twitteren. Sanna Marin a YLE rádiónak adott interjúban azt mondta, ha találkozik...

Műholdfelvételek bizonyítják, nő az orosz erők száma Fehéroroszországban

A csapattelepítések viszont nem Ukrajna északról történő újbóli megtámadásának előkészítésére utalnak. Az amerikai Institute for the Study of War...

Napelemesek veszélyben: akár már 2024-től megszűnhet az éves szaldóelszámolás

A Magyar Közlönyben megjelentek szakági értelmezése szerint mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás. Egy hónap telt el azóta, hogy a...